Krteček n ažebříku

Vlastní šplhající hračka

Vytvořte si jednoduchou mechanickou hračku, která leze po napnutém provázku nahoru. Stihnete to za 15 minut a k výrobě nepotřebujete nic speciálního. Stačí vám papír, karton, lepidlo, provázek, lepicí páska a brčko na pití.

Asi je s Holkou 2.09 na fyziku moc brzy, ale když nebudu mluvit o třecí síle, tak to doma nějak projde. Prostě si jen tak hrajeme, tak si pojďte hrát s námi. Vezměte si nějaký oblíbený obrázek zvířátka, komiksového nebo akčního hrdiny a nalepte ho na karton. Pak vystřihněte jeho obrys. Ideální výška obrázku je kolem 20 cm.

Pomocí lepicí pásky přilepte z druhé strany kartonu 2 krátká brčka. Přilepte je šikmo, jako na obrázku, jinak to nebude fungovat. Skrz brčka provlečte provázek. Nahoře nechte smyčku tak, aby hračka šla zavěsit. Na spodních koncích provázků udělejte očka. Za ně budete za chvilku tahat. Zavázáno? Tak máte hotovo.

Zadní strana šplhající hračky s nalepenými brčky a provlečeným provázkem
Na zadní stranu přilepte 2 brčka a provlečte jimi provázek

Horní smyčku někam zavěste nebo ji držte v jedné ruce. Na ukazováček a prostředníček druhé ruky nasaďte zavázaná očka a provázek napněte. Nyní střídavě pohybujte prsty nahoru a dolů. Při každém prostřídání prstů popoleze hračka kousek nahoru. Až bude hračka nahoře, povolte napnutý provázek a karton sjede vlastní vahou zase zpět dolů.

Přejít nahoru