svatební kytice a reprosoustava

Ohlédnutí za létem 2019

Jsou dny, kdy vše běží, jako na drátkách. Kdy nic není problém, dílo se daří, děti jdou sami od sebe už v 19:30 do postele, svět je celkově růžovější a nic není problém.

A pak jsou dny, kdy i sebemenší drobnost působí, jako nepřekonatelná výzva. Kdy se vše samo bortí pod rukama. Kdy po hodinovém úsilí zjistíte, že tudy cesta opravdu nevede nebo jen tak stojíte, koukáte a vlastně nevíte, odkud začít. Kdy každý váš krok nadělá více škody než užitku a s každým dalším pokusem si říkáte, že dnes jste si raději měli sednout na ruce.

V pondělí byl zrovna jeden z těch dnů, kdy stačí pár minut a celé vaše dílo posunete o několik týdnů nazpět. A tak jsem se rozhodl sepsat ohlédnutí za létem a připomenout si, co vše se mi podařilo.

Co se podařilo

Hrajeme Příšerky ze skříně
  • Hned na začátku léta se mi podařilo získat doménu tatageek.cz. Ležela ladem po jednom zastaveném projektu. Teď leží ladem mě, ale chystám se jí propojit s tímto blogem.
  • Začali jsme hrát deskovky. O červících už jsem stihl napsat recenzi, ale hrajeme ještě i Příšerky ze skříně, Berušky, Rybičky nebo Člověče nezlob se, které má místo čísel symboly.
  • Dokončil jsem projekt Sledovací autíčko z LEGO Duplo.
  • S Holkou 3.00 jsme rozebrali a opravili několik mobilů a jednu videochůvičku.
  • Do dílny jsem si koupil další 2 stroje. Stojanovou vrtačku Scheppach DP40 a stolní okružní pilu BOSCH GTS 10 XC Professional.
  • Předělal jsem přenosný bluetooth reproduktor a namontoval jsem do něj jiný audio modul, který umí zobrazovat názvy přehrávaných skladeb.
  • S Holkou 3.00 jsme sundali staré latě z lavičky. Nařezal jsem nové a společně jsme je natřeli a vrátili zpět.
  • Užil jsem si super dovolenou, během které jsem se stihl oženit.
Hmyzí hotel 120x80cm
Hmyzí hotel 120 x 80cm
  • Společně s Holkou 3.00 jsme vyrobili obrovský Hmyzí hotel. Má rozměry 120x80cm, jednotlivá okénka jsou ve tvaru šestiúhelníkových včelích pláství a momentálně čekají na naplnění vhodným materiálem.
  • Pokračuji s opravou a zateplováním soklu našeho domu. Při té příležitosti zakopávám zemnící pásek pro budoucí hromosvod.
  • Do rozvaděče jsem doplnil přepěťovou ochranu a všechny potrubí jsem uzemnil do ekvipotencionální svorkovnice.
  • Začal jsem se učit, jak programovat pro Arduino. Návody nelhaly, Arduino je opravdu snadné. Všichni začátečníci většinou staví teploměr a já původně chtěl taky, ale nakonec jsem si vzal trochu větší sousto a stavím něco jako palubní počítač do Offroad auta.

To by byl seznam věcí, které se povedly. Na sociálních sítích se totiž všichni snaží ukázat v co nejlepším světle. Běžné situace ukazuje málo kdo. A že se občas něco nepovede, o tom všichni mlčí. Ale jak se říká: „kdo nic nedělá, nic nezkazí“. Alespoň se čas od času objeví příležitost dětem ukázat, že i rodičům se občas něco nepovede a jak tyto situace řešit.

Co se nepodařilo

Opálený vrták
Opálený vrták

Během zateplování soklu jsem se při kotvení polystyrenu trefil do přívodního kabelu. Poškození ještě před elektroměrem. Vrták zkratoval 2 fáze a vyhodil pojistky v hlavní pojistkové skříni. Zůstala nám jen jedna fáze do domu. Funkčních zůstalo jen několik okruhů. Z těch nejdůležitějších fungoval jen mrazák, myčka a wifi.

Tak co s tím? Krok první – panika. Krok druhý – ohlášení poruchy, kde jsem se dozvěděl, že vedení před elektroměrem je ještě můj majetek. Tak jo, asi je čas na třetí krok – oprava.

Navrtaný kabel
  • V rozvaděči jsem tedy přehodil několik drátů a zprovoznil důležité okruhy jako lednice, vodárna a zásuvka pro plynový kotel, kterým topíme a ohříváme užitkovou vodu.
  • Vyříznout nalepený polystyren, odlepit navařenou hydroizolaci, odsekat omítku a zhodnotit míru poškození.

A co dál? To ukáže čas. Přiblížil se čas večeře a uspávání dětí. Holka 3.02 měla radost, že doma může běhat s čelovkou a brala to jako výborné dobrodružství. Klukovi 0.08 to je ještě stále jedno, tomu stačí přítomnost maminky. Celou situaci jsme využili k vytažení nové knížky, kde se baterkou prosvěcují listy a objevují se tak schovaná zvířátka. Tu jsme před spaním přečetli jako nic a pak byla dál tma.

Přejít nahoru