Stopy zvířat, jak je určit a jak stopovat

Sledovat a rozpoznávat stopy zvířat, byla v dávných dobách dovednost každého lovce. Dnes je to již zapomenuté umění, které obdivujeme ve filmech s Indiány, a i tak si častokrát myslíme, že režiséři jejich schopnosti trochu přehnali. Pojďte se s námi podívat na to, kde a čí stopy lze každý den najít.

Obsah

Stopy zvířat, kam se podíváš – v přírodě i v obýváku

Před spaním si čteme Encyklopedie Larousse, ve kterých jsou i úkoly. Jedním z úkolů, je rozpoznat stopy zvířat. To je pro Holku 2.02 velká zábava. Vždy, když prohlížíme encyklopedii, nalistuje tu správnou stránku, ukáže prstem na stopu a ptá se: „stopa je?“. Čímž myslí: „čí je tahle stopa?“. Vždy přemýšlím, zda může být pradávné umění, rozeznávání stop zvířat, někde hluboce zakořeněno a evoluce se časem vypořádá s tím, že se pro maso chodí do obchodu, a ne do lesa. Ať je to, jak chce, se zvířecími stopy si začínáme užívat spoustu zábavy.

Stalo se vám někdy, že jste na procházce našli otištěné stopy zvířat a přemýšleli jste, kdo tudy běžel? A podařilo se vám to určit? Ne? Nevěste hlavu, stát se odborníkem na stopování sice vyžaduje roky praxe, ale i tak můžete v tomto článku získat stručné základy k identifikaci těch nejčastějších obyvatel naší přírody. Rozeznáváním stop si zpestříte pobyt v přírodě a inspirujte své děti.

Stopy zvířat v přírodě – kde je hledat

Stopování na sněhu

Zima je hlavní čas pro stopování zvířat, protože otisky lze ve sněhu snadno nalézt a lze je sledovat po dlouhé vzdálenosti. Nevýhodou stopování na sněhu je, že v měkkém, hlubokém sněhu najdete pouze hluboké díry po nohách, ale žádné otisky stop. Stopy některých zvířat na sněhu neuvidíte vůbec, protože spí zimním spánkem.

„První ráno po nočním sněžení není pro stopování tak vhodné, jako to druhé. Většina tvorů během bouře „ležela“ a sníh ihned skrýval stopy těch, kteří chodili. Někteří po silném sněžení dokonce celý den prospí. Ale klidná, mírná noc po sněhové bouři zcela jistě nabídne bohatou a ideální příležitost k zahájení studie zvířecích stezek.“

Ernest Thompson Seton, Boy Scout Handbook, 1911

Stopování v blátě nebo jemném, mokrém písku

Vývoj meandru řeky (zdroj: Netopil, 1984)

Hledat stopy v blátě je ještě lepší způsob, protože dobře drží tvar stopy. Nánosové strany břehu jsou jedním z nejlepších míst, kde můžete hledat stopy. Často zde sedává vodní ptactvo a ostatní zvířata tu hledají potravu nebo sem chodí pít. Na více bahnitých místech v lese se nacházejí stopy srnců, divokých prasat a dalších tvorů. Při pohledu na orosené, otevřené pole, můžete ráno odhalit stopy, které byly vytvořeny během noci.

Stopy zvířat doma v obýváku

V Encyklopediích Larousse jsou úkoly, kdy určujete, která stopa patří, ke kterému zvířátku. Ale stop je tam docela málo. Pět stop na jednu knížku. To je pro naše nadšení málo, a tak jsem překreslil stopy běžných českých zvířat do vektorové grafiky. Následně jsem je vytiskl a rozstříhal na malé kartičky. Teď je určujeme. Říkáme jméno zvířátka nebo děláme zvuk, který zvířátko vydává. Přiřazujeme stopu k vytištěnému obrázku nebo k plastové figurce Schleich.

Máte doma taky zvířátka Schleich? Všimli jste si, jak realisticky jsou ztvárněny oproti ostatním? A na tlapky jste jim už koukali? Že ne? Tak honem pro razítkovací barvu a nechte zvířátka, ať se proběhnou po listu bílého papíru. Je to zábava. Vlastně jakékoliv razítkování je pro Holku 2.04 velká zábava.

Stopy vytvořené pomocí zvířátek Schleich
Stopy vytvořené pomocí zvířátek Schleich

Razítka se stopy zvířat můžete buď někde najít a koupit, nechat si je vyrobit na zakázku nebo si vyrobit vlastní. Stačí překreslit (obkreslit vytištěné a vystřižené) stopy na pěnový molitan, vyříznout či vystřihnout a nalepit na vhodné držátko. Já použil zbytky z poškozeného velkého měkkého puzzle, které jsme měli na podlaze v ohrádce. Jako alternativu lze použít kousek karimatky nebo speciální razítkovací guma.

Vlastní razítka se stopy zvířat
Vlastní razítka se stopy zvířat

Tipy pro stopování

  • Hledejte až druhý den po silném sněžení
  • Nejčerstvější stopy jsou nejlépe a nejsnadněji sledovatelné. Nevyrážejte po větru nebo dešti, v případě sněhu po tání.
  • Určitě je zábavné sledovat stopy divokých zvířat, ale co zkusit najít stopy na vlastním dvoře, zahradě nebo v parku (a kolem koše!).
  • Vždy pozorujte své okolí, ať jste kdekoli. Nikdy nevíte, co uvidíte.
  • Někdy jeden druh stopy vypadá podobně jako jiný; pak je otázka: „Který je v tomto místě nejpravděpodobnější?“. Pokud v parku uvidíte stopu vlka, určitě to bude stopa psa…
  • Při sledování stop zvířat se pokuste stopovat směrem ke slunci. Stíny a světlo způsobí, že stopy budou více vynikat.
Na stopy zvířat se dívejte proti slunci, lépe tak vyniknou
Na stopy se dívejte proti slunci, lépe tak vyniknou
  • Pozice slunce na obloze také vylepšuje čitelnost stopy. Během časných ranních hodin a pozdního odpoledne jsou stopy lépe čitelné.
  • Když sledujete stopy zvířat, nezaměřujte se pouze na samostatné otisky kopyt nebo tlapek, ale hledejte stopu jako celek – což může být ve skutečnosti jednodušší než nalezení jednotlivých stop. Například, pruh ohnuté trávy na louce je snadno vidět při pohledu na celou louku. To vás dovede k malým stopám v zemi.
  • Podívejte se také na další poruchy, jako jsou popraskané větvičky nebo otočené kamínky a listy, které nyní ukazují jejich tmavší, vlhčící spodní stranu.
  • Pokud stopujete a ztratili jste stezku, umístěte hůl na poslední sadu otisků, které jste objevili. Pak ji obcházejte ve stále se rozšiřující spirále, dokud znovu nenaleznete další stopu.

Sledování podle stop na profesionální úrovni

Stopování zvířat není jen zábava, ale je nutné pro přežití některých druhů. Všechny zveřejňované počty žijících živočichů, jsou odhadovány! I mapování poměrně dobře financovaných druhů, jako je tygr, obsahovalo chybné údaje. V roce 2008 se po přehodnocení strategie sledování, snížila uváděná populace tygrů o 50% (z 3700 na 1400 jednotlivců).

Ohrožené druhy jsou často monitorovány pomocí invazivních a drahých postupů, jako například zařízení pro sledování pohybu zvířat nebo letecké a pozemní průzkumy. Všechny tyto přístupy zahrnují narušení nebo přímou fyzickou manipulaci se zvířetem.

Moderní technologie stopování umožňuje identifikaci na úrovni druhu, jednotlivce, pohlaví nebo věku. Stačilo nakombinovat dovednosti starých domorodých stopařů z jižní Afriky s moderními technologiemi. Při moderním stopování jsou kombinovány například snímky z kamer a identifikace DNA z trusu nebo ztracených chlupů. 

Klíč pro určování stop

V této části naleznete ilustrace a popis vzhledu stop pro nejběžnější živočichy. Mějte na paměti, že stopy vypadají různě, když zvíře jen popochází a když běží nebo skáče. Což může dělat, když pronásleduje svoji kořist nebo naopak, když je samo pronásledováno.

Kočkovité šelmy

Stopy kočky
Stopy kočky

Kočky nechávají zaoblené otisky, které mají otištěné čtyři měkké prsty. Otisky jsou bez drápků, protože jsou zasunovatelné. Kočičí stopy jsou v jedné řadě. Zadní nohy přesně sledují přední nohy, takže se zdá, že jde pouze o dvě nohy, než o čtyři. Pomáhá jim to v tichém, tajném sledování.

Psovité šelmy

Stopy psa

Psi mají čtyři prsty, stejně jako kočky. Jejich nohy jsou však těžší a jejich drápy jsou otištěny, protože je nezatahují. Zatímco liška má stopy v jedné řadě, psí stopy najdete ve dvou řadách.

Kopytníci

Stopy jelena

Stopy kopytníků jsou snadno rozpoznatelné a nejčastější v našich lesích. Dokonce můžete i snadno rozeznat srnku od srnce, protože samice má ostřejší kopyta a užší nohu než samec.

Hlodavci

Stopy myši

Hlodavci mají čtyři prsty na předních nohách a pět prstů na zadních nohách.

Zajíci a králíci

Stopy zajíce

Králíci mají čtyři prsty na předních i zadních nohách. Stopy zadních nohou jsou minimálně dvakrát větší než ty přední. Ale otištěné je najdete vždy vepředu.

1 názor na “Stopy zvířat, jak je určit a jak stopovat”

  1. Pingback: Ohlédnutí za zimou 2019/2020 -

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru