dětské encyklopedie Larousse ležící na sobě

Recenze Encyklopedie Larousse

Pokud hledáte encyklopedii pro děti ve věku od dvou let, mám pro vás tip na sérii Encyklopedií Larousse. Doma máme hned několik titulů, ve kterých si střídavě čteme. Záleží na tom, které téma zrovna v danou chvíli Holku zajímá. Encyklopedie Larousse mají hezké ilustrace a jsou plné zajímavostí, které mnohdy ani sami rodiče netuší.

Encyklopedie jsou určeny pro opravdu malé děti a tomu je také přizpůsoben tvar i materiál knihy. Desky knihy jsou velmi pevné. Přední strana je flockována (semišována) a je příjemná na dotek. Zakulacené rohy obalu i jednotlivých listů potvrzují, že výrobce myslel i na bezpečnost dětí. Pevný papír listů naopak prospívá dlouhé životnosti. List naše Holka 2.07 spíše utrhne, než ohne nebo zlomí. Vazba nejčtenější knížky už má některé skupiny listů povytažené, ale zatím stále drží pohromadě. Encyklopedie mají přes 100 stran a než jednu celou přečtete, zabere vám to hodně večerů. Zvláště, když Holka chce číst stále jedny a ty samé stránky dokola.

Oranžová encyklopedie Larousse Zvířata

Oranžová encyklopedie Zvířata je u nás nejčtenější. Prohlížíme a čteme si jí s přestávkami už asi rok. První kapitola je o zvířecím šatníku, druhá o mláďatech, v dalších jsou zvířecí domečky, potrava, hygiena, spánek, podivní tvorové, a nakonec zvířecí rekordy.

Holka má v knize několik oblíbených stránek. Jednou z nich je série obrázků, k čemu všemu slonovi slouží chobot. Další oblíbená část je, jak si orangutani vytváří postel na spaní nebo jak se ptáčci koupají. V encyklopediích jsou také drobné úkoly. Jedním z nich je určit, která stopa patří, kterému zvířátku.

Červená encyklopedie Larousse Pro nejmenší

Červená encyklopedie Pro nejmenší je naše druhá nejoblíbenější. Před narozením Kluka jsme v ní každý večer četli o tom, jak přichází miminko na svět. Když pak byl Kluk mezi námi, Holka už neměla potřebu tuto kapitolu znovu číst. To mě inspirovalo k tomu, abych si encyklopedii sám v klidu prohlédl a zapamatoval si jednotlivá témata. Když pak zažijeme, nebo máme zažít něco nového, zkouším o tom ještě jednou (případně předem) číst v encyklopedii. Zatím jsem ale nevypozoroval, jestli to k něčemu je.

Encyklopedie je rozdělena do několika kapitol. Začíná lidským tělem, následuje město, historie, příroda, zvířata, svět a vesmír. V kapitole lidské tělo je kromě zmiňovaného narození miminka, například kratičký příběh o tom, jak si kluk pádem z kola zlomil ruku, pan doktor mu ji zrentgenuje a dá do sádry. 

Zelená a modrá

V knihovně máme ještě připravenou modrou encyklopedii Doprava a světle zelenou Příroda. Ty jsme zatím jen otevřeli a zase zavřeli, asi je na ně moc brzy. Dále ještě existuje tmavě zelená encyklopedie Dinosauři. Její koupi však neplánujeme, nikdy nás to k dinosaurům netáhlo. Holka o dinosaury zatím zájem neprojevila, i když je zná z červené encyklopedie a ráda určuje, která stopa patří, ke kterému dinosaurovi.

Plusy a mínusy

Plusy
• Zajímavá témata.
• Pěkné ilustrace.
• Mechanická odolnost knihy.
• Obsahuje krátké a výstižné texty, bez další omáčky kolem.

Mínusy
• Někdy až moc odborné výrazy.
• Některá témata se v obou encyklopediích opakují.
• Každé téma je jen lehce nakousnuté, pokud chcete dítěti sdělit více detailů, musíte si je zjistit jinde.

2 názory na “Recenze Encyklopedie Larousse”

  1. Pingback: Malá dobrodružství - okolo rybníka -

  2. Pingback: Stopy zvířat, jak je určit a jak stopovat - zábava na procházku i do obýváku

Diskuse uzavřena.

Přejít nahoru