Jak funguje Albi tužka

Jak funguje Albi tužka

Albi tužka je malý počítač ve tvaru tužky. Má svoji baterii, procesor, interní paměť, paměťovou kartu a zvukový výstup. Na špičce tužky jsou dvě infračervené LED diody a CCD nebo CMOS obrazový snímač, jako je v digitálním fotoaparátu nebo v počítačové myši. Pomocí LED diod a obrazového snímače se přečte OID kód vytištěný na obrázku. Procesor zjistí údaje z kódu a poté začne přehrávat odpovídající zvukovou stopu.

Jak fungují Albi knihy

Nejprve se podíváme na obrázky v knížce. Tužka umí číst jen obrázky, které jsou pro ni určené. Aby Albi tužka dokázala obrázek přečíst, musí přes něj být vytištěn OID kód. To je opakující se vzor malých teček, umístěných v mřížce. Při běžném pohledu na obrázek tečky nejsou vidět, takže kód nijak neruší. Albi knihy tedy fungují díky tisícům malinkatých teček, které jsou vytištěné přes obrázky. Pojďme se podívat, jak kód vypadá a jak to celé funguje.

OID kód

OID (Optický identifikátor) je 1 mm velký čtverec složený z matice 4 × 4 bodů. Tento čtverec se pravidelně opakuje po celé ploše interaktivního obrázku. Levá a horní strana kódu slouží k orientaci – k rozpoznání otočení kódu. K tomu slouží jeden bod, který vybočuje mimo osu teček. Čtečku kódu, tedy hrot Albi tužky, lze ke kódu přiložit libovolně otočenou a kód je vždy přečten. Zbývající matice 3 x 3 bodů již nese samotnou informaci.

Aktualizace 28.02.2022 – níže uvedená velikost OID kódu 1mm platí pro německý systém TipToi. Rozměry OID kódů, které ve svých knížkách používá Albi, jsou 1,35mm.

OID kód pod mikroskopem
OID kód zvětšený pod mikroskopem
Struktura OID kódu
Struktura OID kódu

K pochopení OID kódu potřebujeme matici 3 x 3 bodů rozdělit pomocnou mřížkou (světle modré čáry). Tam, kde se čáry protnou, je střed, od kterého se body posouvají. Kolem jednoho křížení pomocných čar můžeme bod umístit do čtyř různých míst. Každá poloha jednoho bodu má přiřazené jedno číslo. Začíná se v pravém spodním rohu, kde je přiřazené číslo 0.

Struktura OID kódu a jeho binární převod na číselnou hodnotu

Způsob výpočtu hodnoty kódu je zobrazen na obrázku níže. Výsledná hodnota kódu je číselná a může být v rozmezí 0 až 65535. Poloha levého horního bodu slouží jako kontrolní součet správnosti kódu.

Jak funguje Albi tužka - vytištěný OID kód


Reverzní inženýrství OID kódu použitého u elektronické tužky TipToi Ravensburger.
Obrázek z https://github.com/entropia/tip-toi-reveng/wiki/PEN-Optical-ID-and-codes

Jak funguje elektronická tužka Albi

Infračervená LED, umístěná v modulu optického čtecího zařízení, osvítí stránku v knize, na které je vytištěný OID kód. Povrch papíru část světelných paprsků absorbuje a část odrazí. Obrazový snímač zachytí odražené světlo (usměrněné přes čočku a otický filtr) a převede obraz na data.

Jak funguje Albi tužka - blokové schéma
Jak funguje Albi tužka

Použitím infračerveného světla a odpovídajícího filtru před optickým senzorem se zvyšuje rychlost a přesnost čtení kódu.

Procesor obdržená data zpracuje a vyhodnotí, zda obsahují OID kód. Pokud Albi tužka rozpozná OID kód, procesor převede kód na bitové pole (viz. vysvětlení struktury OID kódu popsané výše). Podle hodnoty získané z kódu proběhne některá z možných akcí, například změna knihy, úprava hlasitosti, nalezení odpovídajícího zvukového souboru, apod.

Každá kniha má přiřazen svůj vlastní číselný identifikátor. Pokud se tužkou dotknete vytištěného tlačítka pro zapnutí, procesor na paměťové kartě vybere odpovídající soubor knížky. Tento soubor obsahuje nejen jednotlivé zvukové stopy a namluvené texty, ale i ostatní funkce knížky, jako například kvízy. Vybraný soubor zůstává v Albi tužce uložen (chcete-li přednastaven) i po jejím vypnutí a opětovném zapnutí.

Pokud se elektronickou tužkou Albi dotknete nějakého objektu v knížce, procesor opět převede kód na číselný identifikátor a vyhledá k němu v přednastaveném souboru odpovídající akci (přehrání zvukové stopy nebo spuštění kvízu). Proto se občas dětem stává, že tužka přehrává texty jiné knížky. Nedotkli se totiž tlačítka pro zapnutí knížky a knížka hledá zvukové stopy v jiném souboru.

Zdroje informací

Informace jsem čerpal hlavně z projektu tttool, ve kterém spousta lidí odvedla úžasnou práci při reverzním inženýrství a vytvořili software pro rozložení a sestavení souborů, které elektronická tužka používá. Bohužel to vypadá, že software tttool funguje pouze pro soubory GME, které používá elektronická tužka TopToi od firmy Ravensburger. Modifikaci software, pro použití s Albi tužkou, zatím nikdo nevytvořil.

Aktualizace 28.02.2022: Výše přeškrtnutá část již neplatí. Ozval se mi totiž Jindroush, který nejen že vytvořil software pro rozložení a opětovné sestavení BNL souborů, ale také navrhl, že k celému postupu sepíše několik článků. Díky němu nahlédneme pod pokličku crackování souborů, upravíme si nějaký BNL soubor oblíbené knihy a jako bonus si vytvoříme vlastní knížku.

Podrobný manuál k používání aplikace tttool je na tomto odkazu.

Jedna z diskuzí ohledně reverzního inženýrství probíhala v tématu „Jak funguje rozpoznávání pomocí elektronické tužky TING“.

Patent popisující elektronickou část.

Patent popisující strukturu OID kódu.

Jdu rozebrat vlastní Albi tužky

Protože chci vědět, jak funguje Albi tužka, jdu jí rozebrat. Snad se dozvím něco víc. Doma máme tužky dvě. Jednu starší, z roku 2015 a druhou z roku 2019.

Už dlouhou dobu přemýšlím nad tím, jak by bylo super, kdybych do Albi tužky dokázal dostat vlastní zvukové soubory. Teď tím nemyslím použít Albi tužku, jako MP3 přehrávač nebo použít samolepky umožňující spouštět vlastní zvukové stopy.

Moje bádání hnala touha, umět vytvořit vlastní BNL soubor. Ten soubor, který vzniká už u výrobce knížky, stahuje se z internetu a následně se ukládá na paměťovou kartu Albi tužky. Samolepky může použít kdokoliv, ale každý správný maker nebo geek hledá jinou cestu a rád objevuje, jak věci fungují. Kdybych uměl rozebrat a zase složit stávající BNL soubory, to by byla paráda. Odtud by byl jen kousek k vlastním vytištěným listům a kdo ví, k čemu všemu ještě.

Obě tužky, které máme doma, jsem tedy rozebral, abych se podíval, kolik toho mají společného s elektronickou tužkou TipToi, populární hlavně v německu.

Verze desky 2.3 z roku 2015
Verze desky 2.3 z roku 2015
Verze desky 3.2 z roku 2019
Verze desky 3.2 z roku 2019

Na první pohled se mezi sebou verze Albi tužek liší v upevnění optického senzoru. Novější verze 3 má senzor upevněný na flexibilním plošném spoji. Dalším rozdílem je typ USB konektoru, tento rozdíl je viditelný i pro uživatele. Další rozdíly jsou v layoutu desky a hlavně s použitém chipu.

SNP700327FB1FG
SONIX SN95303FG (PDF)

Co tedy porovnání s TipToi? Největší rozdíl je hlavně v použitém chipu. TipToi tužky mají procesor, paměť a OID dekodér v oddělených chipech. Albi tužka má vše v jednom chipu.

Na tomto místě moje bádání končím. Nechci vstupovat na tenký led tématu procesorů a pamětí, kterému vůbec nerozumím. Zatím se musím smířit s tím, že na tohle jsem krátký a vlastní BNL soubory pro Albi tužku si (zatím) nevytvořím. Štafetu zde převzal Jindroush, takže bádání nad soubory pro Albi tužku můžete sledovat i nadále.

49 názorů na “Jak funguje Albi tužka”

    1. Jsou tam ještě tři zobáčky, které se musí vyháknout. Jeden je nahoře, dva na bocích skoro úplně dole, pak již je vidět vše.

  1. Ta vaše pera, jdou nějak „namapovat“ na Albi označení? Teoreticky mají existovat verze e8800 a e9800.
    Jinak co se týče firmware, našel jsem jedno pro e8800 z 28.12.2015 a jedno obojetné – e8800 z 22.12.2016 a e9800 z 12.6.2018. Neměl by někdo nějaká jiná FW – ze stránek Albi jsou podle mého odstraněny.

    1. Jak poznám jestli jde o verzi E8800? Když jsem hledal, přišlo mi to, že pod touto verzí tužku nabízí nějaký Čínský výrobce po tisícovkových sériích, jako brandlabel. Vzhledově vypadá vypadá úplně stejně.
      Já mám k dispozici ty 2 tužky vyfocené ve článku. Tedy verzi 2.3 z 20151221 a pak verzi 3.2 z 2019412

      1. Na stránkách Albi píšou:
        Na zadní straně tužky najdete dlouhý kód začínající označením typu
        tužky E8800 s pomlčkou – první číslo za pomlčkou potom ukazuje rok výroby tužky, tzn. E8800-8 je z roku 2018, E8800-7 je z roku 2017.

        1. Na té, kterou jsme koupili před měsícem je E8800-B06…..
          Jaký je toto rok? Na Albi jsem to nenašel.

          1. Aha, vzadu je popis. Na té z 2015 máme E8800-63182269 a na té z 2019 je E8800-90544946
            Ale že by někde existoval klíč k tomu, co to znamená, nevím. Podle mě to bude značení výrobce tužky, se kterým toho Albi nebude mít nic společného.

          2. B je v hexu 11, takže to bude 2021. Zajímavé je tedy, že popis firmware, model tužky zvenčí a procesor zevnitř se liší. Ale asi je to nepodstatné – firmware je shodný.

    2. JAK POZNÁM ROK VÝROBY TUŽKY?
      Na zadní straně tužky najdete dlouhý kód začínající označením typu
      tužky E8800 s pomlčkou – první číslo za pomlčkou potom ukazuje rok výroby tužky,
      tzn. E8800-8 je z roku 2018, E8800-7 je z roku 2017, písmeno A značí rok 2020, písmeno B značí rok 2021.
      zdroj: [webctenikouzel]/jak-pridat-audio-soubor-do-tuzky/

      FW – poslední ze stránek dostupný dle waybackmachine ze dne 8.7.2018
      [webctenikouzel]/data/files/products/25/aktualizace-albi-tuzky-e8800.zip
      [webctenikouzel]/data/files/products/37/aktualizace-albi-tuzky-e9800.zip

      1. Tam je ještě verze firmwaru (E8800 a E9800) a slovenský firmware (4 jsem mohl najít)
        [webctenikouzel]/data/files/products/96/aktualizace-albi-tuzky-e8800-a-e9800.zip
        [skctenikouzel]/data/files/products/44/aktualizacia2.exe
        [skctenikouzel]/data/files/products/36/aktualizacia-ceruzky-albi.zip
        [skctenikouzel]/images/content/SK/aktualizacia-ceruzky-albi.7z (s mini usb)
        [skctenikouzel]/images/content/SK/aktualizacia-ceruzky-albi.exe (s micro usb)

  2. Koukám, že Albi tužka, hit Vánoc 2021, vytvořila spoustu tatínku toužících po vlastním BNL souboru 😀

  3. Zdravím. Náš nejmenší vhodil Albi tužku psům do misky s vodou. Byla tam docela dlouho, když jsem přišel domů, rozebral jsem jí a vysušil, ale už skoro vůbec mokrá nebyla. Nicméně mluvila čínsky nebo podobným jazykem. Po řádném vysušení začala znovu mluvit česky, ale takřka nečetla knížky. Znovu jsem vše vyčistil a zjistil, že je nějaké špatně nastavený ten obrazový snímač, protože čte až na několikátý pokus, jakoby špatně viděla. Má někdo podobné zkušenosti a povedlo se mu tužku opravit?

    1. Ten obrazový snímač na sobě má ostřící kolečko. Asi jste s ním při otírání o kousek pootočili. Stalo se mi to taky, když jsem tužku zkoumal. Případně je v té optice ještě voda. Na úvodní fotce tohoto článku je vidět takový bílý plast, myslím, že je to guma. Jde to sundat dolů a pak se podívat, jestli v optice není voda.

    2. Dobry den. Toto je jediny odkaz, co som nasla o albi ceruzke, kde niekto spomina, ze rozpravala čínsky. Mame novu Albi ceruzku, syn dostal teraz na Vianoce a dnes zacala len tak z nicoho nic rozpravat po čínsky (alebo v nejakom podobnom jazyku). Nebola vo vode ani nic podobne. Rozpravala tak, kym som ju nevypla a potom po zapnuti, zas normalne po slovensky. Neviete prosim, co to moze znamenat?

      1. Dobrý den, ať jsme se během zkoumání tužky snažili sebevíc, nikdy se nám z tužky čínské zvuky nepodařilo dostat. Ale chceme taky 🙂
        Jak se to stalo? Začala mluvit čínsky, při načítání nějakého obrázku v knížce? Pokud ano, nejspíš software v tužce nějaký kód špatně vyhodnotil a spustil nějaký vnitřní soubor, který je v tužce uložený nezávisle na kartě.

        1. Dobrý den, hlásím se taky k čínským zvukům. Malá (1,5roku) si s tužkou hrála, je možné, že jí žužlala… a najednou čínské zvuky. I při načtení knížky.
          Vypnout zapnout pomohlo a už mluví zas česky.

  4. Zdravím moje děti zřejmě s tou tužkou více bouchaly do knížek při načítání a teď jsem zjistila že špatně čte. Na špičce té tužky je nějaká čočka? Mám pocit že tam něco chybí. Dá se to nějak řešit.

    1. Na špičce tužky je jen otvor dovnitř. Veškerá optika je schovaná hlouběji v těle tužky. Bouchání tužkou do knížky by ji poškodit nemělo. Naše tužky zažívají horší věci.
      Slyšel jsem, že Albi nefunkční tužku mění i po záruce, kus za kus. Ale nevím, co je na tom pravdy, nemám osobní zkušenost.

  5. Mám k tomu nějaké info, ale nelze se na vás dobouchat (zkoušel jsem email a messenger, bez odezvy).

  6. Dobrý den. Poradil byste mi prosím, kde může být chyba, když nedokážu propojit usb kabelem tužku s počítačem, abych mohla nahrát nové knihy?

    Děkuji,

    A.

    1. Dobrý den, zkuste jiný kabel. Některé USB kabely fungují jen jako nabíjecí (mají jen 2 dráty pro + a -). Kabely, které umí přenos souborů mají kromě + a – ještě další dva dráty pro komunikaci. Někteří výrobci šetří, a tak k telefonu dají „levnější“ kabel, kterým lze pouze nabíjet.

  7. Může mi prosím někdo vysvětlit, jak to že vycházejí nové a nové knížky, a tužky zakoupené před jejich vznikem mají předehrané správné zvukové stopy?

    Možná otázka pod úroveň, ale já to nechápu.

    Díky za reakci

    1. Tohle nedokážu objasnit, ani vyvrátit. Máme doma tužky z 2015 a 2019, které určitě soubory k novým knížkám neobsahují. Spoustu knih, které jsme kopili, jsme museli vložit.
      Nezdá se mi, že by bylo technicky možné, aby se soubory do knížky dostaly nějak automaticky, např. po připojení přes USB k počítači.
      Aktuálně prodávané tužky nejspíš obsahují přednahraný obsah, možná k nejčastěji prodávaným titulům. Ale k těm, co teprve vyjdou, tam asi nebude.

  8. Ahoj,
    Díky za bezva článek. Tipoval jsem si jak to funguje a tak jsem si to chtěl ověřit. Tipnul jsem si dobře a článek rozšířil obzory.
    Hezký den

  9. Dobrý den,
    nejprve chci poděkovat za velmi přínosný článek.
    Opravuji právě jednu tužku, kde byl zdemolován USB mini konektor. Nepodařilo se jej však vypreparovat tak, aby se nepoškodil pl.spoj. Odlepily se některé miniaturní měděné spoje, které byly připájeny ke kontaktům konektoru. Již se mně však podařilo naletovat nový USB konektor, nemohu ale s jistotou zjistit, zda jsem správně nastavil chybějící měděné spoje ke konektoru. Patrně nejsou všechny vývody napojeny ok, neboť lze jen nabíjet spojit s PC, jako flash disk, počítač nevidí (šňůrou to není). Mohl bych poprosit o přesné zapojení, ze zvětšeného obrázku to bohužel nerozpoznám. Asi nejlépe přes email. Moc děkuji.

  10. Dobrý den, proč tužka hlásí,, že hleda bluetooth zařízení, při zapnutí? Bluetooth bz přece mít neměla?

    1. Předpokládám, že už máte novou verzi Albi tužky (TOLKI – KOUZELNÉ ČTENÍ PRO DOSPĚLÉ). Ta bluetooth má a jde tak připojit k externímu reproduktoru.

  11. Jak se do tužky nahrává firmware na linuxu nebo macu bez použití toho jejich software ?

    1. Netuším jak se to dělá, ale možná se to musí dělat se tři binary soubor (ten, co budete najít v BurnFile), co ta FW dá do hluboký cestě a tam dát. Ještě netuším, protože nemáme starší verzi Albi tužek. Dám to FW (aplikaci) do analýzy a zkusím si najít něco.

  12. Našel jsem si něco nového. Sice tam nebyl o FW, ale našel jsem si kde v Číně jmenovali Albi tužku. Se tomu řiká Yidubao, je tam i jiný firmware (9000-B).
    Jsem i v analýzy našel dialog (ID zákazníka), co to
    bylo zajimavý, možný je že tam testovaly firmware
    a tam i měly ID zákazníka.

  13. Dobrý den,
    omlouvám se že píši sem, ale u článku o Telegram botu není diskuse.
    Chtě jsem se zeptat, zda je možné komunikovat se dvěma boty najednou. Zápis do config.yaml mi „prošel“ ale zprávy stále chodí jen na prvního bota v pořadí.
    telegram_bot:
    – platform: polling
    api_key: „xxxxxxxx“
    allowed_chat_ids:
    – xxxxxxxxx

    – platform: polling
    api_key: „xxxxxxxx“
    allowed_chat_ids:
    – xxxxxxxxxx

    notify:
    # seznam uživatelů
    – name: telegram_dragon
    platform: telegram
    chat_id: xxxxxxxx

    – name: telegram_dragon_1
    platform: telegram
    chat_id: xxxxxxxx
    Děkuji a ješte jednou se omlouvám.

    1. U článku o Telegram botu jsem už povolil komentáře. Myslím si, že komunikace s několika boty by neměla být problém, ale nikdy jsme to nezkoušel. Myslím si, že by kód pro config mělo stačit použít 2x a ke každému robotu použít jeho vlastní API_KEY a Chat_ID.

    1. Dobrý den, v Albi tužce je lithiová baterie typ ZN-502236 3,7V 365mAh. Z baterie jsou vyvedené 2 drátky, které jsou připájené na desku plošných spojů. Výměna možná je, ale je k tomu potřeba pájka.

  14. Dobrý den,
    rád bych se zeptal dva problémy s albi tužkou (první generace).

    1.
    Když tužku zapnu, udělá ten startovací zvuk (znělku). Ale neudělá ji celou, jen asi sekundu a přestane hrát a zhasne. Toto zvládne pořád dokola, takže se nejeví jako vybitá. může to být problém s baterií? Nemáte zkušenosti?

    2.
    Když jsem chtěl po několikáté dohrát soubor pro novou knížku, tak paměťová karta není viditelná v žádném počítači. Tz. nejde naformátovat, nic. Může souviset s problémem č.1 viz výše? Nemáte někdo zkušenost?

    Děkuji,

    1. Dobrý den,
      oba problémy by mohly souviset. Tipuji to na poškozenou paměťovou kartu. Vyzkoušel bych několik věcí:
      1. nechat SD kartu v tužce a připojit tužku kabelem k počítači. Počítač by měl zobrazit obsah karty. Vyzkoušejte několik kabelů, k některým telefonům se dávaly levné kabely, co mají jen napájecí dráty a ne datovou komunikaci. Pokud se soubory zobrazí, je karta nejspíš OK.
      2. vyndat SD kartu z tužky a tužku zapnout. Měla by říci, že chybí SD karta. To by znamenalo, že tužka je OK.
      3. zkuste vložit jinou paměťovou SD kartu. Klidně bez zvukových souborů. Ale nedával bych tam žádnou s cennými daty (třeba fotky z mobilu). Přeci jen nevíme, jestli kartu nezničila nějaká chyba v tužce. S jinou paměťovou kartou by se měla úvodní znělka přehrát celá. Pokud ano, je původní karta zničená.

  15. Výměna tužky

    hodně z vás tu řeší potíže s konektory, baterií, utopenou tužku apod. My jsme už 2x tužku měnili. Vymění ji v Albi prodejně zdarma, bez paragonu a v podstatě bez řečí. Za 800,-Kč vymění i starou za nový typ s bluetooth. Přijde mi tedy škoda riskovat poškození tužky neopatrnou manipulací, když vám ji vymění za nový kus. Jen se v prodejně zeptají, co konkrétně nefunguje a odcházíte s novou.

  16. Díky táto Geeku.
    Podpořen tvou informací, že čtecí zařízení je umístěno hlouběji v tužce a díky obrázku rozebrané tužky jsem si troufnul jí také rozebrat a ze čtecího otvoru následně odstranit zlámanou tyčku z mikáda.
    Opět funguje a také díky za osvětlení záhady, jak to ta tužka všechno ví a jak se jí říká, co má ze své paměti přehrát. O tom mrňavém kódu jsem do té doby neměl potuchy.

  17. Díky za vysvětlení, jak tužka funguje.
    Měl bych dotaz, dá se u tužky nějak jednoduše vypnout přehrávání zvuků při nečinnosti a při vypínání?
    Dost nám to přehrávání komplikuje život 🙂 Malej tužku konečně odloží, už na ni zapomíná, věnuje se nějaké jiné hře a najednou tužka spustí „Brzy na slyšenou…“ A jedeme nanovo. Kdyby tak mohla být zticha a jen se vypnout.
    Děkuju

  18. Dobrý den, lze použít tužku Albi na německé knihy TipToi?
    Pokud jsem nečetl pozorně, omlouvám se.

    1. Dobrý den, Albi tužka má jinou velikost OID kódů než TipToi, takže německé knížky nepřečte. Stejně tak zvukové soubory jsou trochu jinak vytvořené, takže nebudou fungovat.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru