Barvení roztočeného vajíčka fixou

Barvení vajíček

Blíží se Velikonoce a s nimi i příležitost seznámit děti s některými tradicemi. Barvení vajíček se dá pojmout různými způsoby. Někdo vajíčka barví potravinářským barvivem, někdo v cibulových slupkách. Šikovnější zdobí voskem. Jako malí jsme s babičkou trhali lístečky jarní trávy a přikládali je na vajíčka. Pod přiloženým lístkem pak zůstalo vajíčko neobarvené.

Minulý rok jsme začali zdobit pěkně po geekovsku. Sestrojil jsem zařízení, které pomocí motůrku roztočí vajíčko a my ho barevnými fixy můžeme nabarvit. Je to zábava nejen pro děti, ale i pro dospělé. I když více času jsem strávil u výroby zařízení než u samotného zdobení Velikonočních vajíček.

Prototyp #1

Prototyp #1

První pokusy proběhly s Holkou 1.09. To jsem provizorně sestrojil prototyp #1 – velké, hlučné monstrum, s nevyváženými překližkovými kolečky a nalepeným gumovým těsněním, kde každá pohybující se část měla „zemědělskou vůli“ několik milimetrů. V rodině byl prototyp vyhodnocen, jako zdraví nebezpečný, a tak jsem začal shánět další díly na prototyp #2.

Prototyp #2

Prototyp #2

Kolečka jsem použil z modelu malého autíčka. Jako osičku pro kolečka jsem použil hloubkoměr ze staré rozbité šuplery a kolečko na pohon jsem sebral ze staré CD mechaniky. Odlehčení rotující hmoty výrazně ztišilo chod a snížilo vyskakování vajíčka na minimum.

Pak už jsem jen slepil kryt z dřívek a mechanizmus zakryl kartonem. Minulý rok tedy zdobení vajíček dopadlo dobře. I tak Holku dost zajímalo, co se děje uvnitř a ke konci si kreslila více uvnitř než na vajíčka.

Barvení vajíček s prototypem #3

Letošní rok jsem se pokusil o další verzi prototypu. Objednal jsem ložiska, ozubená kolečka, osičky atd. V dílně zatím nemám stojanovou vrtačku, a tak se vyvrtání některých děr nepovedlo úplně precizně kolmo. To má bohužel vliv na hladkost chodu sestavené převodovky. Ale zase tu je prostor pro projekt na příští rok.

I tak je prototyp #3 funkční a my můžeme letos opět barvit.

Přejít nahoru