Červíci – recenze deskových her

Hladoví červíci vykukují z obrovské červené jahody a vy je musíte pochytat. V jahodě je celkem 20 pohyblivých červíků, kteří mají barevně označené ocásky. Hra je zaměřena na paměť. Cílem hry je najít všech 5 červíků vlastní barvy.

Jak hrajeme:

Všechny červíky v náhodném pořadí zastrkáme do děravé jahody. Z promíchaného balíčku čtyř karet si každý vytáhneme jednu barevnou kartu. Tím zjistíme, jakou barvu červíků hledáme a sbíráme. Poté natáhneme setrvačník hrací plochy (stopku jahody) a červíci začnou náhodně vylézat z jahody.

Hru začíná nejmladší hráč, u nás je to v tuto chvíli Holka 3.00. Vytáhne červíka a pokud se barva červíka shoduje s barvou hrací karty, červíka si nechá. Když se barva neshoduje, červíka vrací do libovolné dírky v jahodě. Většinou chce vytahovat další červíky, protože je to opravdu zábava. Někdy jí necháváme a někdy vysvětlujeme, že dnes chceme hrát podle pravidel.

Desková hra červíci
Natahovací páčka setrvačníku

Když setrvačník doběhne, někteří červíci koukají ven a někteří jsou schovaní. Schovaní červíci moc dobře vytáhnout nejdou, ale malé dětské prstíky to zvládnou. Tak setrvačník natahujeme znovu. Většinou je ale obtížné stihnout vytáhnout červíka, kterého jste si vyhlédli. Červíci totiž vykouknou jen na chviličku.

Když jsme hráli několikátou hru v pořadí, začal se setrvačník po chvilkách zasekávat. Nevím, jestli to je konstrukční záměr, ale s občasným zaseknutím se nám hrálo lépe. Natáhli jsme setrvačník červíci se proměnily a my měli čas na hru, po několika vteřinách se setrvačník opět rozběhl a vykoukli opět jiní červíci.

Hodnocení:

Vzdělávací hodnota:

Viděli jste někdy červivou jahodu? Já tedy ne. Ale to je jen drobná vada na kráse. Hra rozvíjí postřeh, paměť a jemnou motoriku.


Hratelnost:

Červíci jsou opravdu zábavná hra, ke které se často vracíme. Holka si ji dokonce sbalila do batůžku, když jela k babičce. Drobný nedostatek je natahování setrvačníku, na který potřebujete větší, než dětskou sílu.


Provedení:

Provedení: Plastová jahoda má velikost zhruba 20 centimetrů. Červíci jsou rovněž z plastu. Hrací karty jsou tvrdšího papíru. Podle naší zkušenosti jsou to ideální velikosti pro snadnou obsluhu.

1 názor na “Červíci – recenze deskových her”

  1. Pingback: Ohlédnutí za létem -

Diskuse uzavřena.

Přejít nahoru