Raspberry Pi

Raspberry Pi

Raspberry Pi je malinký stolní počítač. Výkon má o něco menší než průměrné stolní počítače. Lze k němu připojit monitor nebo televize, klávesnice, myš, reproduktory a také ethernetový kabel (připojení k internetu). Často se využívá jako multimediální centrum. Připojíte k němu externí disk s hudbou nebo filmy a ty jsou v televizi nebo jiných zařízeních připraveny k okamžitému přehrávání). Geek pro tento malý počítač určitě nalezne i jiné využití.

Cenové rozpětí: Starší, avšak ověřená spoustou uživatelů, veze Raspberry Pi 3 Model B.

Raspberry Pi 3 Model B lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Pro vytvoření multimediálního centra stačí verze 1GB, ale samozřejmě platí, že čím více, tím lépe. V současné době nejvýkonnější verze Raspberry Pi 4 Model B s operační pamětí 4GB.

Raspberry Pi 4 Model B 1GB lze pořídít v českých e-shopech za cenu od Kč do (Zdroj: Heureka.cz) Porovnat ceny >>

Vhodné pro: nadšenci do nových technologií, internetu věcí, elektroniky a programování.

Raspberry Pi byl původně vytvořený pro školní výuku informatiky. Díky němu se studenti mohou seznámit s řízením elektrických zařízení, jako například automatická pračka. Stejně, jako k Arduinu, i k Raspberry lze připojit spoustu senzorů a ovládat s ním ventily, motory a další elektroniku. Řídicí program se ale nepíše v jiném počítači, ale programuje se přímo v Raspberry.

Jako operační systém je používán Raspbian (ořezaný Linux), ale jde provozovat i s jinými distribucemi Linux nebo s operačním systémem Windows 10 IoT Core, který je přizpůsoben pro internet věcí.

V článku jsou uvedeny věci, které buď již vlastním a mám z nich radost, anebo bych si je skutečně k Vánocům přál. Čokoláda nebo lahev šampaňského jsou sice fajn, ale největší radost mám z praktických dárků. Z takových, které mohu používat opakovaně každý den.

Pro získání dalších nápadů navštivte náš článek Tipy na vánoční dárky podle abecedy.

Přejít nahoru