Časopis pro děti

Hledali jste někdy vhodný časopis pro děti? Asi právě teď, viďte? Jinak byste tento článek nečetli. Můžu vám ale říci, když jsem hledal já, byla to tedy fuška. Sehnat nějaký vědeckotechnicky zaměřený, dětský časopis, není jen tak. Velmi rychle jsem pochopil, že do některých témat děti prostě musí dorůst a že některá technická témata Holku 4.09 pořád ještě nezajímají.

I když se snažím sebevíce, Holka je prostě více zaměřená na přírodu a zvířata. Zato s Klukem 2.04 je to výrazně lepší. V tuto chvíli aktivně odebíráme celkem 3 dětské časopisy a několik dalších jsme vyzkoušeli nebo jejich předplatné zrušili. V tomto článku přináším krátké recenze všech těchto časopisů.

Závěrečné shrnutí hned na začátek:

„technický“ nebo „geek“ časopis pro malé děti jsem nenašel
nejvíce se mým představám blíží některá čísla časopisu Raketa, který je určen dětem od předškolního věku
všeobecně je uvnitř málo komiksů
vše se točí hlavně kolem zvířat, to opravdu někdo nemůžou být roboti?
jako jedna z výborných dětských geekovin jsou prosvěcovací obrázky, které jsou v časopisech Puntík a Dráček

Ahoj divočino

Čtvrtletník, který vezme děti do přírody a baví i dospělé.

36

stran

4x

ročně

5+

věk

Ahoj divočino považuji za časopis pro děti předškolního věku. Vydavatel nikde doporučený věk neuvádí, ale stejně svoje děti znáte nejlépe, a tak pro Vás nebude problém posoudit, jestli je časopis pro vaše děti vhodný. Pokud je zajímá příroda, určitě budou Vaše předčítání zaujatě poslouchat.

časopis pro děti - Ahoj divočino jaro 2021
Informace (60 %)
Příběhy (0 %)
Úkoly (10 %)
Činnosti (25 %)
Návody (5 %)
Reklama (0 %)
Roční předplatné (4 čísla): 320 Kč, doprava zdarma.
Cena jednoho výtisku: 89 Kč + 20 Kč poštovné a balné.

Odkazy k časopisu Ahoj divočino

Raketa

Časopis pro děti chytrých rodičů

52

stran

4x

ročně

6-12

věk

Časopis Raketa věnuje každé číslo jinému tématu. Jednou je to vesmír (číslo 5), jindy superhrdinové (číslo 24), a nebo zase elektřina (číslo 25). Jasně, jsem táta geek, takže vybírám čísla, která mi jsou tematicky neblíže. Nicméně další čísla jsou například botanika, strašidelná třináctka, film nebo sport v kulichu.

Podle vydavatelů, je Raketa časopis pro děti od 6 do 12 let (i když čísla 1 – 19. byla označována jako časopis pro děti od 5 do 10 let). Předpokládám, že pro starší děti bude už asi málo hustej a raději se ponoří do nějakého komiksu. Ale pokud máte mladší děti, určitě ho doporučuji. Spousta zajímavého obsahu pro mladší děti se tam vždycky najde a ten zbytek na ně může počkat někde v šuplíku.

Raketa obsahuje vystřihovánky (papírové modely ke slepení), komiksy, příběhy a objevování, kreslení, hry nebo vaření, křížovky a spoustu výborných ilustrací. Obálka časopisu pochází vždy z dílny jiného ilustrátora.

Raketa - časopis pro děti chytrých rodičů
Informace (25 %)
Příběhy (35 %)
Úkoly (20 %)
Činnosti (15 %)
Návody (5 %)
Reklama (0 %)

Chcete nahlédnout do prvních třech čísel časopisu Raketa? Přímo na stránkách časopisu, v sekci ke stažení, jsou celé časopisy k dispozici v pdf formátu.

Roční předplatné (4 čísla): 356 Kč, doprava zdarma.
Cena jednoho výtisku: 79 Kč až 99 Kč + poštovné a balné.
Lze dokoupit většinu starších čísel.

Prolistování časopisu Raketa

Odkazy k časopisu Raketa

Šikulka

Časopis pro zvídavé děti 3 – 7 let

42

stran

12x

ročně

3-7

věk

Oproti předchozím časopisům pro děti, se do časopisu Šikulka mnohem více „čmárá“. Jsou zde různé spojovačky, bludiště a omalovánky. Časopis se celkově více zaměřuje na drobné činnosti. Celý časopis (kromě obálky) je vytištěn na pevnějším papíru, takže ho děti tak snadno nepoškodí a neroztrhají. Zkrátka, vydavatel myslí na to, že se jedná o časopis pro děti od 3 let.

Šikulka obsahuje spoustu jednoduchých úkolů, bludiště, doplňovačky obrázků, omalovánky, dokreslovánky a vystřihovánky, hledání rozdílů na obrázcích, počítání nebo trénink psaní čísel a písmen. Přijde mi to, že tam jsou stále stejné věci, jen s jinými obrázky. Holku už to také tolik nebaví.

Šikulka - časopis pro zvídavé děti

Informace (5 %)
Příběhy (10 %)
Úkoly (50 %)
Činnosti (30 %)
Návody (0 %)
Reklama (5 %)
Roční předplatné (12 čísel): 360 Kč
Cena jednoho výtisku: 37 Kč

Odkazy k časopisu Šikulka

Puntík

Můj první časopis

40

stran

10x

ročně

2-6

věk

Puntík je, stejně jako Šikulka, vytištěn na pevnějším papíře. Jinak mi obsahově i tematicky přijde stejný. Rád jsem v něm koukal na obrázek, na kterém se hledají nakreslené nesmysly (šneci místo kol u závodního auta, mašinka bez kolejí, a podobně). Tohle jsem v jiných časopisech zatím neviděl. Další hezký úkol je stránka, která se prosvěcuje svítilnou. Díky světlu jsou pak vidět součásti věcí, jako například motor v autě.

Puntík obsahuje spoustu jednoduchých úkolů, komiksy, hledání rozdílů, vybarvovací, vystřihovací a obkreslovací úkoly a také bohužel nejvíce reklamy.

Puntík - časopis pro děti
Informace (0 %)
Příběhy (25 %)
Úkoly (20 %)
Činnosti (35 %)
Návody (0 %)
Reklama (20 %)
Roční předplatné (10 čísel): 395 Kč
Cena jednoho výtisku: 39 – 49 Kč

Prolistování časopisu Puntík

Odkazy k časopisu Puntík

Rozmarýnka

Tvoření s dětmi a pro děti

40

stran

4x

ročně

7-?

věk

Dětský časopis Rozmarýnka je spíše určený pro rodiče, než pro děti. Při rozdělování obsahu se mi obtížně rozlišovalo, jestli se jedná o činnost nebo o návod. Časopis je plný různých tipů a návodů na činnosti s dětmi. Je to zhruba 60 % obsahu časopisu. Často se jedná o fotonávody.

Kromě již zmíněných návodů a tipů na různé tvoření s dětmi zde naleznete vystřihovánky a vybarvovačky. Časopis je vytištěn na běžném tenkém papíru, jen prostřední dvoulist, určený pro vystřihování, je na pevnějším papíru.

Když jsme časopis kupovali my, vycházel 6x za rok. Nyní to vypadá, že už vychází jen 4x ročně. Těžko říci, do jaké míry to má vliv na změnu obsahu.

Dětský časopis Rozmarýnka

Informace (15 %)
Příběhy (5 %)
Úkoly (10 %)
Činnosti (30 %)
Návody (30 %)
Reklama (10 %)
Roční předplatné (4 čísel): 128 Kč
Cena jednoho výtisku: 32 Kč

Odkazy k časopisu Rozmarýnka

Dráček

Hravý časopis pro děti od 3 do 7 let

44

stran

11x

ročně

3-7

věk

Dětský časopis Dráček patří do stejné kategorie jako Puntík nebo Šikulka. Jsou v něm jednoduché úkoly typu „přeškrtni obrázek, který do řádku nepatří“. Prosvěcovací stránka, které po prosvícení například ukazuje, co se děje v noci na hradě. Dále je zde hledání rozdílů, vystřihovánky, omalovánky nebo bludiště.

Dětský časopis Dráček

Informace (0 %)
Příběhy (20 %)
Úkoly (20 %)
Činnosti (50 %)
Návody (0 %)
Reklama (5 %)
Roční předplatné (11 čísel): 399 Kč
Cena jednoho výtisku: 40 Kč

Odkazy k časopisu Dráček

Objevili jste nějaký „geekovský“ časopis, co by obsahoval více komiksů, experimenty a třeba vyprávění o robotech a ne o „neposlušných klokanech“? Já zatím nenašel. Máte tip? Dejte mi tip v komentářích, ať ho také vyzkouším.

1 názor na “Časopis pro děti”

  1. Díky moc za skvělou recenzi časopisů. Také hledáme zábavu pro děti a určitě některé vyzkoušíme 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru