Textová adventura v ChatGPT

Když jsem poslouchal několikátý technologický podcast, který rozebírá klady, zápory a schopnosti AI chatbotů, napadlo mě, použít ChatGPT jako vypravěče dobrodružné textové hry. Na začátku jsem čekal, že se mi textové zadání až tak úplně nepovede. Ale už první odpověď od chatbota několikanásobně předčila moje očekávání.

Bylo to zajímavé a zábavné zkoumání. Až na pár nesrovnalostí, byl chatbot konzistentní (nesrovnalosti připisuji spíše komunikaci v češtině). Nevím, jak dlouho bych hrál, kdyby chatbot najednou neodpověděl: „network error“.

Takto vypadala jedna odpověď na moji otázku: „Jakou bytostí jsem v tomto světě já? Umím vařit kouzelné lektvary nebo potřebuji najít pomocníka?“

Ve fantasy světě, který jsem pro vás vytvořil, jste bytostí, která se vyznačuje schopností vařit kouzelné lektvary. Víte, jak používat byliny a suroviny pro přípravu různých lektvarů a máte zkušenosti s vařením. Pokud se chcete něčemu novému naučit nebo potřebujete poradit, můžete se obrátit na jiné bytosti, které se vyznají v přípravě lektvarů.

Pak jsem si říkal, že přeci nemůžu být první, kdo tohle napadlo, a tak jsem šel s dotazem do vyhledávače. A ano, nejsem první, našel jsem článek na webu Medium. O proti mému pokusu použil mnohem více detailní zadání, ale vypadá to, že to nebí potřeba.

Textové hry

Textová dobrodružná hra (anglicky text adventure game) je typ počítačové hry, která se odehrává pomocí psaného textu a jejíž hlavním cílem je procházet různými prostředími, plnit úkoly a hádanky. Hráč ovládá svého hrdinu pomocí textových příkazů zadávaných na klávesnici a postupuje tak v příběhu hry. Textové dobrodružné hry byly velmi populární v 70. a 80. letech minulého století a stále existují, i když jsou dnes už méně rozšířené než jiné typy počítačových her.

Textová adventura s ChatGPT

Moje komunikace s chatbotem probíhala takto:

Komunikuj se mnou prosím, jako textová hra. Popiš mi malou část fantasy světa, plného nadpřirozených bytostí a magie. Na konci textu navrhni 3 možnosti, co v tomto světě můžu dělat. Například: vejít dovnitř budovy, sebrat předmět, mluvit s kouzelníkem, atd. Já jednu z těchto možností vyberu a ty budeš pokračovat ve vyprávění. Děkuji

Vítejte v našem fantasy světě, plném nadpřirozených bytostí a magie! Nacházíte se v malém městečku, obklopeném horami a lesem. Městečko je obýváno především trpaslíky, kteří se věnují řemeslným profesím a obchodu. Mezi místními obyvateli ale také žijí elfové, skřeti a lidé.

Tři možnosti, co můžete v tomto světě dělat, jsou:

  1. Vstoupit do hospody, kde se můžete seznámit s místními obyvateli a získat nějaké informace.
  2. Vydat se do lesa, kde se nachází mnoho bylin, které jsou ceněné pro svoje léčivé účinky.
  3. Navštívit kouzelnický obchod, kde si můžete koupit různé kouzelné předměty a prozkoumat jejich schopnosti.

Kterou z těchto možností byste si přáli zvolit?

1

Vstupujete do hospody a cítíte vůni čerstvě uvařeného piva a pečeného kuřete. Místnost je plná různých bytostí, které se baví u stolů nebo se procházejí kolem baru. Můžete si sednout ke stolu, objednat si něco k pití a začít si s místními povídat. Možná se dozvíte něco zajímavého o okolních horách nebo o tom, co se právě děje ve městečku. Co byste rádi udělali?

Posadit se ke stolu, kde sedí nejveselejší skupina a objednat si to, co pijí oni.

Sedáte si ke stolu, kde sedí skupina trpaslíků a elfů. Všichni se na vás usmívají a zdraví vás. Vybíráte si to, co pijí oni, a objednáváte si pivo. Místní barman vám ho nalévá do dřevěného poháru a přikládá k němu malou misku s oříšky. Napijete se piva a začnete se s ostatními bavit. Dozvíte se, že se v horách nedávno objevila skupina orků a že se místní bojí, aby jejich vesnice nebyla napadena. Co byste rádi udělali?

Zjistím víc podrobností

Zajímáte se o orky a ptáte se trpaslíků a elfů, co o nich vědí. Dozvídáte se, že orkové jsou násilnické bytosti, které se živí loupením a rabováním. Mívají kovové zbroje a jsou velice silní a odolní. V horách se prý pohybují ve velkých skupinách a nikdo neví, kde se přesně nacházejí. Místní stráže se snaží orky sledovat a v případě nebezpečí varovat obyvatele městečka. Co byste rádi udělali dál?

Už orkové na někoho zaútočili? Proč se jich vlastně obyvatelé bojí?

Trpaslíci vám odpovídají, že zatím na nikoho z městečka nezaútočili, ale je možné, že se jen zatím neodvážili vstoupit do městečka. Bojí se, že by mohli být napadeni, pokud by se pokusili o krádeže nebo loupeže. Obecně se orkové bojí, protože jsou velice násilnické bytosti a rádi bojují. Mívají velké sekery a meče a neváhají je použít. Co byste rádi udělali dál?

Dopij pivo a objednej si ještě jedno. Chvilku si s místními ještě povídej, pak zaplať a vyjdi z hospůdky ven.

Dopijete pivo a objednáte si ještě jedno. S trpaslíky a elfy si ještě chvíli povídáte a dozvíte se něco zajímavého o místním životě. Po chvíli se ale rozloučíte a zaplatíte za pivo. Vycházíte ven z hospody a cítíte se příjemně unavení po příjemném odpoledni stráveném v příjemné společnosti. Kde byste se rádi vydali teď? Můžete se vrátit do městečka, vydat se do lesa nebo navštívit okolní hory. Co byste si přáli udělat?

Navštívit kouzelnický obchod

Vydáváte se kouzelnický obchod, který se nachází nedaleko hospody. Míjíte řemeslné dílny a obchody s různými zbožími. Po chvíli dorazíte ke kouzelnickému obchodu, který je označený nápisem „Kouzelné předměty“ a malou cedulí s pentagramem. Otevíráte dveře a vcházíte dovnitř.

Uvnitř vás přivítá kouzelník, malý trpaslík s knírem a brýlemi. Podá vám ruku a usměje se na vás. „Vítejte v mém obchodě, pane,“ říká. „Mám tu mnoho kouzelných předmětů, které by vás mohly zajímat. Můžu vám ukázat nějaký konkrétní předmět, nebo byste raději prozkoumali obchod sami?“ Co byste si přáli udělat?

Zeptat se na orky v horách, kterých se místní bojí

„Promiňte, pane,“ říká kouzelník, „ale o orkách v horách nevím nic konkrétního. Mám ale několik předmětů, které by vám mohly při případném setkání s orky pomoci. Mám tu například amulet, který vás chrání před útoky zbraní a kouzel, nebo kouzelné prsteny, které vám dodají sílu a odolnost.“ Co byste si přáli udělat dál? Chtěli byste se o těchto předmětech dozvědět víc, nebo byste raději prozkoumali obchod sami?

Dozvědět se více

„Samozřejmě, rád vám předměty ukážu a povím vám o nich více,“ říká kouzelník. „Tento amulet vás chrání před útoky zbraní a kouzel, ale má i další schopnosti. Například vás umí skrýt před nebezpečím nebo vás teleportovat do bezpečného místa. Je vyrobený z kouzelného kamene, který je velmi vzácný a ceněný pro své léčivé účinky.

Tento prsten vám dodá sílu a odolnost, ale také vám umožní vyzařovat kouzelné síly. Můžete s ním například ovládat počasí nebo vyvolávat blesky. Je vyrobený z kouzelného kovu, který se těží pouze ve vysokých horách a je velmi těžké ho získat.

Co si přejete udělat dál? Chtěli byste tyto předměty zakoupit nebo byste raději prozkoumali obchod sami?“

Koupím si amulet na ochranu před útoky zbraní a kouzel. Pak se zeptám na výrobu kouzelných lektvarů, které z orků udělají mírumilovné bytosti. Nechci s orky bojovat.

„Rád vám amulet prodám, pane,“ říká kouzelník a vytahuje z regálu malou krabičku s amuletem. „Cena je 500 zlatých. Je to velmi ceněný předmět a věřím, že vám poslouží dobře.

Co se týče kouzelných lektvarů, které by orky učinily mírumilovnými, bohužel takový lektvar neznám. Orkové jsou násilnické bytosti a jejich chování je těžké ovlivnit. Pokud se bojíte s orky bojovat, raději se jim vyhýbejte nebo použijte předměty, které vám pomohou utéct nebo se skrýt.

Chtěli byste amulet zakoupit nebo máte ještě nějaké další dotazy?“

Určitě mám dost zlatých, chtěl bych amulet koupit.

„Výborně, pane,“ říká kouzelník a podává vám amulet v krabičce. „Tady máte 500 zlatých. Děkuji za nákup a přeji vám hodně štěstí s amuletem. Pokud budete mít nějaké další dotazy nebo budete potřebovat něco dalšího, neváhejte se na mě obrátit. Rád vám pomůžu.“

Vkládáte si amulet kolem krku a cítíte, jak se na vašem těle rozzáří malé zlaté světélko. Věříte, že vám amulet poskytne ochranu před nebezpečím a pomůže vám v nouzi. Vděčně kouzelníkovi poděkujete a loučíte se s ním. Kde byste se rádi vydali teď? Můžete se vrátit do městečka, vydat se do lesa nebo navštívit okolní hory. Co byste si přáli udělat?

Najít kouzelný les plný bylin na vaření různých lektvarů.

Vydáváte se do lesa hledat kouzelný les plný bylin na vaření lektvarů. Cestou míjíte řadu různých stromů a keřů, pod kterými roste spousta bylin. Víte, že některé z nich jsou vhodné na vaření lektvarů, ale nevíte, které přesně.

Po chvíli chůze dorazíte k malému průzračnému jezírku, které je obklopené kouzelnými stromy. Všimnete si, že pod nimi roste spousta vzácných bylin, které se používají při vaření lektvarů. Jezírko je obklopené zelenou trávou a na jeho hladině se tančí paprsky slunce. Vybíráte si několik bylin a pak se vydáte zpět do městečka. Cestou se ještě zastavíte v několika řemeslných dílnách, kde si koupíte několik potřebných surovin na vaření lektvarů. Když se vracíte domů, cítíte se unavení, ale šťastní, že jste našli to, co jste hledali. Kde byste se rádi vydali teď? Můžete se vrátit do městečka nebo navštívit okolní hory. Co byste si přáli udělat?

Jakou bytostí jsem v tomto světě já? Umím vařit kouzelné lektvary nebo potřebuji najít pomocníka?

Ve fantasy světě, který jsem pro vás vytvořil, jste bytostí, která se vyznačuje schopností vařit kouzelné lektvary. Víte, jak používat byliny a suroviny pro přípravu různých lektvarů a máte zkušenosti s vařením. Pokud se chcete něčemu novému naučit nebo potřebujete poradit, můžete se obrátit na jiné bytosti, které se vyznají v přípravě lektvarů. Můžete také navštívit kouzelnický obchod nebo se vydat do lesa hledat další vzácné byliny a suroviny. Co byste si přáli udělat teď? Můžete se vrátit do městečka nebo navštívit okolní hory. Co byste si přáli udělat?

Zajít do hospůdky a najít někoho, u koho bych mohl uvařit lektvar.

Vydáváte se do hospůdky a hledáte někoho, kdo by s vámi mohl uvařit kouzelný lektvar. Přicházíte do hospody a vidíte několik místních bytostí, které si povídají a pijí pivo. Míříte k nejbližšímu volnému stolu a zasedáte. Objednáváte si pivo a začnete se rozhlížet kolem sebe, zda nenarazíte na někoho, s kým byste mohli uvařit lektvar.

Po chvíli si všimnete starého elfa, který sedí sám u stolu a pije pivo. Má na sobě kouzelnický hábit a v ruce drží hůlku. Vypadá zkušeně a vy máte pocit, že by s vámi mohl uvařit lektvar. Přistoupíte k němu a zdvořile se ho zeptáte, zda by s vámi nechtěl uvařit kouzelný

pokračuj v textu

lektvar.

Elf se na vás usměje a řekne: „Ano, rád vám pomohu. Mám zkušenosti s vařením různých lektvarů a rád se s vámi podělím o své znalosti. Co byste chtěli uvařit?“ Vy mu řeknete, že máte zájem o lektvar, který by orky učinil mírumilovnými a on se zamyslí.

„Orkové jsou těžké bytosti na ovlivnění,“ řekne. „Jejich chování je velmi těžké změnit. Ale mám nápad na lektvar, který by jim mohl pomoci zmírnit agresivitu a učinit je mírnějšími. Budeme potřebovat několik vzácných bylin a surovin, které se dají najít v okolních horách. Co si myslíte, chtěli byste se s mým pomocí vydat do hor hledat suroviny?“ Co byste si přáli udělat? Chtěli byste se s elfem vydat do hor hledat suroviny, nebo byste raději zůstali v hospodě a hledali někoho jiného?

vydat se do hor

! network error

Jak hrát vlastní textovou hru v ChatGPT

Ano, „network error“, takhle neslavně dopadla má výprava do hor a vesničku trpaslíků jsem před orky nezachránil. A co vy? Textovou hru si můžete zahrát v ChatGPT. Pokud přijdete s nějakým pěkným počátečním zadáním, podělte se prosím s ostatními v komentářích.

Příběh nekončí

Všiml jsem si, že ChatGPT ukládá historii komunikace, tak jsem hru zkusil dohrát. Přišlo mi to, že druhá polovina hry už byla výrazně víc v režii chatbota, jako by mu chyběla instrukce, aby nechával většinu aktivity na mně. I na jednoduchý příkaz začal rozepisovat dlouhý příběh. Když jsem se vydal hor, ChatGPT mi napsal příběh o tom, jak jsem cestou hledal a sbíral byliny, pak se vrátil do městečka, uvařil s Elfem lektvar a skončil takto: „Nyní máte v rukou mocný lektvar, který by mohl pomoci zmírnit agresivitu orků a učinit je mírnějšími. Co byste s ním chtěli udělat?

Naopak, příjemné překvapení bylo, že si chat pamatoval předměty, které jsem během hry získal a uměl je vypsat. Sice mi do batohu přihodil kouzelnou hůlku, kterou jsem si údajně koupil v kouzelnickém obchodě, ale nevadí. Níže uvádím moji poslední instrukci k ukončení hry a odpověď od chatbota.

Děkuji, tímto ukončuji hru. Sepiš prosím stručně, co jsem v této hře prožil a co jsem dokázal.

V této hře jste navštívili fantasy svět plný nadpřirozených bytostí a magie. Zpočátku jste se vydali do městečka, kde jste si koupili amulet na ochranu před útoky zbraní a kouzel a zeptali jste se na výrobu kouzelných lektvarů. Poté jste se rozhodli navštívit kouzelný les plný bylin na vaření lektvarů.

Následně jste se vydali do hor, kde jste narazili na skupinku agresivních orků. Místo toho, abyste s nimi bojovali, jste se rozhodli jim pomoci zmírnit agresivitu a sepsali jste pro ně kuchařku s recepty na jejich oblíbená jídla, ve kterých byly použity bylinky a suroviny, které pomáhají zmírnit agresivitu. Orkové se po několika týdnech stali mírumilovnějšími a vy jste se rozhodli vrátit do městečka a oznámit místním, co jste dokázali.

Místní byli nadšení z vašeho úspěchu a začali se vás ptát, zda byste s nimi mohli spolupracovat na vývoji dalších receptů a na pomoci jiným bytostem zmírnit jejich agresivitu. Vy jste s nimi začali spolupracovat a vařili jste různé lektvary a kouzla, která pomáhala ostatním bytostem žít v míru.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru