Měřič spotřeby elektrické energie Shelly 3EM

Měření spotřeby elektřiny pomocí Shelly 3EM

Zažízení Shelly 3EM se instaluje na přívodní vedení a slouží k měření a zobrazení aktuální spotřeby elektrické energie. Zároveň uchovává historie naměřených hodnot. Přímo z modulu si můžete stáhnout naměřená data ve formátu CSV a ty následně analyzovat v nějaké běžném software (Excel nebo třeba Power BI) anebo ještě lépe, Shelly 3EM můžete integrovat do vašeho centra chytré domácnosti.

Měření a vizualizace spotřeby energie vaší domácnosti vám umožňuje identifikovat přístroje s velkou spotřebou energie. Díky tomu můžete zařízení s velkou spotřebou nahradit a ve výsledku tak ušetřit na cenách za energie.

Funkce Shelly 3EM

Modul Shelly 3EM
  • Maximální měřitelný proud 120A pro každou z fází
  • Měření napětí a účiníku
  • Interní paměť pro naměřené hodnoty za 1 rok
  • Měření proudu v obou směrech (jak spotřeba, tak prodej energie)
  • 99 % přesnost – Shelly 3EM je továrně kalibrován
  • Ovládání zátěže do 10 A nebo stykače
  • Týdenní plánování – zapnutí/vypnutí v nastaveném čase nebo při východu a západu slunce
  • Volitelně lze doplit čtvrtou proudovou sondu na nulový vodič a sledovat tak případné ztráty energie
  • Kompatibilní se systémy Android, iOS, Amazon Alexa, Google Assistant a servery domácí automatizace využívající MQTT, CoAP nebo REST API

Jak zapojit Shelly 3EM

Upozornění:

Pokud si nejste zcela jisti tím, do děláte, případně nesplňujete odpovídající kvalifikaci, přenechejte raději tuto část montáže pracovníkovi s elektro vzděláním.

Nenesu žádnou zodpovědnost za případné škody nebo zranění, způsobené neodbornou montáží.

Shelly 3EM se připojuje přes samostatné jištění. Můžete k tomu použít 3F jistič nebo řadovou pojistkovou svorku RSP 4, určenou pro vložení skleněné trubičkové pojistky 5x20mm. Do hlavního modulu jsou přivedeny všechny 3 fáze (L) i nulový vodič (N). Tímto způsobem je modul napájen a zároveň měří velikost napětí.

Zapojení Shelly 3EM
Schéma zapojení v 3F síti
Zapojení Shelly 3EM
Schéma zapojení v 1F síti

Pro měření proudu musí být správně nasazené a zacvaknuté měřící sondy. Měřící sondy jsou docela velké a v plném rozvaděči dá jejich nasazení docela dost práce. Při nasazování měřících sond zkontrolujte jejich pozici. Na sondě je nakreslená šipka K -> L. Pokud nasadíte sondy obráceně, Shelly bude měřit zápornou spotřebu (tedy výrobu elektrické energie a její vracení zpět do sítě).

Umístění Shelly 3EM v rozvaděči

Při zapojování také dejte pozor, ať fáze, na které je umístěna sonda A vede také do svorky VA. Je to důležité pro výpočet spotřebovaného výkonu (P = U * I).

Na boku modulu jsou vyvedeny TXD, RXD, 3.3V, RST, GPIO0 a GND piny, takže bastlíři jsou u Shelly vítáni. Uvnitř se nachází chip ESP8266. POZOR! Zařízení není izolováno od sítě. Chcete-li ho flashnout, odpojte napájení!

Shelly 3EM pinout
Zdroj: https://shelly.cloud/knowledge-base/devices/shelly-3em/#pinout

Aktualizace 2.10.2021 – Shelly 3EM má stavovou kontrolku připojení k Wi-Fi. Původně jsme si myslel, že nejde vypnout a také jsem to napsal mezi mínusy produktu, protože celý rozvaděč v noci „podivně“ svítil. Dnes jsem si v nastavení všiml položky „LED LIGHT CONTROL“, pod kterou je přepínač „Disable W-Fi status light“. Po zaškrtnuté této volby kontrolka zhasne.

Nová aplikace Shelly Smart Control

Aktualizace 16.4.2024 díky dnešnímu komentáři jsem zjistil, že firma Shelly zcela přepracovala svoji mobilní aplikaci a cloudové funkce jsou placenou službou. Je velmi pravděpodobné, že některé informace v tomto článku už nebudou aktuální. Zejména vše, co se týká ovládání aplikace. Než si Shelly 3EM koupíte, prověřte si aktuální funkce a možnosti.

Získávání naměřených údajů z Shelly 3EM

Naměřené údaje můžeme získat několika způsoby:

Po prvním zapnutí se vytvoří Wi-Fi síť s názvem „shellyem3- MAC adresa“. Pokud se k této síti připojíte, můžete se na adrese 192.168.33.1 dostat do aplikace integrované přímo v modulu Shelly 3EM. Vidíte zde aktuální měřené hodnoty a všechna důležitá nastavení. Statistické údaje o provozu a grafy zde chybí. Jedinou možností, jak záznamy získat přímo z integrované aplikace je, stáhnout si soubor ve formátu CSV a vytvořit si vlastní graf, například v excelu.

Pokud chcete k naměřeným údajům přistupovat pohodlněji, můžete si nainstalovat aplikaci do mobilního telefonu. Ta slouží nejen k přístupu k naměřeným údajům, ale také k ovládání všech Shelly zařízení. Pro činnost mobilní aplikace si musíte vytvořit účet na Shelly Cloud. Úplně stejná data, jako v telefonu, pak vidíte na internetové stránce shelly.cloud.

Náhled na aplikaci Shelly
Náhled na aplikaci Shelly
Náhled na aplikaci Shelly

Třetí možností, jak snadno získat skutečnou spotřebu domácnosti, je integrování Shelly 3EM do některého ze software chytré domácnosti. Já používám Home Assistant, takže v dalším článku popíšu propojení Shelly 3EM a Home Assistant.

Když jsem pročítal komentáře k produktu, zaznamenal jsem informaci, že se uživatel musí rozhodnout, zda chce používat MQTT nebo Shelly Cloud. Já s tím však problémy neměl. Bez problémů mi funguje jak aplikace Shelly Cloud, tak odesílání informací do Home Assistant přes MQTT server na Synology.

Shelly 3EM je kompatibilní s následujícími systémy

Aktualizace firmware

Když jsem Shelly 3EM prvně připojil, Home Assistant ho nenašel. V nastavení jsem zjistil, že je k dispozici aktualizace. Podle printscreenu níže to vypadá, že mnou zakoupený modul byl vyroben někdy na začátku roku 2020.

Aktualizace, která byla k dispozici byla z 09.09.2021 a její instalace proběhla bez sebemenších problémů.

Shelly 3EH aktualizace firmware
Shelly 3EH aktualizace firmware

Po pár dnech provozu, se v nastavení objevila možnost nahrání dalšího firmware. Kliknul jsem na „update“, ale nahrávání skončilo chybou (pokus proběhl přes shelly.cloud). Když jsem instalace vyzkoušel z lokální IP, aktualizace se podařila. Až později jsem si všiml, že mi Shelly nabídl starší verzi firmware a já vlastně neprovedl update, provedl downgrade…

Shelly 3EH aktualizace firmware

Díky tomu jsem objevil, že jsou na webu podpory k dispozici všechny verze firmware. Stačí se zaregistrovat a instalace jakékoliv verze firmware už je hračka. Archiv všech verzí firmware je k dispozici na https://www.shelly-support.eu/index.php?shelly-firmware-archive/

Shelly 3EH starší verze firmware
Archiv všech verzí firmware je k dispozici na webu Shelly podpory

Porovnání s dalšími měřiči elektrické energie na trhu

Měřičů spotřeby elektrické energie je na trhu celá řada. Ty, které vypadly na prvních pozicích ve vyhledávači, jsem porovnal podle několika parametrů. Fyzicky mám k dispozici pouze Shelly 3EM, takže informace o ostatních měřičích jsem čerpal pouze z produktových listů, e-shopů a různých videí.

Alternativy k Shelly 3EM
Alternativy k Shelly 3EM

Porovnání naměřených hodnot oproti elektroměru

Podle slov výrobce, jsou měřiče elektrické spotřeby Shelly továrně kalibrovány. To by mělo zaručit stejné naměřené hodnoty, jako naměří elektroměr. Následující přehled se budu snažit pravidelně aktualizovat.

ObdobíSpotřeba – elektroměrSpotřeba – Shelly 3EM
1 týden provozu (18.10. – 24.10.)72 kWh72,42 kWh
2 týdny provozu (18.10. – 31.10.)143 kWh143,34 kWh
listopad 2021314 kWh313,82 kWh
prosinec 2021
18. 10. 2021 – 31. 12. 2021

Závěrečné hodnocení

Pokud hledáte chytrý, levný a spolehlivý měřič spotřeby elektrické energie, hledáte Shelly 3EM. Jednoduše ho spojíte v centrem vaší chytré domácnosti a snadněji tak udržíte výdaje za energie pod kontrolou.

Co se mi líbí

Cena. Je to nejlevnější zařízení pro měření spotřeby v 3f síti na trhu a má všechny funkce, které potřebujete.
Nemusíte používat Shelly Cloud ani výchozí aplikace od výrobce. Není potřeba se nikde registrovat ani vytvářet účet. Data o vaší domácnosti mohou být čistě jen vaše.
Výrobce poskytuje aktualizace firmware
Snadná integrace do software chytré domácnosti.
Dokáže měřit nejen spotřebovanou, ale i vyrobenou energii, takže je to vhodný doplněk k vašim solárním panelům na střeše domu.
Pomocí Shelly 3EM můžete také měřit 3 samostatné okruhy ve vaší 1F síti.
Shelly 3EM je sice širší než jistič a zabírá tak 1,5 místa na DIN liště v rozvaděči, ale ve srovnání s konkurenčními třífázovými měřiči se stále jedná o nejmenší měřící modul na trhu.
Díky připínacím proudovým sondám je montáž jednodušší a rychlejší než u přímého měření.

Co se mi nelíbí

Proudové sondy jsou docela velké a ne vždy je na ně v rozvaděči místo.
Mobilní aplikace není na první pohled úplně intuitivní
Podporuje pouze 2,4 GHz Wi-Fi, nepracuje na 5 GHz
Zmatek v aktualizacích. Jako nejnovější aktualizaci nabízí jednu z předchozích verzí firmware
Český překlad v mobilní aplikaci není kompletní a místy vypadá nedotaženě. Např: „PŘI Hlásit“ nebo „odstřeženo“

Měřič spotřeby elektřiny Shelly 3EM

Měřič spotřeby jsem koupil přímo u výrobce v Shelly shop za 2 830,- Kč (včetně poštovného). Do schránky mi dorazil po dvou týdnech.

Pokud máte raději nákupy u českých prodejců, můžete si porovnat ceny na Heureka.

Modul Shelly 3EM

Prohlášení na závěr

Nejedná se o reklamní článek. Za napsání tohoto článku jsem nedostal zaplaceno.
Nejedná se o zapůjčený produkt k testování. Měřič spotřeby Shelly 3EM skutečně vlastním a jsem jeho spokojeným uživatelem.
Článek obsahuje affiliate odkazy, díky kterým snad jednou pokryji náklady na provoz blogu.
Shrnutí
Datum recene
Název produktu
Chytrý měřič spotřeby Shelly 3EM
Hodnocení
51star1star1star1star1star
Název produktu
Shelly 3EM
Cena
CZK 2830
Dostupnost produktu
Available in Stock

67 názorů na “Měření spotřeby elektřiny pomocí Shelly 3EM”

  1. Dobrý den,
    Chtěl bych se zeptat jestli se s tímto produktem dá nějak řešit/nastavit také zaznamenávání NT a VT tarifu?

    Děkuji za odpověď.

    1. V aplikaci přímo od Shelly jsem nikde nastavení VT a NT nenašel. U sebe to řeším přímo v Home Assistant. Propojení Shelly 3EM a Home Assistant mám v plánu popsat v dalším článku.

  2. Dobrý den,

    nezkoušel jste v 3EM nějaký alternativní firmware? Dnes mi zařízení přišlo domů a mám v plánu do něj nahrát ESPhome (stejně jako u ostatních IOT je pro mě uzavřený firmware o kterém nevím co kam posílá „no go“). Nebo nenarazil jste při Vašem bádání na jakých GPIOs jsou pověšeny ADE7953?

    Děkuji

      1. Nakonec mi to samozřejmě nedalo a chudák 3EM se neubránil rozebrání. V tu chvíli mi došlo proč se mi informace tak špatně hledali. Na rozdíl od EM a dalších které jsou osazeny ADE7953, tak 3EM je založen na ADE7880 které je značně podobné, ale podporuje více kanálů na měření. Michaël Piron napsal komponentu pro ADE7880 pro ESPHome https://github.com/michaelpiron/esphome-ade7880. Osobně jsem zatím nenahrál, protože jak jsem pochopil z jiných příspěvků, každé 3EM v sobě má z výroby kalibrační konstanty pro daný čip. Nedočetl jsem se ale, jestli jsou pro každý kus individuální nebo globálně pro 3EM? Každopádně před nahráním diy firmwaru ještě chci udělat přes esptool dump celého ESP8266. Zatím tedy funguju na stock s tím, že je alespoň na své vlastní vlan.

        1. Kalibracni data jdou precist z web rozhrani shelly http://ip_adresa/calib.dat
          Jinak doporucuju pred hranim udelat pres esptool.py dump celeho obsahu 4MB Flash (z toho ta kalibrace jde vydolovat taky).
          Mam podobne cukani to flasnout na ESPhome (driver pro ten merici chip a ESPhome uz nekdo napsal viz https://github.com/arendst/Tasmota/discussions/13515?sort=new) ale ten original SW nevypada spatne, tak k tomu nedoslo. Neni motivace. K provozu a nastaveni neni treba to pripojovat ani na cloud ani na tu jejich apku. Nastesti a s HomeAssitentem to beha jak ma.
          Asi jedine, co umi ten chip navic a original SW nezprostredkuje je zdanlivy a jalovy vykon, ale protoze znam ucinnik, neni to vlastne zapotrebi.
          Zajimavejsi by bylo merit vykon na harmonickych. Ten chip by to mel umet, ale original SW ne. Ten existujici driver ale take ne a hlavne NEMA ani zapsani kalibrace. Je tam hromada prace a nejsem si jist jesli to za ten uzitek stoji. (neni cas)

      2. Hezky den . Nepřišel mi ověřovací kód . Z Shelly cloud. Zaregistrovaný jsem o učtu system ví . Ale Shelly cloud neotevřu a na mail nic nepřichazi.. děkuji za pomoc

  3. Dobrý den,

    nedávno jsem si začal hrát s HA a kromě jiných věcí bych také rád měřil energie a jiné fyzikální veličiny, v domě i na zahradě. Váš blog je pro mne požehnaným zdrojem informací a nedá mi to, abych neocenil jeho kvality.

    Je nabitý užitečnými a smysluplnými informacemi podanými srozumitelnou formou i pro člověka, který se v oblasti zatím úplně neorientuje. Kupodivu to není na úkor tolik potřebných detailů, vše je logicky a systematicky předloženo tak, že to přímo vybízí k praktickému vyzkoušení. A to nemluvím o velice čistém grafickém zpracování a jazykové čistotě. Takováto kombinace se v dnešní uspěchané době málokdy vidí. Děkuji!

    Dovolím si dva technické dotazy:

    1. Při hledání vhodného měřiče výkonu jsem narazil na DDM18L, které mě zaujalo příznivým proudovým rozsahem i cenou. Ve srovnání s Shelly 3EM vychází až 3x levněji, přepočteno na 1 fázi.

    Je ale nutno započítat složitější integraci s HA, protože tato zařízení mají jen výstup S0 a bude potřeba další ESP8266 na čtení pulsů a posílání MQTT zpráv do HA. Na druhou stranu, jeden ESP8266 bude nejspíš schopen obsloužit velké množství S0 výstupů, takže ve většině instalací asi bude stačit jeden na celý rozvaděč.

    Bohužel se mi nepodařilo k DDM18L dohledat datasheet, takže nevím, zda je ve výrobě kalibrován nebo nikoliv (za tu cenu pravděpodobně ne).

    Podobných krabiček určených na DIN lištu je v cenové relaci do 16USD v nabídce celá řada (viz níže), ale ve Vašem přehledu jsem žádnou takovou nenašel. Je to proto, že jste je z nějakého důvodu zavrhnul?

    2. Pro měření celkové spotřeby, která je vždy potřeba, pokud chceme zvlášť měřit vybrané výkonové sptřebiče a pak dopočítat spotřebu zbytku jako rozdíl, by bylo možné s výhodou využít instalovaného hlavního elektroměru. Ten je zcela jistě kalibrován a typicky má LEDku blikající v rytmu S0 impulsů. Nevíte náhodou o nějakém vhodném optickém rozhraní, které by se dalo pro snímání těchto pulsů využít, samozřejmě bez jakéhokoliv zásahu do elektroměru?

    Zde je seznam krabiček, které jsem objevil na Aliexpressu:

    DDM18L (ten se mi líbí nejvíc)
    DDS518, DDS5188, DDS833, DDS238, DDS1619, DD25SA, DDS862

    1. Dobrý den, děkuji za slova chvály.

      ad1) Tabulka s porovnáním vznikala hlavně pro moduly, které mají připojení přes Wi-Fi a dále pro ty, co běžně prodávají české obchody. Je tam to, co mě nějak zaujalo při vyhledávání. Moduly z čínských e-shopů jsem nepřidával z několika důvodů (je jich moc výrobců, šetřil jsem si práci, nechtělo se mi zkoumat všechny ty popisy, chtěl jsem koupit v ČR). Taky jsem neměl v rozvaděči moc místa, takže jsem nechtěl řešit žádné další moduly které informace zpracují a pošlou dál.
      Jinak ten SO výstup by šel číst přes ESPhome https://esphome.io/components/sensor/pulse_counter.html

      ad2) Snímání LED na elektroměru je popsáno například na https://www.home-assistant.io/blog/2021/08/04/home-energy-management/#home-assistant-glow

  4. Dobrý deň,
    veľa som googlil aby som našiel kompletnejšie recenzie od lokálnych užívateľov. Vďaka za Váš článok, je to najcennejší zdroj informácií, ktorý som k tomuto produktu našiel.
    Uvažujem nad kúpou Shelly 3M pre účely merania el. energie a taktiež napojenie na Home Assistant. Chcel by som ním merať celkovú spotrebu el.energie domácnosti a tiež aj samostatne spotrebu klimatizácie. Jediné zariadenie, ktoré nebeží len na jednu fázu máme indukčnú dosku, ktorá je napojená na dve fázy. Viete mi prosím poradiť, či by bolo možné jedným tymto zariadením merať celkovú spotrebu a tiež samostatne spotrebu klimatizácie?
    Vďaka.

    1. Nevím, jestli jsem správně porozuměl. Celý dům je připojen na 3 fáze. Ty budete měřit hned za hlavním jističem. Tím získáte spotřebu celého domu. Shelly 3EM má 3 měřící sondy, takže všechny spotřebujete a žádná na dodatečné měření klimatizace nezbyde. V tom připojení indukce nehraje roli.
      Pokud máte klimatizaci připojenou přes zásuvku, můžete k měření její spotřeby použít některou z chytrých zásuvek (například Jak nahrát Tasmota do chytré zásuvky Professor Smart 10A), případně jednofázový modul opět od Shelly. Ten má výhodu, že u něj snadno nastavíte, jestli se má započítat do celkové spotřeby domu.

    1. Neměřil jsem to, ale podle datového listu má Shelly 3EM spotřebu méně než 1W. Kabel jsem použil žíly z CYKY 1,5. Ale půjde použít i tenčí flexibilní vodič.
      Jistič pro něj stačí s minimálním proudem, já nechtěl lítat po obchodech a vzal jsem první 3F jistič, co byl k dispozici (16A).
      Jen bych chtěl upozornit na skutečnost, že jistič chrání před poškozením elektrické vedení a ne připojeného zařízení.

      1. Předně chci poděkovat za hezky zpracovaný návod a sem rád že jste se podělil o své zkušenosti.
        Přidám pár poznámek pro zajištění vyšší bezpečnosti našich domovů.

        Ideální konfigurace zapojení a jištění by byla tato:
        – Samostatný 3f jistič malé jmenovité hodnoty např. 1A (Spotřeba Shelly 1W -> 1W / 230V = 4mA) pro jistění Shelly (vstupy VA, VB a VC) a přívodních vodičů (klidně i tenkých :).
        – Dále pak 3f jistič pro připojený spotřebič (max. 120A) jeho hodnota je spočtena podle spotřebiče a jištěného vedení. Hrubě můžeme říci že CY2,5mm2 ~ 16A jističi.
        – Pokud je využito možnosti spínaného okruhu (vstup I) pak je tento jištěn 10A jističem jak je uvedeno z dokumentaci. V případě ovládaného stykače pak klidně jistič o menší jmenovité hodnotě a samostatný jistič pro okruh přes stykač. Pro napájení stykače by také bylo možné využit jističe pro napájení Shelly.

        K výše uvedenému kabelu CYKY 1.5mm2 by uvedl že rozhodně nemá být jistěn jističem se jmenovitou hodnotou 16A, ale 10A. V uvedené konfiguraci jistič nechrání ani vedení, ani zařízení, ale zvyšuje možnost požáru (kvůli max. oteplení vodičů).
        Je škoda že autor něco takového udělal a doporučuje, ačkoli je sám elektrikář.
        PS: V úvodním popisu je „Měření proudu třífázové síti s výkonem až 120A“. To je nesprávně, neboť výkon neměříme v Ampérech, ale wattech.
        Správně má být „Maximální měřitelný proud 120A pro každou z fází“. Je škoda že to je špatně i u prodejců, nicméně v EN návodu výrobce je to správně „Max measurement per channel: 120A/230V“

  5. Zdravim,
    Mám prosbu. Dnes jsem si Shelly zakoupil, úspěšně zapojil a mam jsem v HA.
    Nicméně řeším drobný problém. Fáze 2 a 3 mi ukazují hodnoty lehce v mínusu. Magnety mám zapojené správně, protože při zapnutí větších spotřebičů to jde výrazně do plusu.
    Nemáte nějaké vysvětlení, proc mi jdou některé ty hodnoty trochu do mínusu?
    Sondy mám zapojené v domě před hlavním jističem což by ale asi mělo byt jedno, zda je to před, nebo za.
    Ty 3 napájecí kabely mám ale z jiného jističe, nemůže to pak nějak mrvit ty výsledky?

    Díky za případnou radu.

    1. Jediné, co mě napadá, je, jestli máte svorky připojené do stejných fází, na kterých jsou nasazené. Jestli třeba svorka nasazená na 3. fázi nevede na kontakt pro 2. fázi. Pak by to mohlo počítat špatný výkon.
      Ještě možná chybná kalibrace z výroby, ale to se mi moc nechce věřit.

  6. Zdravím. Takéto návody pre začiatočníkov som hľadal a určite to využijem. Plánujem si vo svojej domácnosti merať spotrebu elektrickej energie, ale zaujíma ma to po jednotlivých zásuvkách. O home assistant som sa dozvedel až dnes a dopracoval som sa k tejto stránke. Zaujímalo by ma, či neplánujete recenziu aj na Shelly plus 1PM. Toto meracie zariadenie ma zaujalo, ale ako som z diskusii a informácii výrobcu vyrozumel, namerané údaje sa uchovávajú len rok a nedajú sa stiahnuť do CSV, čomu celkom nerozumiem. Preto by asi bolo vhodné natiahnuť doň Tasmotu a prepojiť s niečim. Na Home assistant je nutné napríklad rapsberry, ale mám možnosť lacno kúpiť Vera plus, čo sa mi javí ako zaujímavá alternatíva a aj lacnejšia (38€ a podpora skoro všetkých štandardov zigbbe atď.). Čo si o takom riešení myslíte? Ešte mi nie je jasné, či aj použijem Vera plus je nutné použiť aj MQTT server, aj keď to by nebol problém, nakoľko mám Synology DSC 218+. A na ten článok o prepojení Shelly na home assistent sa teším už teraz.

    1. Se zařízením Vera plus nemám žádné zkušenosti.
      Shelly plus 1EM tu mám, plánuji ho připojit jako měření spotřeby k horkovzdušné troubě. Takže z toho určitě něco sepíšu.
      To, že se naměřené údaje uchovávají 1 rok znamená, že když se Shelly odpojí od wifi a pak se k ní zase připojí, odešlou se uložené hodnoty z doby bez signálu. Jak to přesně má 1EM, nevím.

  7. Dobry den,

    Q: co pouzivate na mereni spotreby vody do homeassistent-a pls?
    Q: nejaky tip na mereni spotreby plynu? plynarny umoznuji osadit plynomer pulsnim zarizenim za cenu 2kCZK ale pozaduji mereni vlastni nebo pokud jste u inogy jsem videl skrze sigfox merici modul — co pouzivate vy?

    dekuji,
    q

    1. Dobrý den,
      měření spotřeby vody mám vytvořené orientačně. Počítám dobu, jak dlouho běží čerpadlo ve studni a z toho vzorečkem přepočítávám, kolik vody odebere. Až to budu v budoucnu předělávat, vyhlídl jsem si tyto stránky: https://www.bonega.cz/go.asp?odkaz=vodomery/bezdratove-vodomery.asp

      K měření spotřeby plynu jsem si vytvořil vlastní senzor, ale při psaní článku jsem narazil na to, že musím použít schválené čidlo od plynáren (jak píšete, asi za 2kCZ). Modul, který počítá počet sepnutí, jsem si vyrobil z chytrého Ikea tlačítka. Tady je k tomu videonávod. https://youtu.be/AckIvYg5VZ0

  8. Dobrý den,
    díky za pěkný článek pro začátečníka.
    Mám otázku – nezkoušel jste update firmware 3EM bez připojení k internetu?

    Právě jsem dostal 3EM poštou a zaregistroval se na Shelly Support, ale pro stažení firmware je potřeba zadat IP adresu cílového serveru (naštěstí se dá stáhnout ZIP soubor s fw na adrese https://api.shelly.cloud/files/firmware).
    Z kapitoly Aktualizace firmware plyne, že jste fw aktualizoval přes internet, ale na konci v odstavci Co se mi líbí píšete „Nemusíte používat Shelly Cloud … Není potřeba se nikde registrovat ani vytvářet účet. „. Podle mých poznatků ale pro aktualizaci firmware budu tu registraci do cloudu potřebovat.

    1. Dobrý den,
      na Shelly Support se běžně registrovat nemusíte. Registrace je nutná, jen pokud chcete instalovat starší verzi firmware.
      Aktualizaci na nejnovější firmware můžete udělat bez jakékoliv registrace. Stačí na lokální IP adrese, v Shelly administraci, kliknout na „Settings“ > „Firmware update“ > „Check for new firmware“.
      Pokud chcete mít k ovládání zařízení a čtení záznamů přístup odkudkoliv, lze k tomu využít Shelly Cloud, ale toho se týká zmiňované plus na konci článku, že pokud nechcete, registrovat se nemusíte.

      1. Dobrý den,
        svoji zkušenost s fw update jsem nakonec podrobněji popsal přímo do Shelly fóra.
        https://www.shelly-support.eu/forum/index.php?thread/13224-shelly-em-firmware-not-updated/&postID=139833#post139833
        Jsou tam popsané i situace, kdy jsem nedomyslel některé závislosti ohledně viditelnosti jednotlivých prvků lokální sítě.

        Možnosti update jsou:
        a) přes lokální WiFi router a Shelly Cloud
        b) přes lokální WiFi router s využitím HTML API
        c) bez přístupu na internet s využitím HTML API a AP módu Shelly 3EM.

        U Shelly EM v AP módu se mi update metodou c) nepodařil, musel jsem využít klientské připojení přes AP mód Shelly 3EM.

        Jen je potřeba dát pozor na to, že HTML API při update metodou c) nezobrazí, že update uspěl, ale zobrazí informaci, jako kdyby k update nedošlo, protože zařízení nenašlo soubor s firmware. Kontrola stavu na zařízení ale ukáže, že nový firmware je v zařízení instalovaný.

  9. Zdravím, zajímalo by mě přes jakou hodnotu třífázového jističe se vstupy VA, VB a VC od Shelly 3EM připojují? Nikde jsem to nenašel. Za sebe bych použil dostupnou hodnotu 3x B2A. Dále k jakému účelu jsou svorky I a 0 (za sebe odhaduji, že se jedná o ovládanou fázi, třeba pro stykač, který spíná ohřev bojleru). Díky

    1. Jistič 3xB2A je úplně v pohodě. Shelly bere méně než 1W. Osobně mám připojeno přes 16A, protože jsem slabší nesehnal.
      Svorky I a O jsou ovládání zátěže do 10 A nebo stykače. Co s tím kdo bude spínat je jedno.

  10. Petr Sloupenský

    Dobrý den,
    zařízení jsem si také pořídil. Vše v okamžitých hodnotách asi funguje jak má, jen mám problém se staženými daty.
    Active energy v celých datech „0“, viz část staženého souboru.
    Date/time UTC,Active energy Wh,Returned energy Wh
    2022-02-02 00:00,0.00,26.84
    2022-02-02 00:01,0.00,28.01
    2022-02-02 00:02,0.00,27.59
    2022-02-02 00:03,0.00,28.07
    Děkuji za případnou radu.
    Petr

    1. Pokud nemáte doma větrnou elektrárnu, které by v noci dodávala 27Wh do sítě, tak si myslím, že máte otočené proudové sondy. Proto máte v Active energy nulu a Returned energy nějaké hodnoty. Mělo by to být naopak.
      Nezobrazuje vám to okamžité hodnoty v mínusu?

  11. Zdravim,
    dakujem za pekny clanok. Pisete ze napiseta aj dalsi o integracii Shelly do HA. Bude tento clanok? Dakujem.

    1. Pořád to mám v plánu, ale kdy to bude, nevím. Chtěl jsem tam přidat i získávání informací o vysokém a nízkém tarifu. Ale času je málo.

      1. Dobry den, dekuji za pekne sepsany clanek a take bych velmi ocenil navazujici o integraci do HA a tarifech 🙂 Dekuji

  12. Dobrý den, jak změnit formát výstupu ? A co mi vlastně říká ?
    2022-03-17 06:31,2.89,0.00
    2022-03-17 06:32,2.89,0.00
    2022-03-17 06:33,2.88,0.00
    2022-03-17 06:34,2.88,0.00
    2022-03-17 06:35,2.88,0.00
    2022-03-17 06:36,2.88,0.00
    web ukazuje korektně

    1. Dobrý den, formát tohoto výstupu nezměníte nebo alespoň nevím jak.

      Informace v řádku zamenají:
      Date/time UTC,Active energy Wh,Returned energy Wh

      Datum a čas je jasný. Pak je čárka a za ní spotřeba energie, takže pro první řádek je to 2,89Wh. Pak je zase čárka a za ní je výroba. Takže do sítě nic nedodáváte.

  13. Zdravim,
    uvedeny pristroj tez od 8/21 vyuzivam,ale nejsem takovy kutil a proto mam dotaz? Jde nekde nastavit max prikon /soucet fazi treba 12kW/ aby doslo k seputi rele? V mem pripade aby to pri prekroceni zadane nastavene hodnoty odpojilo stykac el.kotle? Diky za odpoved.

    1. V mobilní aplikaci je v Settings > Safety > možnost povolit ochranu maximálního výkonu. Tam jde zapsat maximální povolený výkon (ve watech). Ale je to pro každou fázi zvlášť. Součet spotřeby na všech fázích jsem nenašel. Ale šel by vyřešit pomocí nějaké automatizace, pokud máte Shelly integrovaný do Home Assistant.

  14. František Vitouš

    Dobrý den,
    děkuji za pěkný článek, zařízení sem instaloval v rekreačním středisku s velkoodběrem, v rámci hlídání nepřekročení čtvrthodinového maxima nasmlouvaných kW, zařízení zdá se pracuje dobře, v apce ukazuje realtime souhrnné maximum fází i jsem si v aplikaci nastavil v pohodě notifikační alarm při přiblížení k maximu. Ale dnes když jsem si z eonu vyžádal údaje za tento týden abych je porovnal, že se na zařízení a apku mohu opravdu spolehnout, nedaříme se mi ze zařízení získat záznamy (grafy, data ze kterých bych si grafy udělal) maxim kW třeba po hodinách aspoň, ale pouze data spotřeby kWh. Lze nějak jednoduše tyto data „vytáhnout“ Děkuji

  15. Dobrý den, díky za Váš článek. I na základě něho jsem si Shelly 3em koupil. Nevím ale jak z něj dostat jiná data, než hodinové spotřeby energie. Očekával jsem jako výstup spojitý graf spotřeby. V podstatě v jednotkách ms. Zde v diskuzi vidím, že někdo z toho vytáhl data po minutách. Lze to tedy někde nastavit a stáhnout? Já jsem to bohužel nikde nenašel.

      1. Zrovna planuju mereni spotreby implementovat. Clanek o te integraci s HA bych take ocenil. Spravny okamzik se hecnout, napsat ho a sklidit dekovne ovace.

        1. Ahojte. Dnes som dokoncil implementaciu 20 kusov Shelly 3EM na meranie spotreby v administrativnej budove.
          Zatial som nadseny, funguje to krasne. Mam ale dotaz. Riesil niekto z vas zamenu tych meracich sond za take s vacsim priemerom? Ide o starsiu budovu a mam miesta, kde su kable vacsie ako otvor na sonde…

  16. Dobrý den,

    velice děkuji za tuto propracovanou recenzi na základě které jsem si Shelly 3M asi před rokem zakoupil. Vše měřilo bez problémů, následně Shelly vystřídalo měření přímo ve střídači FV. Před týdnem jsem modul vytáhl ze šuplíku, abych ho použil pro měření spotřeby bojleru a nabíjecí stanice. Vše naběhlo na první dobrou, jen se přestaly naměřené hodnoty výkonu ukládat do denní / týdenní / atd statistiky. I hodnoty v CSV souboru jsou nulové. Vypadá to, jako by funce záznamu byla někde vypnuta, ale v menu jsem nikde takový parametr nenašel. Napadá vás prosím, čím by to mohlo být ?

    Děkuji

  17. Pěkný článek, díky.
    Jak funguje to připojení nuláku (neutral) na ten 4. port?

    Na zahraničních fórech byly info, že to moc nefunguje, máte nějakou zkušenost či relevantní informace? Prý to nejnovější FW snad již řeší.

    Mám 2 instalace, z toho jedna pouze 1fázová, tak mě trafa zbývají, tak jsem chtěl využít pro připojení nuly.
    Díky.

  18. Dobrý den,
    ďakujem za podnetné informácie.
    Zariadenie som pripojil do rozvádzača v rodinnom dome a stále mi tretia fáza /C/ vykazuje menšie mínusové hodnoty. Skúšal som ju otočiť na nepomohlo to ale pomer sa zlepšil v prospech plusovej tj. mínusové hodnoty sú vo wathodinách /500Wh za deň/ a plusové v kWh /1,5kWh za deň/
    Záťaž je celá domácnosť menšieho rodinného domu, kde prevláda elektrokotol s el. bolerom 9kW a indukčný sporák.
    Hodnota PF /účinník?/ je na fázach A a B kladná a hodnota returned je 0. Na fáze C je hodnota aj kladná aj záporná /returned/ a cca tretinová oproti hodnote A alebo B.
    Pri porovnaní spotreby mi u fázy C vychádza menšia, cca tretinová. Total hodnota
    je oproti hodnote z elektromeru tiež nižšia o 30-50percent. Môže mať na chybu vplyv i uloženie meracích cievok v preplnenom elektromere? Cievky sú korektne uzavreté s meraným vodičom. ale natlačené v tesnej blízkosti ostatných vodičoch
    Ďakujem

    1. Poloha a vzdálenost od ostatních měřících cívek měření neovlivní.
      Nejprve bych zkusil prohodit 2 cívky mezi sebou. Přímo v Shelly bych vypojil konektory (třeba B a C) a prohodil je mezi sebou. Pak bych se podíval, jak měření reaguje, jestli se chyba přesunula na fázi B nebo zda zůstala pořád na C.
      Pak bych ještě zkusil přehodit proudové transformátory a svorky bych opět zapojil správně. Zase bych se podíval, jak měření reaguje.
      Pokud se bude chyba přesouvat, Shelly bych reklamoval.

    2. Dobry den,

      podarilo se Vam prosim vyresit Vas problem? Poradite prosim?

      Shelly 3EM (novy model) se mi chova uplne stejne, tj. male minus hodnoty na jedne fazy(spravne zapojene) a cca 40prc nizsi spotreba merena Shelly oproti elektromeru…
      Take mam preplneny rozvadec a take 9kW elektrokotel-). Zvlastni nahoda-)

      Dekuji
      Prima den
      j.

  19. Shelly 3EM mi fungoval perfektně. Při pokusu ho přemístit do jiné domácnosti s jinou WiFi se mi ho nepodařilo zprovoznit. Po zapnutí jen krátce zeleně problikne LED pod reset tlačítkem. AP ho nevidí. Resetování nedělá vůbec nic. Net Analyzer nenajde žádné WiFi od Shelly. Po přesunutí zpět na původní stanoviště nereaguje a původní nezměněná AP ho také nevidí. Máte nějakou radu?

  20. Dobrý den, mám problém s chodem mqtt a cloudu současně. Zkoušel jsem ejstli na to má vliv eco mode, ale neměl. Nemáte nějaký typ jak to nastavit, aby to mohlo fungovat současně? Mám nejnovější fw. Děkuji

  21. Zdravím. Jde ze Shelly 3EM vyčíst starší data ve Wattech nebo Ampérech bez HA ? Po více než roce provozu funguje dobře, ale data dokáži přečíst pouze ve Wh co 10 minut. Jde mi o peaky a o konfiguraci FVE. Jestli je na nějaké fázi 25A hlavního jističe přes 16A a jak dlouho. Děkuji T.

  22. Dobrý den,

    velice děkuji za vaši recenzi, na základě které jsem si tuto hračku pořídil. Mám prosím jeden dotaz. Na stránkch Shelly https://kb.shelly.cloud/knowledge-base/shelly-3em je v jednom ze schématu zapojení uvedeno, že měří „solar power“. Opravdu Shelly umí měřit stejnosměrnou složku a napětí v rozsahu řekněme 70- 300 V ?
    Děkuji

    1. Myslím si, že tím měřením „solar power“ je myšleno, že měří přetok ze střídače do sítě.
      Ale můžu se mýlit, nejsem na produkty od Shelly odborník = vím že spousta lidí produkty od Shelly používá na všemožné věci a že yb v Shelly mělo jít nějak automatizovat / scriptovat / psát nějaké kódy nebo co. Ale nesnažil jsem se tomu porozumět. Mám jen tenhle 3EM.

  23. Dobrý den,
    díky za kvalitní content a rady!

    Měl bych dotaz k instalaci Shelly 3EM: Nemám v domovním rozvaděči tolik místa. Je přípustné umístit měřič přímo do „kapličky“ k hodinám?

    Díky!

    1. Dobrý den, myslím si, že pokud půjdete pod plombu, tak tam být namontovaný nemůže.

      V elektroměrových rozvodnicích a rozvaděčích mohou být namontované jen měřící zařízení (elektroměry), sazbový spínač případně přijímač HDO, jistič před měřícím zařízením (elektroměrem), jistící zařízení obvodu sazbového spínače, ovládací relé nebo stykač, ochranná (případně nulová) svorkovnice a popřípadě další příslušenství, sloužící výhradně pro účely měření odpovídající Připojovacím podmínkám jednotlivých provozovatelů distribučních soustav.
      https://rozvadec.cz/module/ph_simpleblog/single?rewrite=umisteni-a-vybaveni-elektrorozvodnych-jader-elektromerovych-rozvadecu-a-rozvodnic&sb_category=novinky

  24. Zdravím,
    nezkoušel jste, jak si Shelly poradí s velmi malými odběry? Dejme tomu v jednotkách watů (pro rýpaly v jednotkách mA:-)? Hledal jsem na netu jeho minimální citlivost, ale asi to zatím nikde nikdo neřešil. Jde mi o to, jestli je schopný naměřit například nabiječku telefonu, popřípadě tv ve stand-by. Díky

  25. Zdravím,
    mám problém s dvěmi měřiči Shelly 3EM na dílně.
    Jeden mi měří konkrétní stroj kde je měřič přímo v el. skříni stroje.
    Ten nejprve nefungoval vůbec až elektrikář zkusil otočit transformátory na přívodních drátech obráceně než je v návodě a ejhle už ukazuje, sice mám podezření že zobrazovaný odběr je podezřele nízký ale to zjistím až dlouhodobým sledováním.
    Ten druhý mám pro měření celé dílny u hlavního jističe a ten mi dělá paseku, pokud mam zaplé jen PC, led osvětlení atd. ukazuje spotřebu 300 – 500W a jednu fázy v mínusových hodnotách, pokud zapnu stroj který bere třeba 3,5KW ukazuje mi celkovou spotřebu kolem 1,5KW a náhodně jednu nebo dvě fáze v mínusových hodnotách. Poradí mi někdo co s tím? Elektrikář si neví rady, zapojeno je prý správně. Požívám aplikaci v mobilu Shelly Smart Control. Měřič ve stroji mi ukazuje třeba odběr 3,3KW který mám jakože v jedné místnosti a v druhé místnosti mi druhý měřič ukazuje sotva 1,5KW celkového odběru a 2fáze nebo 1fázy mínusovou. Mohl by bít problém v aplikaci?
    Budu rád za každou radu či pomoc.

    1. Ahoj, nejsi první, kdo hlásí otočené popisky na proudových transformátorech. Už jsem to slyšel od více lidí a myslím, že to tu psal i někdo v komentářích.
      To jestli je spotřeba kladná nebo záporná, závisí právě na směru, jakým je proudová svorka nacvaknutá na kabelu. Pokud je obráceně, tak měří také obráceně (záporné hodnoty). Může se tedy stát, že jedna nebo dvě svorky jsou správně a zbylé jsou otočené. To by vysvětlovalo zápornou spotřebu, pokud běží jen některé stroje na jednu fázi. Vysvětlilo by to i sníženou spotřebu 3,3kW stroje. Pokud připojím 3kW stroj (1kW na fázi) a otočím jednu svorku tak, aby odčítala, výsledná spotřeba celého stroje bude pravděpodobně 1kW. Dvě fáze, tedy 1kW + 1kW se budou načítat do plusu a od nich se bude odčítat 1kW na třetí otočené fázi.

      1. Ano, vím četl jsem to tu někde víše v komentářích i na Foru Shelly přiznaly že se objevují chybně označené svorky. Tuto vadu jsem se snažil vyřešit přetočením ale nepomohlo. Myslím si že bude závada jinde. Ted když se podívám ukazuje +37W na svorce A , když zapnu třeba soustruh začne ukazovat -800W (Stroj je 3fázový)
        Takže mi ukazuje chvílu + a chvílu – jakoby nevěděl kterým směrem proud teče. Zapojení A-VA, B-VB, C-VC jsem taky kontroloval už asi 4x. Fotovoltaiku nemám, ovládáni stykače či jističe nevyužívám / není zapojeno.

        1. Zkusil bych postupně připojovat/odpojovat proudové senzory. Připojit jen jeden, kouknout se na hodnotu, zapnout stroj, kouknout se na hodnotu. Zkusit otočit směr K->L a znovu zkontrolovat naměřené hodnoty. Takhle bych zkusil každou fázi zvlášť, jestli náhodou neukazuje mínusové hodnoty. Pak bych zkusil kombinaci dalších fází, abych našel, která fáze odečítá a která přičítá.

  26. Zdravím děkuji za rady, dnes přišel elektrikář co mi to zapojoval a konečně jsme snad problém vyřešily. Po proměření fází bylo zjištěno špatné zapojení, bylo to matoucí protože el. co dělal rozvaděč použil propojovací lištu mezi jističi po třech fázích jenže proudový chránič zabírá 1místo tak si lištu upravil odřezáním 1 místa tím pádem se to celé posunulo a on si toho nevšimnul pak ještě udělal 1 chybu a to že nedodržel stejné barvy drátů pro připojení Shelly a tím se v tom udělal strašný zmatek.
    když jsme toto opravily stejně jedna fáze ukazovala záporné hodnoty a to se vyřešilo přetočením trafa K->L na dané fázi obráceně než je v návodě. Tak snad už to bude fungovat. Děkuji za váš čas. 🙂

  27. Igor Najšel

    Ahoj Táto,
    Prosím vás o info.
    Nainstaloval jsem si App Shelly. Byla v angličtině 😢 a hlavně využití Shelly Cloud s ukládáním dát je jenom na krátkou dobu. Až pokud budu platit ročně kolem 35 euro budu mít komfortní prostředí. Dělám něco špatně? Nebo je to tak. Spíše než měření jednotlivých faz přemýšlím o chytrých WiFi zasuvkach a měřit spotřebu u určitých spotřebičů které mě zajímají a dokážu ovlivnit jejich provoz. Takže asi deset chytrých zásuvek. Děkuji moc za radu.
    Igor

    1. Ahoj, dlouho jsem aplikaci od Shelly nepoužil, všechno ovládám přes Home Assistant. Tak jsem aplikaci zkusil spustit. Objevila se v ní hláška, že aplikace byla kompletně přepracovaná a že si mám nainstalovat novou. Podíval jsem se na hodnocení a recenze a vypadá to na velký špatný. 2,4 hvězdičky a 2000 recenzí vypadá na slušný průser. Asi u Shelly přešli na nový business model a začali tlačit předplatné služeb. Abych viděl nějaké statistiky, tak musím mít cloud. Vůbec se mi tento přístup firem nelíbí.
      Měření konkrétních spotřebičů určitě smysl má. Jen si teď nejsem jistý, jestli bych to dělal pomocí modulů od Shelly. To, jakou udělali změnu, je pro mě velké překvapení. Raději bych se poohlédl po nějakých chytrých zásuvkách, které mají v originálním stavu nainstalovanou Tasmotu. Filozofie open source je bližší než předplatné za službu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru