Jak vyrobit Amulet Avaloru

Pokud máte dceru, nejspíš Vám nemusím představovat princeznu Sofii a její kouzelný amulet Avaloru. A přesně na tuhle princeznu si moje děti jednoho rána hrály. Když hru ukončily, přišly, že by chtěly něco vyrábět. Navrhnul jsem jim, že vyrobíme Amulet Avaloru. Výroba amuletu je celkem snadná, tak se o návod podělím i s Vámi.

Nakreslení vzhledu amuletu na papír

Během předchozích tvoření s dětmi jsem si všiml, že vůbec neví, co a proč děláme a že se proto pořád dokola ptají na různé zbytečné, možná až nesmyslné věci (což mě štve a tvoření s nimi si moc neužívám). Tak jsem to tentokrát zkusil jinak. Výrobu Amuletu Avaloru jsme zahájili nákresem. Každý jsme na papír nakreslili, jak si pamatujeme, že amulet vypadá. Samozřejmě, že každý podle svých dovedností.

Kluk 4.00 a Holka 6.06 kreslí návrh amuletu Avaloru

Něco jsme nakreslili, ale vzhledem amuletu jsme si vůbec nebyli jisti. Původně jsem chtěl pustit televizi a zkusit počkat na správný okamžik, kde zmáčknu pauzu, ale nakonec jsem si řekl, že hrozí, že budou koukat na pohádku a z tvoření nic nebude. Vzal jsem tedy notebook a použili jsme vyhledávání obrázků. Vyhledávací dotaz naťukala Holka 6.06 a protože už ze školy znala všechna písmenka, potřebná k napsání slova „amulet“. Bylo asi její první zadávání dotazu do vyhledávače a zvládla to hravě. Společně jsme vybrali předlohu a zase si nakreslili naši představu na papír.

Sesbírali jsme materiál na tvoření

Pak jsme společně vymysleli, z jakých částí je amulet složený a já k jednotlivým částem vymyslel materiál, ze kterého bude náš amulet.

  • kamínek uprostřed = červená PET lahev od pití
  • drahokamy nahoře = korálky
  • zdobení kolem amuletu = měděný nebo mosazný drát
  • kouzlo, díky kterému amulet svítí = LED dioda a baterie 2032

Amulet Avaloru krok za krokem

  1. Začali jsme nakreslením základního tvaru amuletu. Protože se mi povedl nejhezčí ovál, použili jsme ten můj. Vystřihl jsem ho z papíru a děti si ho obkreslily na karton a na červenou PET lahev.
  2. Z garáže jsem přinesl zbytky měděného drátu a stáhl jsem z něj izolaci, aby zbyla čistá měď (pro odborníky to byl CYKY-J 5×1,5).
  3. Z PET lahve a z kartonu jsme vystřihli základní tvar amuletu. Kolem kartonového dílu jsme obtočili měděný drát. Tato část výroby byla pro děti asi nejjednodušší, ale i tak jsem pomáhal přidržovat drát vedle kartonu a vytvořit tak pěkný ovál. Oba konce jsem překřížil a zapájel, aby držel tvar. Oba konce jsem ještě jednou přehnul a vytvořil z nich očko pro zavěšení.
Vytvarovaný rám amuletu Avaloru
Vytvarovaný rám amuletu Avaloru
Amulet Avaloru
Amulet Avaloru
  1. Společně jsme vytvarovali ozdobnou část amuletu a všechny kousky jsem připájel k okraji oválu.
Připájené ozdoby na okrajích amuletu
  1. Pak jsme připevnili diamanty. Na jednom amuletu jsem mosazné drátky připájel, na tom druhém jsem je kolem kostry jen omotal.
  2. Do zadního kartonového dílu jsem zapíchl červenou LED diodu. Použil jsem bipolární, aby bylo jedno, s jakou polaritou děti vloží baterii. Na druhé straně jsem vývody diody ohnul a zakápl lepidlem z tavné pistole.
  3. Protože je červený plast z PET lahve hodně průhledný, LED svítila moc intenzivně a byla vidět. Pro zmírnění intenzity světla jsem přidal ještě jednu vrstvu bílého, neprůhledného plastu. Ten jsem získal z nepotištěného kelímku od jogurtu.
  4. Na karton s LED diodou jsem tavnou pistolí přilepil nejdříve bílý plast a potom červený plast. Celý díl jsem pak vlepil do měděné kostry a amulet byl hotový.
  5. Původně jsem ještě chtěl konstrukci amuletu omotávat nějakou bavlnkou a třpytivou nití s navlečenými malinkými korálky, ale na tuto činnost nakonec nezbyl čas. Na druhou stranu, aby si by to byla činnost, kterou by děti zvládly úplně samostatně.
  6. Nakonec jsem na zadní stranu ještě přidal ohnutý měděný drát, za který se baterie zasune a drát ji drží, aby nevypadla.
Baterie mezi vývody LED diody v Amuletu Avaloru
Umístění baterie do jednoduchého držáku, mezi vývody LED diody

Baterii jsem použil téměř vybitou 3V knoflíkovou 2032, která už nestačila pro stabilní provoz mých IoT zařízení (tyto konkrétně byly ze senzoru měření spotřeby vody). Pro napájení jedné LED bez předřadného odporu vypadaly jako naprosto ideální zdroj energie.

I když toho děti samostatně moc nezvládly, tvorbu si užívaly a z vyrobeného amuletu mají radost. I když, výsledek mohl být o kousek menší…

Amulet Avaloru
Hotové amulety Avaloru

Užijte si tvoření s dětmi i jejich radost z vytvořeného amuletu.

Projekt by šel rozšířit o nějakou tu ESP desku s vícebarevnou diodou a vše řídit na dálku přes Wi-Fi, ale tyhle kouzla už přenechám dětské fantazii.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru