Jak nahrát Tasmota do chytré zásuvky Professor Smart 10A

Každý výrobce chytrých zásuvek, má vytvořený vlastní software pro jejich ovládání. Pokud máte doma několik chytrých zásuvek od různých výrobců, pravděpodobně k nim musíte mít v telefonu nainstalováno několik různých aplikací na jejich ovládání. Levné zásuvky mnohdy ani nelze připojit k vlastnímu serveru domácí automatizace (jako např. Home Assistant). Naštěstí existuje snadný způsob, jak v zásuvkách sjednotit používaný software. Díky přepsání původního firmware v chytré zásuvce, firmwarem Tasmota získáte komunikaci přes MQTT, přehledné webové rozhraní pro nastavení zásuvky a také integraci zásuvky do serveru domácí automatizace. V tomto návodu popisuji postup, jak nahrát vlastní software Tasmota do chytré zásuvky Professor Smart 10A, neboli jak flashnout Professor Smart 10A .

Upozornění, rozebráním a nahráním vlastního firmware velmi pravděpodobně přicházíte o záruku.

Pokud chcete optimalizovat spotřebu vaší domácnosti, určitě jste přemýšleli, který ze spotřebičů je tím největším žroutem. Díky chytrým zásuvkám, které umí měřit spotřebu, je identifikace energeticky náročných spotřebičů hračka. Na trhu je k dispozici velké množství chytrých zásuvek a oblíbené čínské tržiště je prodávají velmi levně. Mě tentokrát zaujala chytrá zásuvka Professor Smart 10A, kterou e-shop Eva.cz prodává za 279,-Kč.

Parametry zásuvky Professor Smart 10A

Zásuvka Professor SMART 10A umí měřit proud do 10A, takže můžete kontrolovat spotřebič s příkonem až 2300W. Komunikuje pomocí Wi-Fi 2,4GHz a má celkem malé rozměry 8x7x4cm. Konstrukčně je velmi podobná zásuvce BlitzWolf BW SHP2, kterou však můžete měřit proud až 16A.

Chytrá zásuvka Professor SMART 10A
Chytrá zásuvka Professor SMART 10A

Zásuvku Professor Smart 10A lze provozovat s originálním software, ale musíte si kvůli tomu vytvářet uživatelský účet v aplikaci výrobce. Data o vaší domácnosti tak putují neznámo kam, na servery nějaké firmy, kde vydrží neznámo jak dlouho. Třeba jen do zkrachování. V horším případě to může být bezpečností díra do vaší sítě, protože u low-cost IoT zařízeních bývá zvykem velmi nízký důraz na zabezpečení a nulový důraz na zpětné aktualizace již prodaných výrobků. V neposlední řadě se Tasmota mnohem lépe integruje do Home Assistant, než spousta modulů různých výrobců.

Z výše uvedených důvodů je zkrátka dobrý nápad (i přes ztrátu záruky), zakoupenou chytrou zásuvku ještě před připojením otevřít a nahrát do ní vlastní firmware značky Tasmota.

Videonávod, jak nahrát Tasmota do chytré zásuvky

Jak připravit zásuvku Proffesor Smart 10A pro nahrání vlastního firmware

  1. Bez rozebrání zásuvky se neobjedeme. Nikdy ale nepřipojujte rozebrané zařízení do elektrické sítě!
  2. Nejprve povolte 4 bezpečnostní TA (TriAngle) šrouby. Tento typ šroubů lze snadno povolit a znovu utáhnout pomocí imbusových klíčů. Já jsem správnou velikost imbusu neměl po ruce, takže jsem použil Tri-Point šroubovák.
  3. Pro přístup na programovací plošky musíte povolit 2 křížové šroubky uvnitř zásuvky. Ty jsou našroubovány přímo do kolíků zástrčky.
Vnitřek chytré zásuvky Professor SMART 10A
Šroubky uvnitř zásuvky Professor Smart 10A
  1. Odkloňte háčky na obou stranách zásuvky a vytáhněte desku.
  2. K pěti ploškám připájejte programovací vodiče
Zapojení pinů pro programátor - Chytrá zásuvka Professor SMART 10A
Zapojení pinů pro programování
  1. Připojte programátor. Dejte pozor, ať máte nastaveno napětí 3,3V a zároveň nezapomeňte, že TX z programátoru přijde na RX na desce a RX z programátoru přijde na TX na desce.
FTDI programátor
FTDI programátor

Já používám k programování FTDI převodník s mini USB a SPI. Přepínačem lze volit režim provozu 3,3 V nebo 5 V. LED diody indikují RX a TX.

Tím je vše na hardware straně připraveno a můžete jít na software.

Jak nahrát (flashnout) firmware Tasmota

  1. Pokud jste uživatelé Windows, stáhněte aplikaci Tasmotizer, pomocí které nahrajete firmware Tasmota do procesoru chytré zásuvky. Při komplikacích spusťte aplikaci jako administrátor nebo můžete vyzkoušet nahrání Tasmota pomocí ESPtool, které popisuji v dřívějším článku Jak nahrát Tasmota do chytré zásuvky Weto-w-t05.
  2. Spusťte Tasmotizer
  3. Spojte pin GPIO0 se GND, připojte programátor do USB počítače a odpojte GND od GPIO0
  4. V aplikaci Tasmotizer klikněte na tlačítko refresh. Měl by se vám zobrazit název portu, ke kterému se programátor připojen.
  5. Nastavte Tasmotizer podle následujícího obrázku
Aplikace Tasmotizer - Jak nahrát Tasmota do chytré zásuvky
Nastavení programu Tasmotizer
  1. Klikněte na tlačítko Tasmotize! a nahrajte firmware do zásuvky. (pozor ve videonávodu jsou tyto 2 kroky zaměněny)
  2. Klikněte na tlačítko Send config a nastavte konfiguraci pro Tasmota. Nezapomeňte zvolit druh modulu „BlitzWolf SHP“
Aplikace Tasmotizer - Jak nahrát Tasmota do chytré zásuvky
Konfigurace Tasmota pro chytrou zásuvku Professor Smart 10A
  1. Zásuvku zatím neodpojujte od programátoru (odpojte a připojte pouze napájení, pokud vás k tomu vyzve Tasmotizer.
  2. Kliknutím na tlačítko Get IP zjistěte IP adresu vaší nové chytré zásuvky a připojte se k ní pomocí internetového prohlížeče.
  3. Pomocí tlačítka přepínač vyzkoušejte, za relé sepne. Napájení 3,3V z programátoru je k tomu dostatečné. Nikdy nepřipojujte rozebrané zařízení do elektrické sítě!
  4. Odpojte zásuvku od programátoru a sestavte ji. Dejte si záležet na dostatečném dotažení 2 křížových šroubků. Pokud je dotáhnete málo, může se toto místo hřát, jiskřit a podobně. Nechtěně si tak můžete zadělat na pěkný malér.
  5. Připojte chytrou zásuvku do elektrické zásuvky a vyzkoušejte funkčnost spínání (jak tlačítkem na zásuvce, tak tlačítkem v aplikaci).
  6. Spusťte Home Assistant a v Nastavení > Integrace > Tasmota již uvidíte svoje nové zařízení.
Tasmota v Home Assistant
Home Assistant – integrace – panel Tasmota
Tasmota v Home Assistant
Home Assistant – integrace Tasmota – panel Sensory

Závěrečné hodnocení

Zásuvka Professor Smart 10A je levná dálkově ovládaná zásuvka s funkcí měření spotřeby elektrické energie. Jestli tuto zásuvku využijete jen pro měření spotřeby nebo pomoci ní vytvoříte další kousek chytré domácnosti, je čistě jen na vás.

Já nakonec přes zásuvku natrvalo připojil pračku a využívám její měření spotřeby k tomu, abych byl pomocí Telegram robota informován, že pračka doprala. Jak tuto vychytávku nastavit, popíšu v dalším článku.

Chytrá zásuvka Professor Smart 10A

Chytrá zásuvka Professor Smart 10A

Chytrá zásuvka s měřením spotřeby je vyráběna přímo pro e-shop eva.cz, ve kterém ji můžete koupit za 279,- Kč.

Prohlášení na závěr

Nejedná se o reklamní článek. Za napsání tohoto článku jsem nedostal zaplaceno.
Nejedná se o zapůjčený produkt k testování. Měřič spotřeby Shelly 3EM skutečně vlastním a jsem jeho spokojeným uživatelem.
Článek může obsahovat affiliate odkazy, díky kterým snad jednou pokryji náklady na provoz blogu.

17 názorů na “Jak nahrát Tasmota do chytré zásuvky Professor Smart 10A”

  1. Ahoj, líbí se mi co děláš a chtěl bych tě podpořit, ale nikde jsem nenašel jak/kam poslat. Děkuji

  2. Velmi pekny tutoriál, jen se mi zdá, že naměřená spotřeba je krapek rozdílná oproti realitě, bude se muset zkalibrovat …

    1. TuyaConvert uz asi 2 roky nefunguje – Tuya zabezpecila chybu ktera umoznovala zmenit pres OTA original firmware. Bylo by velike stesti koupit HW se starym FW.

      Pozor, nektere zarizeni uz nepouzivaji ESP8266 (ESP32) a jeji klony. Prichazeji napr. chipy od Realtek – na tyto neexistuje postup jak zmenit FW, krome vymeny modulu na ESP – piny jsou vetsinou stejne…

      1. Kupoval jsem 18.11.2021 dvě zásuvky Professor a u obou se povedlo firmware změnit.
        Professor je privátní značka obchodu Eva (resp. Zasobovani), asi si je nechávají dělat beze změny se starým FW.

      2. Koupil jsem 7.1.2022 taky na EVA.cz 3ks a v pohodě to šlo flashnout přes Tuya-Convert.

        Díky za tip a návody…

  3. Prosím zkusil jste změřit kolik je na výstupu programátoru, když je nastaven na 3,3V? Já mám 5V (a vzhledově mám ten samý). U mě se tím přepínačem mění logická úroveň, ale na výstupním pinu je stále 5V. Z minulých článků a i z tohoto jsem to pochopil jinak (napájení jsem nakonec udělal přes malý 5to3,3V stabilizátor). Děkuji

    1. Aha, takže jsem tu funkci přepínače pochopil úplně špatně. Teď jsem změřil napětí na výstupu a opravdu je tam stále 5V. Zpětně mi to tak i přijde logické, protože na desce není žádný obvod pro snížení a regulaci napětí. Celou dobu ty obvody tedy napájím 5V, namísto 3,3V.

  4. Ve snaze si „polepšit“ jsem zakoupil onu 16A verzi. Má tedy jinou krabičku, ale deska s ESP8266EX se zdá být stejná, jen je v desce stranově otočená. Podařilo se mi napájet kontakty a přes Tasmotizer naflashovat fw vč. mazání původního a send configuration. Vše proběhlo až do konce OK. Zkoušel jsem několikráte, ale bohužel po restartu nenastartuje ať dělám co dělám. Při zapojení napájení blikne modře kontrolka a nic….. Kde by mohl být „zakopaný pes“ ? Co případně vyzkoušet ? Díky moc za pomoc.
    Návod na otevření 16A verze: https://blakadder.com/disassembling-CN39/

      1. Já jsem si chtěl také „polepšit“ tasmota mně krásně běží, mám to propojené i se svým Domoticz, ale měří to všechno 0. Relé ovládám, ale nic neměřím. Je třeba ještě nastavit nějak GPIO1 a GPIO3?
        Děkuji

          1. Jj, udělal jsem to podle návodu. Nevěděl jsem jestli je třeba nastavit i dva volné porty. Bohužel jsem zásuvku nezkoušel před nahráním Tasmoty a ani fyzicky otevřít se mně nepovedla tak že by se dala případně reklamovat.

      2. Ano, vím o tom. Bohužel zásuvka patrně nevytvoří ani tu svoji síť. Teď jsem neměl čas se tomu věnovat, ale ještě prověřím. Děkuji za snahu.

        1. V návodu jsem měl chybu, špatně jsem sestříhal video a pak podle něj napsal návod…
          Nejdřív se musí flashnout Tasmota a pak teprve poslat config. Návod je opravený, ale video zůstalo špatně.

  5. Zdravím. Díky za návod. Taky jsem koupil 16A Professor z Evy. Zajímavé je, že flashnout firmware šlo v pohodě, ale pushnout config už ne. (Tasmotizer v1.2, tasmota v12.3.1) Dalo se však připojit na tasmota wifi z flashnuté zásuvky a nastavit detaily přes web.
    Otázku bych ovšem měl. Nedokážu zjistit, jak nastavit led diodu tak, aby svítila když je zásuvka zapnutá a nesvítila, když ji vypnu. Díky za případnou odpověď. Iggi

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru