Horkovzdušná trouba Whirpool

Horkovzdušná trouba vyhazuje proudový chránič?

Od konce minulého roku nám vestavná horkovzdušná trouba vyhazuje proudový chránič. Správný táta geek si nejenom že hraje s dětmi, ale zároveň udržuje v provozu vybavení domácnosti. Já vždycky hledám cestu, jak tyto 2 činnosti spojit dohromady. Zkusil jsem tedy s Holkou 2.08 společnou opravu a bylo to super.

Od konce minulého roku nám vestavná horkovzdušná trouba vyhazuje proudový chránič. Nestává se to pravidelně, někdy třeba měsíc běží bez problémů a pak se závada opět vyskytne. Poslední měsíc byla horkovzdušná trouba téměř nepoužitelná, tak jsme začali hledat.

Jak zjistit kde je problém?

Myslím si, že minimálně 95% všech případů, proč horkovzdušná trouba vyhazuje proudový chránič, je způsobeno topnou spirálou. My začali testovat, která spirála by to mohla být. Jednou jsme pekli pouze s horní spirálou, jednou pouze se spodní. Různě jsme kombinovali nastavení, když zrovna proudový chránič vypadával. Takto jsme bez jakéhokoliv rozebírání určili problém na spodní spirále.

Pár minut u vyhledávače a nová topná spirála byla nalezena v jednom e-shopu s náhradními díly. Objednávka snadná, dodání rychlé. Vše klaplo jak mělo a za pár dní dorazil balíček asi 20x větší, než byla samotná spirála. Alespoň se nepoškodila.

Výměna společně s Holkou 2.08

Odpojil jsem horkovzdušnou troubu a přenesl ji na kuchyňskou linku. Pak jsem připravil nářadí a zavolal Holku. K Vánocům jsem dostal malý aku šroubovák Narex, který Holka používá téměř více jak já a práci s ním si užívá. Ten jsme použili k demontování potřebných krytů a dílů. Když přišla na řadu skelná vata obalená alobalem, tak trochu jsem Holku „odehnal“. Přeci jen, nemusí dýchat malé kousky skelné vaty.

Horkovzdušná trouba vyhazuje proudový chránič protože je spodní topné těleso propálené
Poškozené spodní topné těleso vestavné trouby

Pak přišla na řadu topná spirála. Původně jsem plánoval měření jejího odporu, abych si byl jist, že je opravdu vadná, ale její tvar naznačoval, že by už dlouho netopila. Výměna spirály byla snadná a rychlá. Pak jsem silnějším alobalem opravil potrhanou izolaci skelné vaty a spoje přelepil hliníkovou lepicí páskou (té nám zůstal dostatek od montáže parozábrany v sádrokartonových podhledech).

S lepením hliníkové pásky mi už Holka zase pomáhala. I když jí to moc nešlo, snažila se a pak se koukala, jak to dělám já. Pak jsem nasadil zpět veškeré kryty, Holka zašroubovala šroubky a bylo hotovo. Vlastně ne. Pak jsme šroubky zase vyšroubovali a znovu zašroubovali, a tak pořád dokola. Holka si to opravdu užívala.

Bezpečnost

Než začnete rozebírat jakýkoliv elektrospotřebič, vytáhněte ho ze zásuvky! Řekněte to i svým dětem, proč je to důležité! Pokud si nejste jisti, zda opravu zvládnete, rozebírejte s dětmi jen věci, které už nebudete potřebovat. Nebojte se použít fotoaparát a vyfotit si pořadí nebo polohu jednotlivých dílů. Tento článek neslouží jako návod na opravu.

Pokud si na opravu netroufnete, spotřebič ještě nemusíte vyhazovat. Jděte dětem příkladem i v oblasti ekologie. V servisu vám pravděpodobně poví, že se oprava nevyplatí, ale většinou to není pravda. Zkuste třeba komunitní web opravarna.cz

Pokud by se ani zde nikdo nenašel, pořád ještě nemusíte spotřebič vyhodit. Zkuste ho někomu nabídnout za symbolickou cenu nebo za odvoz. Třeba ještě chvilku někde poslouží. Až jako poslední možnost bych volil www.cervenekontejnery.cz nebo sběrný dvůr.

Přejít nahoru