Termostat Honeywell evohome

Zkušenosti s chytrým termostatem Honeywell evohome

Radosti i starosti z instalace a provozování chytrého termostatu Honeywell evohome. Článek jsem rozdělil na 3 tematické části, ve kterých popisuji montáž, zkušenosti z provozu a nakonec i integraci termostatu Honeywell evohome do Home Assistanta.

Na jaře se nám rozbil termostat. Pokoušel jsem se ho opravit, ale nepodařilo se mi to (nefunkční displej). Přes léto nebyl termostat potřeba, ale teď v zimě mě už přestalo bavit točit knoflíkem na kotli, tak jsem zkusil nějakou novinku.

Koupil jsem sadu obsahující centrální řídící jednotku, bezdrátovou jednotku komunikující s kotlem a tři termostatické hlavice s displejem.

Těšil jsem se na instalaci a otevřel padesátistránkovou instalační příručku, kde jsem se dozvěděl, že jsem zakoupil verzi s Reléovou kotlovou jednotkou BDR91A1000, ale protože můj kotel Viessmann komunikuje pomocí OpenTherm, měl jsem koupit verzi s Kotlovou jednotku s OpenTherm výstupem R8810A1018. Prodejce toto nikde neuváděl a servisní technik mně potvrdil, že všechny Honeywell termostaty fungují s kotly Viessmann.

Není to úplně tak, že by reléová jednotka s mým kotlem nefungovala, ale protokol OpenTherm dokáže mnohem lépe řídit kotel. Při koupi jsem nevěděl, že existuje více variant. Pokud budete termostat kupovat, dejte pozor, jakou komunikační jednotku kupujete. Pokud to prodejce neuvádí, určitě se zeptejte. Podle mého dalšího zkoumání to vypadá, že žádný zvýhodněný set OpenTherm jednotku neobsahuje.

Reléová jednotka BDR91A1000 a jednotka s OpenTherm výstupem R8810A1018
Vlevo: reléová jednotka BDR91, Vpravo: OpenTherm jednotka R8810

Montáž termostatu

Připojení OpenTherm komunikační jednotky proběhlo snadno. Jsou to jen 2 vodiče. Navíc je u nich úplně jedno, jestli je zaměníte (nemají polaritu). Montáž reléové jednotky tak snadná není, pro různé typy kotlů nebo varianty jejich zapojení jsou v manuálu uvedená schémata, jak jednotku připojit.

S centrální řídící jednotku se začaly objevovat první větší problémy. Připojení k WiFi ještě proběhlo hladce, ale registrace termostatu na web Total Connect Comfort vracela chyby, které nevysvětlovaly, co je vlastně špatně. Po třetím zadání stejných údajů se registraci podařilo dokončit.

Chyba při registraci aplikace Honeywell Total Connect Comfort
1. pokus o registraci mého zařízení
Chyba při registraci aplikace Honeywell Total Connect Comfort
2. pokus o registraci mého zařízení

Webová stránka nabízí následující možnosti využití:

  • Na dálku ovládat termostat.
  • Podle zadané adresy je na displeji termostatu zobrazována venkovní teplota.
  • Prostřednictvím API lze termostat integrovat do Home Assistanta

Postupoval jsem dále podle návodu, ve kterém jsem si přečetl, že mám navštívit obchod google play a stáhnout si aplikaci Honeywell. Navíc je zde zobrazená ikonka aplikace, na které je domeček. To je dost zavádějící informace a QR kód s odkazem na aplikaci by dost pomohl. Na první pokus jsem nainstaloval špatnou aplikaci. Ta správná totiž není Honeywell Home, ale jmenuje se Total Connect Comfort.

Mobilní aplikace Honeywell Home
Tato aplikace nepodporuje termostat evohome
Mobilní aplikace Honeywell Total Connect Comfort
Toto je správná aplikace pro ovládání termostatu

Aby zmatků v aplikacích nebylo málo, od stejného vývojáře existuje ještě jedna aplikace Total Connect Comfort, ale já jí nemůžu nainstalovat. Nevím, co si o aplikaci myslet, nejspíš je to nějaká předchozí verze?

Mobilní aplikace Honeywell Total Connect Comfort
Další verze aplikace Total Connect Comfort – netestoval jsem ji

Pokud jste příznivci Apple, zde je odkaz na App Store.

Dále jsem na radiátory namontoval termostatické hlavice. Podle přiloženého návodu to byla chvilka. V balení jsou přiložené 2 redukce, pro použití hlavic s různými radiátorovými ventily. Chvilku po nasazení a zajištění termostatické hlavice, se sama automaticky „zkalibruje“. Roztočí motůrek uvnitř a postupně zavírá a otevírá radiátorový ventil. Tím zjistí polohu úplného otevření a uzavření ventilu.

redukce pro termostatické hlavice
Vlevo: redukce Danfoss RA

Následovalo párování termostatických hlavic s centrální řídící jednotkou. Zde jsem narazil na další zádrhel. Při pojmenování zóny, se má název zóny zobrazit na displeji termostatické hlavice. To se povedlo bez problémů. Ale hlavice nefungovaly. Stalo se to na všech třech hlavicích. Když jsem párování zkusil znovu, na displeji se již zobrazila ikonka signálu a hlavice začaly fungovat.

Tím byla celá instalace termostatu u konce. Už zbývá jen vytvořit teplotní rozvrhy a to jde na dotykové obrazovce velmi snadno.

Postřehy z provozu termostatu Honeywell evohome

  • Displej termostatu zobrazuje venkovní teplotu. Teplota se zobrazuje podle zadané lokality umístění termostatu. Může to být výhoda, pokud kotel nemá namontováno externí čidlo venkovní teploty. Pro mě je to zklamání, protože zobrazená teplota se někdy liší o 3°C. Termostat by venkovní teplotu mohl pohodlně vyčíst přes OpenTherm jednotku.
  • Spořič obrazovky řidící jednotky nezobrazuje venkovní teplotu, ale jen teplotu místností.
  • V mobilní aplikaci, dodávané k termostatu, lze nastavit zasílání upozorňovacích hlášení. Aplikace by měla odeslat upozorňující e-mail, pokud dojde k přerušení komunikace s řídící jednotkou Evohome. To se však při mém pokusu nestalo. Informační e-mail jsem dostal až ve chvíli, kdy komunikace byla obnovena. A to je tedy funkce dost zbytečná.
Nastavení aplikace nabízí zaslání upozornění, pokud je komunikace přerušena.
Upozornění však přišlo, když byla komunikace obnovena.
  • Systém bohužel neumí odeslat upozornění o vybitých bateriích v termostatických hlavicích.
  • Mobilní aplikace obsahuje i předpověď počasí. Možná je to tím, že název mého bydliště obsahuje diakritiku, ale předpověď počasí se mi v aplikaci nezobrazuje.
Mobilní aplikace Honeywell Total Connect Comfort - nefunkční předpověď počasí
Předpověď počasí v mobilní aplikaci
  • Jak je zmíněno výše, podpora českých znaků není kompletní. A to jak v mobilní aplikaci, tak i v řídící jednotce Evohome.
  • Párkrát se mi stalo, že termohlavice začala signalizovat otevřené okno, i když okno otevřené nebylo. Nejspíš průvan?
  • Termostat Honeywell evohome jsem si vybral proto, že výrobce slibuje řízení ohřevu teplé užitkové vody (TUV). Velké překvapení však bylo, že k řízení ohřevu TUV musím dokoupit další čidlo (cena v řádu tisíců). Nechápu, proč termostat nevyužívá data z OpenTherm jednotky, když tam jsou data k dispozici.
  • Termostat podporuje týdenní programy, ale nemá volbu sudý-lichý týden, kterou využijí domácnosti, jejíž členové pracují na směnný provoz.
  • Termostat lze ovládat prostřednictvím IFTTT, což by možná mohlo nahradit chybějící volbu sudý-lichý týden. Ale detailně jsem volby v IFTTT neprocházel.
  • Termostatické hlavice lze zamknout proti manuálnímu přenastavení. Přiložený návod v krabičce s termohlavicí HR92 popisuje jen základní montáž. Ale postup zamknutí lze najít na webu podpory výrobce.
  • Termostat umí jen PI regulaci s předvídavým systémem. Výrobce o regulaci říká, že je to fuzzy logika. Termostat neumí ekvitermní regulaci.
  • V nastavení termostatu mi dost chybí možnost nastavení minimální a maximální teploty vody v topném systému. Termostat dost často ohřívá vodu až na 80°C, což si myslím, že je zbytečně moc. Podle všech doporučení se více ušetří, když se topí déle na nižší teplotu, než rychle ohřát radiátory na co nejvíce. (Aktualizace 25.01.2022 – při porovnání vyúčtování za plyn jsme spotřebovali prakticky úplně stejné množství plynu, jako předchozí rok. Neporovnával jsem průměrné roční teploty a předpokládám, že teplota, na kterou termostat vodu ohříval neměla zásadní vliv na naši spotřebu plynu.)
  • Tak nějak mi chybí statistické údaje o provozu kotle, na které jsem byl zvyklý z předchozího termostatu. Řídící jednotka nezobrazuje teplotu topné vody ani aktuální výkon kotle (jestli ohřívá lehce nebo na plný výkon). Nezobrazuje ani „bonusové informace“ jako třeba průtok vody, teplotu zpátečky, ani se nedozvíte hodiny provozu UT a TUV (jak dlouho kotel ohřívá vodu v bojleru a jak dlouho ohřívá vodu v topení). Na to, že výrobce OpenTherm jednotku pojmenoval Remote Diagnostic Unit, toho umí žalostně málo. Nebo jsou diagnostické funkce pro běžného uživatele skryty?

Dva dny po spuštění termostatu to vypadalo, že si termostat dělá co chce. Několikrát se stalo, že všechny elektronicky ovládané termohlavice byly zavřené, topení bylo studené, ale kotel ohříval vodu dál. Postupně navyšoval teplotu vody, až šel daleko za 90°C, kde nakonec řízení kotle vyhodilo chybu. Zatím to vypadá, že tento problém vyřešilo „restartování“ hlavic. Odpojil jsem je od radiátorového ventilu a vyndal baterie. Po chvilce jsem baterie vrátil a termohlavice namontoval zpět.

Abych získal alespoň nějaká data o provozu termostatu a zjistil tak, co se kde děje, připojil jsem termostat k Home Assistantu.

Zápis dat do Home Assistant

Po týdenním ohmatávání radiátorů a pravidelných kontrol teploty na kotli, jsem se rozhodl, že začnu teploty zaznamenávat do Home Assistanta. Integrace nebyla obtížná a během večera jsem začal vytvářet grafy historie pro všechny 3 ovládané místnosti.

Sledování teploty v Home Assistant
Ovládání termostatu a grafy historie v home assistant

Integrace termostatu Honeywell evohome do Home Assistanta je opravdu snadná. Do souboru configuration.yaml stačí přidat následující řádky. Více detailů je popsáno přímo na webu Home Assistant v integraci Honeywell Total Connect Comfort (Evropa).

# integrace termostatu Honeywell evohome
evohome:
  username: Uživatelské jméno (e-mail) pro web Total Connect Comfort
  password: Heslo pro pro web Total Connect Comfort

Po úspěšné integraci jsou v Home Assistant k dispozici nové entity climate.nazev_hlavice. Aktuální teplotu místnosti jsem začal zobrazovat na nástěnce na plánu domu. Použil jsem k tomu následující kód.

elements:
  - type: state-label
    entity: climate.detsky_pokoj
    attribute: current_temperature
    style:
      top: 33%
      left: 75%
      background: >-
        center / contain no-repeat
        url("https://demo.home-assistant.io/assets/arsaboo/icons/ecobee_blank.png")
      text-align: center
      font-size: 10px
      color: white
      font-family: Helvetica
Floorplan v Home Assistant se zobrazením teplot jednotlivých místností

Zde bych chtěl upozornit na jednu zajímavost, centrální jednotka termostatu zobrazuje teplotu místností zaokrouhlenou na 0,5°C, ale termostatické hlavice odesílají informace o teplotě s přesností na desetinu stupně. Grafy teplot jsou tedy poměrně přesné.

Rozdíly teplot, vlevo: řídící jednotka, vpravo: údaje z Total Connect Comfort

Když už jsem měl k dispozici podrobné informace o průběhu teploty, začal jsem pozorovat stav termostatických hlavic (údaj o procentech otevření hlavice bohužel v Home Assistant vyčíst nelze), ale z menu termostatické hlavice jsem se je dozvěděl. Na grafu níže jsem označil několik míst, kde se mi chování termostatu nelíbí. V grafu jsem je označil čísly a doplnil k nim komentář. Čas ukáže, jestli to jsou závady nebo se jen termostat učí vlastnosti budovy.

Teplota v ložnici za prvních 5 dní provozu (záznam začíná týden po spuštění termostatu)
  1. V 21:00 termostat začal ohřívat ložnici. Z požadovaných 19°C to během hodiny vytáhnul na 21°C a pak se podle plánu v 22:00 vypnul.
  2. Termostatická hlavice nezaznamenala otevřené okno, i když jsme větrali přibližně 30 minut.
  3. V 5:45 začal termostat topit, i když požadovaná teplota byla 5°C (spíme s otevřenou ventilačkou a 5°C je minimum, co lze v programu nastavit). Od 6:20 teplota začala klesat, takže se hlavice nejspíš zase zavřela. Možná jen někdo z rodiny vstával a rozvířil vzduch v místnosti? To vysleduji snad časem.
  4. Zhruba v 14:30 jsme odešli z domu, chvíli na to se topení v ložnici samo vypnulo. Pravděpodobně termohlavice zaznamenala otevřené vchodové dveře a myslela si, že se začalo větrat. Od té doby však termohlavice zůstala zavřená v ložnici se udržovala teplota 17°C, namísto požadovaných 19°C. Při občasné kontrole hlavice ukazovala, že je ventil radiátoru otevřený na 5% a až do večera se nic nezměnilo. Tento problém se zatím opakuje.

Aktualizace 30. dubna 2021

Automatické zavírání termohlavic během větrání je dobrá a užitečná vychytávka. Člověk si na to rychle zvykne. Během zimy to (až na zanedbatelné problémy) fungovalo skvěle. Že jsem si na tuto funkci zvykl, jsem si uvědomil teprve, když přišlo jaro. Otevřel jsem okno a do místnosti proudil „teplý“ jarní vzduch. Venku bylo asi 10°C a termohlavice už nepoznala, že se větrá. Zaznamenala mírný pokles teploty v místnosti a vydala signál k ohřevu vody. Když jsem přišel zavřít okno, topení bylo celé horké a kotel ohříval vodu na 80°C.

Docela by mě zajímalo, jestli to mají jiní výrobci zvládnuto lépe. Dost o tom pochybuji. Myslím si, že termohlavice nemá jak poznat, jestli je pokles teploty v místnosti způsoben otevřeným oknem nebo běžnou tepelnou ztrátou. Předpokládám, že se vyhodnocuje rychlost poklesu teploty. Každopádně to považuji za další nevyzpytatelnou věc v celém chytrém termostatu. Myslet na to, že na jaře musím během větrání ručně zavírat termohlavice (nastavovat teplotu 5°C), je dost nepraktické. Když se k tomu navíc přidá dětský zámek, jediná možnost, jak topení zavřít, je dojít k řídící jednotce nebo zapnout aplikaci na mobilu.

Závěr

Dočetli jste až sem a nejste si pořád jisti, jestli je Honeywell evohome ta správná volba? Úplně vás chápu, pokusím se udělat stručné shrnutí všech výše zmíněných bodů. Nezapomeňte, že výše popisované 2 týdny provozu jsou v období 23. prosince až 06. ledna. Měl jsem tedy dostatek času na podrobné zkoumání. Ono se také není čemu divit, když vás na Štědrý den ráno vzbudí manželka s tím, že na radiátoru nejde udržet ruka a že na kotli svítí chyba.

Tak pojďme tedy na nějaké shrnutí bez Vánočního stresu…

Výhody

  • Automatické uzavření termohlavice při otevřeném okně
  • Měření teploty v každé místnosti zvlášť
  • Přehledný displej
  • Snadné vytváření rozvrhů teplot
  • Ovládání místností nezávisle na sobě
  • Ovládání přes aplikaci v telefonu (ideální, pokud se domů vracíte často v různou dobu)
  • Snadné připojení do Home Assistant
  • Prostředí v Českém jazyce

Nevýhody

  • Drobné komplikace při montáži
  • Nemá až tolik chytrých funkcí, kolik by si geek představoval
  • Řídící jednotka ani aplikace nezobrazuje grafy s historií teploty
  • Bez dalšího čidla neumí řídit ohřev TUV
  • Automatické uzavření termohlavice při otevřeném okně je funkční jen v zimě. Při teplotách zhruba nad 10°C (na jeře a na podzim) nefunguje

Tak co, už víte? Ať už se rozhodnete jakkoliv, přeji vám, ať vám nový termostat dobře slouží a vy o něm ani nevíte.

Bonus

  • Pokud budete chtít koupit termostatické hlavice HR92 na některém ze zahraničních e-shopů, dejte pozor na jejich označení. Poslední 2 písmenka v označení určují trh, pro který jsou hlavice určené. HR92WE (pro západní Evropu), HR92EE (pro východní Evropu) a HR92UK (pro Spojené království). Vypadá to, že každý trh má svoje specifické zvyklosti v montáži radiátorů a jejich ovládacích ventilů. Verze UK má otočený displej a teoreticky by mohly být přiložené jiné redukce.
Termostatická hlavice HR92WE a HR92EE
Termostatická hlavice HR92WE a HR92EE
Termostatická hlavice HR92UK
Termostatická hlavice HR92UK
  • Termostat je i nadále pod mojí bedlivou kontrolou. Jak budou přibývat zkušenosti, budu provádět aktualizace článku.

Aktualizace 25.1.2022

Po ročním testování jsem dospěl k názoru, že chytrý termostat Honeywell evohome není pro naši domácnost vhodným řešením. V několika místnostech máme podlahové vytápění připojené ke zpátečce pomocí RTL ventilu a když kotel hřeje vodu na 80°C, je to zkrátka moc.

Nakonec jsem se tedy vrátil zpět k původnímu termostatu, který dokáže omezit maximální teplotu vody v radiátorech, umí ekvitermní regulaci a dokáže ovládat teplotu užitkové vody pomocí předem nastavených programů.

Jako vhodné použití termostatu Honeywell evohome bych viděl například na chatách, kde můžete vzdáleně zapnout vytápění před vaším příjezdem nebo v domech a bytech bez podlahového vytápění, kde nebude vadit vysoká teplota vody v topení.

Shrnutí
Datum recene
Název produktu
Chytrý termostat Honeywell Evohome
Hodnocení
21star1stargraygraygray
Název produktu
Honeywell Evohome
Cena
CZK 8990
Dostupnost produktu
Available in Stock

20 názorů na “Zkušenosti s chytrým termostatem Honeywell evohome”

  1. Pingback: Ohlédnutí za podzimem 2020 -

  2. Rád bych si vyměnil nějaké zkušenosti.

    Vlastním dané zařízení letos druhou zimu a mám s ním podobné zkušenosti, jako vy – někdy dělá trošku co chce (hlavně topí, kdy by podle mě k tomu už neměl být důvod).
    Chci se Vás zeptat:
    – u hlavic mám nastaveno, aby otevírali vždy na 100% – bohužel se tak neděje, pokud je rozdíl teplot „malý“, hlavice je stále přiškrcena (což způsobuje i nepříjemný hluk otopné soustavy).
    – Mám klasický starší plyn. kotel 0/1 (bez nějakého sofistikovanějšího systému řízení) s doběhem čerpadla cca 10-15min. Nepříjemné je to, že pokud se Honeywell rozhodne, že už je teplo, zavře všechny hlavice a vypne kotel. Bohužel doběh čerpadla běží a proto mám jeden malý radiátor bez chytré hlavice stále otevřený, aby se čerpadlo neudřelo na zavřeném okruhu.
    – lze nastavit, aby některá z hlavic neměla „právo“ spínat kotel? Např. radiátor v kumbále.
    – Mám v jedné místnosti 2 radiátory, každý má chytrou hlavici. Máte to někde také tak? Reálně nevím, podle které hlavice systém snímá teplotu. Řekl bych že podle první.
    – Teď jsem narazil na věc, že jsem před zimou dal na ovládácím panelu „Vyp“ – vypnout systém topení. Nicméně, stále funguje to, že otočíte hlavicí a kotel začne topit. To je asi OK, ale na displeji ovládacího panelu to vidět není, že je někde nastavena ručně požadovaná teplota….
    – Stejně tak v režimu EKO mám pocit že není vidět, když někdo pohne hlavicí.
    – integrace do HomeAssistant – nemám zkušenosti s HomeAssistant. Lze tuto aplikaci provozovat na Androidu, nebo to musí běžet „někde“ na PC a stahovat průběžně data z TotalComfort?

    – postupem času a různými nastaveními se mi tam objevila „virtuální“ místnost navíc, bezejména, teplota stále 62°C, která nic nedělá, ale trochu mě irituje 🙂 Asi to nemá ale na nic vliv.

    Omlouvám se možná za trochu komplikovaný dotaz s mnoha poddotazy, ale spíše to jsou mé postřehy a budu rád, pokud na některé bude znát někdo odpověď.

    1. Dobrý den,

      – zdvih hlavic mám v každé místnosti jinak, pravděpodobně pozůstatek testování. Nedokážu říci, jestli otevírají a zavírají úplně, ale myslím si, že to nefunguje. Každopádně hučení přivřeného ventilu doma nepozoruji.
      – o možnosti zakázat hlavici spínání nevím, doma máme 4 topení s klasickými termostatickými hlavicemi, takže tohle jsem nikdy neřešil
      – také mám v jedné místnosti 2 termostatické hlavice, ale zároveň je to místnost, kde mám centrální řídící jednotku, takže v nastavení zóny mám přepnuto, že se teplota bere pode centrální jednotky. Když jsem to před rokem hledal, tak jsem info nenašel, možná že se teplota hlavic průměruje. Těžko říct.
      – na spořiči obrazovky také nevidím, na kolik je nastavená požadovaná teplota v místnosti. Když ale ťuknu na displej, tak požadovanou teplotu (nastavenou pomocí hlavice“ vidím dole v pruhu pod zónou. Když pak ťuknu na nastavení programu pro zónu, je tam vidět provedená změna
      – ten printscreen je z aplikace? Teď jsem to vyzkoušel, otočím termohlavicí a barevný proužek dole pod zónou se změní jak v aplikaci v mobilu, tak na centrální jednotce
      – Home Assistant musí běžet někde na serveru, třeba na Raspberry Pi. V androidu je pak už jen aplikace. Home Assistant je software pro řízení chytré domácnosti. Více informací jsem sepsal v https://tatageek.blog/2020/05/26/co-je-home-assistant/
      – nevyužívanou místnost smažete v nastavení. Na centrální jednotce dlouze přidržte ikonku nastavení (asi 5s), pak potvrďte, že vstupujete do nastavení systému. Vyberte „konfigurace zón“, vyberte zónu, kterou nechcete a pak klikněte na „smazat zónu“.

      Snad jsem pomohl alespoň s něčím.

      1. Děkuji za reakci.
        – Také mám ty 2 hlavice v místnosti, kde je centrální jednotka, ale snímat z něj teplotu se mi neosvědčilo, protože ho nemám na úplně vhodném místě (u TV).
        -to (ne)zobrazení manuální teploty jsem nemyslel při šetřiči obrazovky, ale v režimu EKO (snížení o 3°C). Ten printscreen (který sem nelze vložit) byl z aplikace z webu. Ale jak říkám, normálně to funguje, to vím, pouze režim EKO se chová jinak.
        -díky za odkaz na návod k Home Assistant
        -nevyužívaná (neexistující) místnost – na ovládacím panelu se samozřejmě nezobrazuje, jinak bych ji už smazal. Zobrazuje se pouze v aplikaci Honeywell Home (nebo webu mytotalconnectcomfort.com). Tam nejde místnosti mazat, ani přejmenovat. Podle mě to je nějaký bug, musel bych to asi vše resetovat.

        Ale aby to nevyznělo jen negativně, jinak jsem s chytrými hlavicemi spokojen a kromě pár drobností dělají, co potřebuju.
        Nicméně čekal jsem i loni nějaké úspory na plynu. Změřit je to dost obtížné, ale myslím, že se žádné úspory nekonaly. Sliboval jsem si od toho spíše rovnoměrný tepelný komfort, což se konalo 🙂

  3. Zdravím, jaký je reálný rozdíl mezi kotlovou jednotkou BDR a tou opethermovou? Respektive, co to mění na řízení? Mám Baxi Duo-Tec a u něj BDR91 a minulou zimu bych řekl, že to topilo docela korektně byť to možná zbytečně často vypíná a spíná kotel, ale to je už možná vlastnost celého systému, protože ten kotel je dost výkonný. Chtěl bych teď ještě přidat řízení kotle při nahřívání TUV v zásobníku, nevíte, jakou jednotku pořídit na tohle?

    1. Rozdíl mezi jednotkou BDR a OpenTherm je, že BDR řídí kotel stylem zapnuto, vypnuto, ale jednotka komunikující přes OpenTherm umí řídit výkon hořáku kotle. Takže při velké změně teploty ohřívá vodu na 80°C, ale potom během dne udržuje už jen ohřevem na 50°C.
      S ohřevem TUV přes tenhle termostat žádné zkušenosti nemám. Ale jednotka, která se musí dokoupit a o které v recenzi píšu se jmenuje CS92A

  4. Dobrý den, vlastním tento systém již 4 roky. Důvod byla úspora, protože jsem přistavoval dvě místnosti z 67 m2 i z garáží na 107m2.
    Představa byla možná naivní, platit za topení stejné peníze i po přestavbě.
    A můžu říct, že se to opravdu povedlo.
    Když máte více radiátorů v jedné místnosti, tak musíte dát jedné hlavici prioritu a nebo dokoupit, otočný (kulatý) termostat.
    Radek

  5. Zdravím, přináším nové poznatky. Opethermová jednotka s kotlem opravdu funguje a zdá se výrazně inteligentnější, než BDR (to se jen tupě aktivovalo a vypínalo a využívalo nastavenou maximální teplotu v kotli), ale problém nastává ve chvíli, kdy pak chcete přes kotel ohřívat i teplou vodu v bojleru. Zakoupil jsem dodatečnou jednotku CS92 (verze A a B se liší tím, že A má termostat, pro který je třeba vyříznout kus izolace válce bojleru, verze B má zasouvací trubičkový termostat, který lze vložit místo válečkového termostatu v okýnku).
    Já bohužel koupil A a do bojleru se mi řezat nechtělo, tak jsem použil existující výstup z termostatu na samotném bojleru, který původně vedl do kotle, a teplotu to snímá korektně. Problém ale je, že Evohome není připraven na moderní openthermový kotel se dvěma okruhy a NEUMÍ přepínání režimů topení a ohřevu vody. Předpokládá, že vše probíhá na jednom okruhu s vloženými honeywellovými třícestnými ventily. Takže jednotka pak sice ohřívá vodu do topení se zavřenými hlavicemi na 80 °C (samozřejmě naprosto zbytečně), ale to je tak všechno. A bohužel netuším, jak tohle obejít.
    Bez té jednotky CS92 a při přímém zapojení výstupu termostatu bojleru do kotle se sice voda v bojleru nahřívala, ale podle max. povolené teploty v kotli (a tu nelze při opentherm protokolu řízeném z Evohome změnit), tedy na 90 °C, což pro bojler není dobře. Vyřešil jsem to dočasně přepnutím bojleru na elektřinu, ale nevím, jak dál.

  6. Dobrý den,
    mohl byste mi prosím poradit, jak zamknout hlavice proti manuálnímu přenastavení? Vámi uvedený odkaz na stránky výrobce se týká hlavice UK, nikoliv WE. Je tam uvedeno, že to jde pres funkci „disable local override“ v settings > zone configuration > parameters.
    Když zmáčknu settings, objeví se mi jako možnosti device settings a room settings – nic se slovem configurace. Uvedený návod nelze použít.
    Předem velice děkuji za odpověď. Jsem z toho nešťastná, děti mi hlavice neustále přenastavují…

  7. Dobrý den,
    při hledání podrobnějších informací o Honeywell evohome jsem se dostal až na Váš blog. Chtěl bych vás požádat, zda-li ze zkušenosti nevíte, v jakých intervalech a na jak dlouho si systém spíná kotel. Hledal jsem to v návodech a tuto informaci jsem tam nenašel. I jsem volal a psal výrobci a nic. Stejně tak nevím, kolik časových programů a jaké úseky jde nastavit pro jednotlivé zóny.
    Děkuji

    1. Dobrý den, myslím si, že když v programu přecházel z teploty na teplotu (například z nočních 19°C na denních 21°C), tak sepnul a topil bez přerušení, dokud místnost neohřál. Jak často a na jak dlouho pak během dne spínal, vůbec nevím. Asi to bude záviset na tepelných ztrátách místností, takže to bude podle druhu zateplení a venkovní teploty pokaždé jiné. Myslím si ale, že v menu šlo nastavit něco jako minimální doba, po kterou termostat sepne a maximální počet sepnutí za hodinu. Ale nejsem si úplně jistý.
      Časový program tam lze asi vytvořit jen jeden, pro celý týden. Úseky pro jednotlivé zóny lze nastavit asi po pěti minutách. Nevím, kolik jich může být maximálně, zkoušel jsem asi 5 změn během dne a šlo to v pohodě.
      Jak zmiňuji v článku, termostat jsem nahradil jiným a chystám se ho prodat. Pokud budete mít zájem, můžeme se nějak domluvit. Mám centrální jednotku, 4 termostatické hlavice, spínací jednotku kotle a OpenTherm spínací jednotku.

      1. Jaromír Štrof

        Dobrý den,
        pokud ještě máte ještě open therm spínací jednotku a hlavice, měl bych o ně zájem.
        Ale je to tak dlouho od vašeho přízpěvku, že myslím, že už to nemáte.
        Každopádně dejte vědět.
        Díky

  8. Dobrý den,
    pokud sem ještě něko zavítá, dovolím si doplnit pár postřehů, které mám. A to jak k vlastnímu článku, tak k diskuzi
    1/ při nákupu celé sady doporučuji předem prozkoumat, jakou spínací jednotku máte. Já koupil sadu s BDR91A, která je bohužel nevhodná pro kondenzační kotle či tepelná čerpadla. Kupte jednotku s BDR91T. Ta je pro ně vhodná – umožňuje totiž lepší nastavení spínacích cyklů, takže kotel tolik netrpí
    2/ rozpoznání otevřených oken funguje poměrně spolehlivě, ale hlavně se dá nastavit na hlavici HR92 citlivost (rychlost ochlazování a rozsah ochlazení). Je nutné s tím ale různě experimentovat, než se to vyladí
    3/ chvíli mi trvalo vyladit vlastní teplotu místnosti, protože hlavice je fakticky umístěná u radiátoru, který obvykle bývá pod okny. Fakticky to znamená, že celá místnost ještě nemusí být přímo vyhřátá a hlavice už se vypne. A nebo opačně – místnost je nahřátá dost, ale radiátor s hlavicí u u okna, kde už je větší chlad a spíná proto dřív, než by bylo nutné. Zejména v noci pozoruji, že teplota na hlavici je výrazně nižší než na teploměru na zdi v druhé části místnosti a proto dojde k sepnutí, aniž by to bylo nutné. Lze řešit vyladěním a nastavováním spínací teploty v různých časových úsecích. A nebo dokoupením přídavného externího teploměru. Já to vyřešil tak, že mi jedna hlavice zbyla a používám ji jen jako teploměr, je položená na poličce.
    4/ největší problém mám s tím, že zejména v nočních hodinách si řekne o teplo třeba jen jedna více vychladlá místnost. Ostatní jsou vypnuté. To bohužel znamená, že se veškerá voda z kotle tlačí do jednoho či dvou radiátorů a způsobuje to ne zrovna malý hluk. Zvlášť pokud je kotel dimenzován na 20 radiátorů, které doma máme.

    Celkově až na bod 4 vnimám tento systém jako efektivní a v meziročním srovnání to vypadá na úsporu cca 20 procent oproti předchozímu vytápění s klasickými termohlavicemi. Získáte navíc komfort na dálku si pohodlně ovládat teplotu v případě nepřítomnosti.

  9. Milan Kroupa

    Dobrý den mám jen krátký dotaz. Jak je to s hlučností hlavic (hluk motoru při změně polohy hlavice). Při použití v ložnici by to mohl být problém.
    Již jsem jeden takový systém (elektrobok PocketHome) musel obměnit a v ložnici a obývacím pokoji osadit přijímače a hlavice s termopohonem.

    Děkuji za odpověď

    1. Zvuk motoru slyšet je, ale není to nic hrozného. Nás to tedy v noci nebudilo. Kdyby jste měl zájem, termostat se mi ještě nepodařilo prodat, na inzerát se zatím ozvali jen samí podvodníci, tak se nějak můžeme domluvit.

  10. Zdravím,
    přidám svou zkušenost. Také jsem si pořídil Honeywell. Moc hezká řídící jednotka, dotyková, dobře ovládá. Bohužel termostatická hlavice je celkem fórová, a hlavně měření teploty je dost špatné,hodně ovlivněné radiátory, když topí. I řídící jednotka měří teplotu a také málo spolehlivě. Nakonec jsem sadu vrátil, zkusím elektrobock.
    Hezký den

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru