Jak naučit děti používat myš

I když si myslíme, že děti umí některé technologie ovládat mnohem lépe než většina dospělých, spíše se jedná o ovládání mobilů a tabletů, které mají intuitivní dotykovém ovládání. Pokud se ale podíváme na jiné technologie, najednou zjistíme, že obyčejná počítačová myš může být pro děti docela oříšek.

Současná doba od dětí očekává, že budou vědět, jak pracovat s myší, jakmile si sednou k počítači. Děti se ale k ovládání počítačů pomocí myši moc často nedostanou. Buď je myš moc velká nebo je po ruce jiné dotykové ovládání, jako například touchpad. Ve většině případů děti počítač nemají, protože tablet nebo mobilní telefon mnohem dostupnější zařízení.

Umět používat počítačovou myš však patří k důležitým počítačovým dovednostem. Pomocí myši se snadno používají různé grafické programy nebo editory videa a hudby. Myš je výborný nástroj pro ovládání 3D modelovacích programů a počítače všeobecně. Samozřejmě je myš skvělá i k hraní počítačových her.

Jak vybrat myš pro děti

Když jsem prvně do vyhledávače zadal spojení „dětská myš“, překvapilo mě, že dětské myši jsou zaměřené na vzhled a ne na ergonomii dětské ruky. Proč ve výsledcích vyhledávání na frázi „dětská myš“ nevypadnou rozměrově malé myši? Přijde mi to jako podceněný segment trhu. Rozměrově malé myši, tedy vhodné pro dětskou ruku, hledejte pod frází „cestovní myš“. Případně ve svém oblíbeném e-shopu použijte filtr pro rozměry.

Správné držení myši
Správné držení myši
Správné držení myši
Správné držení myši

Drátovou nebo bezdrátovou?

Věřte nebo ne, malým dětem je to úplně jedno. Nevýhoda drátové myši je, že se kabel může zamotávat do ostatních věcí. Osobně to nevidím, jako úplně velký problém, cestovní myši na sobě mají automatický navíječ kabelu. Tím je problém prakticky vyřešen. Bezdrátové myši mohou mít kvůli baterii o kousek vyšší hmotnost a hlavně rozměry. Já zvolil drátovou myš.

Počet tlačítek

Nekupujte nic složitého, zvolte klasiku. Levé a pravé tlačítko jsou to nejdůležitější pro naučení. Prostření scrolovací kolečko už také patří mezi základní funkce. Já koupil třítlačítkovou myš.

Design

Nehledejte komplikované tvary. Ergonomické myši pro děti se asi nevyrábějí a ty dospělácké jim do ruky nepadnou. Hladký zaoblený design je pro děti úplně v pohodě. Výhodou můžou být boční prohlubně, které více napovídají, kam umístit prsty.

Rychlost

Rychlost myši není vůbec nákupní parametr, ale jeden tip k rychlosti připíšu. Pokud mají děti problém s udržením kurzoru na obrazovce, pomozte jim trochu zpomalením myši v nastavení systému.

Velikost

Velikost počítačové myši je ten nejdůležitější parametr. Klasická dospělácká myš je pro děti prakticky neovladatelná a nepoužitelná.

Nevhodná velikost počítačové myši
Nevhodná velikost myši, základna myši se neschová do dlaně
Porovnání velikostí počítačových myší
Porovnání velikostí

Jak správně držet myš

Naučit se správně držet myš je důležité. Pokud se děti naučí chybné držení hned na začátku, může se z toho stát zlozvyk, který je později těžké odstranit. Nevhodné držení myši je také častým důvodem bolesti zápěstí.

Ukažte dětem, jak správně držet myš. Položte jim ruku na myš a posuňte prsty na správná místa.

Jak držet myš
Jak držet myš
  • Položte dlaň na základnu myši.
  • Palec se opírá o stranu myši, která blíže k počítači.
  • Ukazováček leží na levém tlačítku.
  • Prostředníček patří na pravé tlačítko.
  • Zbývající prsty dejte vzdálenou stranu myši.
  • Zápěstí by mělo být rovné a mělo by být v jedné rovině s předloktím. Nesmí být vytočené na žádnou stranu, ani ohnuté nahoru nebo dolů.
  • Myší pohybujte raději celou rukou, ne jen zápěstím.

Jaké jsou k dispozici hry

Mrkev.exe

Nakrm svého králíčka. Dej mrkvičku, mňam.

V letech kolem roku 2000 jsem dobrovolničil v jednom Domu Dětí a Mládeže. Převážně jsem vedl sportovní aktivity, ale čas od času jsem se dostal na kroužek Počítače pro děti ze školky. Po těch letech si už moc nepamatuji na přesnou náplň kroužku, ale jedna věc mi v paměti utkvěla. Je to hra mrkev.exe. Kdo tohle někdy hrál, nikdy nezapomene.

V ohrádce si jen tak chodí králíček a spokojeně si brouká. Jakmile kliknete na mrkev, kurzor myši se změní na mrkev a králíček začne volat: „Dej mrkvičku!“ nebo „mňam, mňam“ a běží si pro mrkvičku. Vaším úkolem je utíkat s mrkví. Pokud s mrkví neuhýbáte, králíček k mrkvičce doběhne a pochutná si na ní. Ideální hra, při které se děti naučí pohybovat s myší.

Hru mrkev / carrot lze stáhnout z tohoto odkazu. Snad nešířím nelegální software, ale vypadá to, že je hra uvolněna jako ukázkový kód programovacího nástroje Petr. Více o programovacím nástroji Petr na webu https://www.breatharian.eu/Petr/.

This is sand

Zhruba ve stejném období, se na poutích prodávaly takové rámečky, ve kterých se po otočení přesýpal barevný písek a vytvářel pozoruhodné obrazce. Něco podobného si můžou vyzkoušet i vaše děti, tentokrát on-line. Aplikace https://thisissand.com/ je sice k dispozici i pro mobilní telefony, ale to asi úplně moc nepotřebujeme. S dotykovou obrazovkou děti umí až moc dobře. Lepší je varianta pro prohlížeč, kde si děti procvičí ovládání myši a ještě k tomu zapojí vlastní kreativitu.

Jackson Pollock

Jackson Pollock byl slavný umělec, který rozléval a rozmazával barvu po malířském plátně. Děti to také baví (nejen virtuálně). Dnes ale zůstaneme jen u virtuálních barev a děti můžeme nechat patlat barvy na stránkách https://jacksonpollock.org/.

Wave silk

Další hrou, která děti bude bavit, je vytváření abstraktních symetrických obrazců. Zkuste s nimi http://weavesilk.com/.

Dragon drop

Hra DragonDrop děti naučí kliknout, držet a pohybovat myší, je zaměřená na rozvoj přesného ovládání. https://www.roomrecess.com/games/DragonDrop/play.html

Mimochodem, na webu roomrecees jsou mraky her zaměřené nejen na ovládání počítače, ale naleznete zde i vzdělávací hry.

Jakou myš jsem koupil já?

Verbatim Go mini

Tato cestovní myš je dlouhá 7,5 centimetru a skvěle padne do dětské ruky. Prodává se v několika barevných variantách (černá, modrá, růžová, oranžová) a bez problémů jí koupíte do 200,- kč.

Prohlášení na závěr

Nejedná se o reklamní článek. Za napsání tohoto článku jsem nedostal zaplaceno.
Nejedná se o zapůjčený produkt k testování. Verbatim go mini skutečně vlastníme a hraní si s dětmi užíváme.
Článek může obsahovat affiliate odkazy, díky kterým snad jednou pokryji náklady na provoz blogu.

1 názor na “Jak naučit děti používat myš”

  1. Díky za zajímavý tip na myš pro děti a hlavně za zajímavé programy pro seznámení s jejím použitím. Nepřemýšlel jste také o trackballu pro děti? Jelikož mám zkušenosti s tím, jaké problémy může každodenní, dlouhodobé používání myši způsobovat, přemýšlím nad tím, že bych děti (alezpoň z počátku při běžné práci) zkusil nasměrovat tímto směrem. Trackball tolik nezatěžuje zápěstí a předloktí. Praxe s ním se může do budoucna hodit, protože přejít na něj po dekádách práce s myší je poměrně náročné. Trvalo asi rok, než jsem při spuštění Inventoru přestal sahat po klasické myši 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru