táta se synem čtou knihu

Zlepšují kontrastní karty vizuální vývoj dětí?

Vědecké studie prokázaly, že svět novorozenců je černobílý a rozmazaný. Netrvá to však dlouho a pozornost vašeho miminka začnou upoutávat kontrastní věci. Reklamy kolem nás ukazují, jak jsou „rozvíjené“ děti inteligentnější, než ty ostatní. Mnoho rodičů používá černobílé kontrastní karty a říkají, že fungují. Je tomu opravdu tak? A pokud ne, jak tedy děti vhodně rozvíjet?

Těsně před koncem roku přišel do mého geek světa Kluk. Co si budeme povídat, těch aktivit, které by s novorozencem šlo provozovat, moc není. O vizuálním rozvoji našeho prvního dítěte jsme nikdy moc nepřemýšleli, ale teď, po příchodu druhého, jsme se rozhodli vyzkoušet kontrastní karty. Podle textů, které jsem doteď četl, mají tyto černobílé kartičky podporovat vývoj nervového systému dětí a zvyšovat jejich IQ. Tak proč to nezkusit? Nejprve vznikla kresba obrázku od ruky, pak jsem obrázek překreslil do vektorové grafiky a vytiskl. Náš výtvor si můžete stáhnout na tomto odkazu. Jedná se o 6 kontrastních karet s různými tvary a 6 kontrastních karet s obrázky a jejich kombinace připravená k vytištění na list A4. Až po nakreslení obrázků, jsem si začal hledat, co si o kontrastních kartách myslí věda.

náhled na kontrastní karty ve formátu SVG, uložené v zip archivu
Kontrastní karty ke stažení – kliknutím na obrázek stáhnete zip archiv.

Jsou kontrastní karty těmi správnými podněty? NE!

Později v článku zmiňuji některé vědecké studie, díky kterým víme, že různé barvy dlouhodobě neudržují zájem dítěte a že se děti raději dívají na černobílé objekty. Zároveň bylo prokázáno, že černobílé kontrastní objekty zaujmou děti na mnohem delší dobu, než objekty vícebarevné nebo méně kontrastní. To ale ještě neznamená, že používání černobílých kontrastních karet může stimulovat vizuální vývoj.

počítačová simulace, jak děti vnímají výrazy různě vzdálené lidské tváře
Počítačová simulace, jak děti vnímají výrazy různě vzdálené lidské tváře. Zdroj: Olov von Hofsten, Claes von Hofsten, Unni Sulutvedt, Bruno Laeng, Tim Brennen, Svein Magnussen; Simulating newborn face perception. Journal of Vision 2014;14(13):16. doi: 10.1167/14.13.16.

Vzhledem k tomu, že nemluvňata nikomu nepoví, co se jim líbí a co ne, vědci měří, jak dlouho se děti na předměty dívají. Takto bylo zjištěno, že černobílé vzory prodlužují čas, jak dlouho se na ně děti dokáží dívat. V některých případech se zvedl čas pozorování z průměrných 4 až 5 minut až na 45 minut.

Při hledání pro děti nejzajímavějších objektů, bylo zjištěno, že děti mají největší zájem o lidskou tvář, dále o noviny a také o kruhové objekty. Nedávná studie lidských výrazů tváře ukázala, že 2-3 dny staří novorozenci mohou vnímat různé lidské výrazy. Stačí, když je vaše tvář do vzdálenosti 30 cm od dítěte. Těchto 30 centimetrů zhruba odpovídá vzdálenosti obličejů matky a dítěte při kojení.

Studie tedy ukazují, že novorozenci lépe reagují na různorodou lidskou tvář než na černobílé kontrastní karty. Pokud chcete stimulovat vaše novorozence s cílem podpořit jeho zrakovou ostrost a vývoj, vědecky podložená rada tedy nejspíše bude: zůstaňte blízko tváře vašeho miminka (do 30 cm) a ukazujte mu různé výrazy v tváři! Ostatně, tuto činnost rádi zastanou starší sourozenci, pro které bude dělání legračních obličejů opravdová zábava.

Opravdu žádná studie nepotvrzuje přínosy stimulačních karet?

Podle učebnic vývojové psychologie efektivita používání „černobílých stimulačních karet“ příliš nesouvisí se zlepšením zrakové ostrosti dítěte. Na stránkách ClinicalTrials jsem během psaní článku nalezl probíhající studii, kde je srovnáván vývoj předčasně narozených dětí, s dětmi narozenými v určeném termínu. U předčasně narozených dětí je více pravděpodobné zpoždění ve vizuálním vývoji a tato studie chce ověřit účinky rané vizuální stimulace.

Pro vyhodnocení účinků jsou u novorozenců prováděny například testy na bdělost, pozornost, fixaci, vizuální sledování nebo prostorovou orientaci. Raná část experimentu je prováděna přímo fyzioterapeutem, který bude ukazovat kontrastní obrázky a pohybovat s nimi v různých směrech. Rodičům je vysvětlen trénink, aby dokázali zrakovou stimulaci provádět doma. Stimulace probíhá po dobu 30 dní, 10 minut denně. Jednou týdně zajde na kontrolu dítěte fyzioterapeut.

Studie měla být ukončena a vyhodnocena do konce roku 2019. Poslední aktualizace je zaznamenána 23. 6. 2020, avšak, výsledky studie zveřejněny bohužel nebyly. Pravděpodobně studie nepodléhala federálním požadavkům USA na předkládání výsledků a výzkumníci sami od sebe „neměli potřebu“ výsledky zveřejňovat. Otázka, zda mají kontrastní kartičky pozitivní vliv na vizuální vývoj předčasně narozených dětí, tedy pro nás zůstává nezodpovězena.

Jak vlastně vědci poznají, co se novorozencům líbí?

Na začátku šedesátých let zjistil vývojový psycholog, Dr. Robert Fantz, že děti upřednostňují vzor černobílé šachovnice, před jednobarevnou kartou.

Další studii prováděl biologický vědec, Dr. T.G.R. Bower.. Ukázal novorozencům několik různých černobílých tvarů, dále pak obyčejné bílé, červené a žluté karty. Opět se děti více dívaly na černobílé předměty.

Další pokrok ve výzkumech udělal Dr. Phillip Salapatek, dětský psycholog z Minnesotské univerzity v Minneapolis, který navrhl komplikované elektronické sledovací zařízení, které vyhodnocovalo pohyb očí kojenců. Díky tomuto zařízení zjistit, že se kojenci raději dívají na okraj černého trojúhelníku na bílém pozadí, než aby se dívali uprostřed černé či bílé plochy. Od té doby víme, že oči dětí hledají hranice, protože tam je ten největší kontrast mezi černou a bílou. Proto vám také vaše miminko zpočátku kouká nahoru na hlavu, kde vidí výrazný rozdíl mezi obličejem a tmavými vlasy, případně mezi světlými vlasy a pozadím za vámi.

Novější studie dále ukazují, že schopnosti vnímání dítěte zahrnují barevnou škálu pro vysoce kontrastní barvy jako například černou, bílou a červenou.

Vývoj zraku u novorozence – od rozmazaných tvarů, až ke 3D

Jak děti v různém věku vidí objekt vzdálený 2 metry od oka

Jak děti v různém věku vidí objekt vzdálený 2 metry od oka. Obrázek použit z webu LaserMom

Jak jsem již zmínil, vaše novorozené miminko dohlédne na vzdálenost zhruba 30 centimetrů. To je dobrá zpráva. Znamená to, že když ho držíte v náručí nebo ho ošetřujete, vidí vás docela ostře. Přibližně za 6 týdnů se začne zajímat o černobílé kontrastní věci. V tuto chvíli se také začne zdokonalovat schopnost sledovat objekt očima, pokud se před ním pomalu pohybuje. Můžete to vyzkoušet tak, že zatímco se na vás vaše miminko dívá, nakloňte hlavu nejprve na jednu stranu a potom na druhou. Oči miminka vás budou sledovat, když pohybujete hlavou. Pohyby jeho očí budou zpočátku trochu trhavé, ale ve věku asi 3 měsíců, se už oči budou pohybovat plynule.

Do dvou měsíců se vaše dítě začne zajímat o základní barvy. Budou ho zajímat jasně barevné předměty – žluté tričko, zelený polštář, atd.. V tuto chvíli již umí rozlišovat drobnější tvary a vzory. Během 3 až 6 měsíců začne vaše dítě vidět objekty ve třech rozměrech a získá hloubkové vnímání. Začíná se také vyvíjet koordinace oko-ruka. Od šesti měsíců vaše dítě začíná rozlišovat jemné rozdíly v pastelových barvách.

Co jsme tedy udělali s těmi stimulačními kartami, které jsme si vyrobili?

Vědecké experimenty i moje vlastní pokusy potvrdily, že se novorozencům kontrastní karty líbí. Tak proč jim je neukazovat? Určitě bych jim s nimi ale netapetoval zeď vedle postýlky, nebudu karty lepit do kočárku, ani na sedačku v autě. Kontrastní karty máme zastrčené na přebalovacím pultu, takže má Kluk na co koukat, když mu zrovna servisujeme plenku. Také mu kontrastní karty ukazujeme, když ho pokládáme na břicho. Vypadá to, že za nimi rád zvedá hlavu.

Protože žádná studie zatím nepotvrdila pozitivní vliv stimulačních karet na vizuální rozvoj novorozenců, nemám od karet žádné očekávání. Beru je jako jednoduchou hračku, se kterou si Kluk 0.01 může hrát. Ohledně jejich schopnosti zvyšovat inteligenci dětí jsem skeptický, logické myšlení vzniká, až když se děti prvně zeptají: „a proč?“. O tom ale někdy jindy v jiném článku.

Další zdroje, odkud jsem čerpal:

Podobná témata jinde:

Sledujte mě na sociální síti Mastodon

Kromě příspěvků na blogu jsem aktivní i na sociální síti Mastodon. Ukazuji tam drobnosti z každodenního života nebo sdílím odkazy na články věnující se dětem a technologiím.

1 názor na “Zlepšují kontrastní karty vizuální vývoj dětí?”

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru