Zmrzlá bublina

Jak vytvořit zmrzlé bubliny

S bublinami může být zábava po celý rok, nejen v létě. Stačí k tomu pořádné mrazivé počasí. My naše ledové, zmrzlé bubliny vytvářeli při teplotách mezi -5 °C až -8 °C a docela to šlo. Každopádně čím větší mráz, tím lépe. Ideální podmínky jsou při teplotách okolo -20 °C. Avšak, běžný bublifuk, není na mrazivé hrátky vhodný. Bublina totiž praskne, jakmile se něčeho dotkne. Dobrá zpráva je, že namíchat si svoji vlastní směs, není žádný problém.

Přehled

ikona obtížnost Obtížnost:

Velmi jednoduchý pokus, zvládnou mladší školkové děti.

ikona nástroje Vybavení:

K pokusu stačí základní domácí vybavení.

ikona čas Čas:

Pokus zabere asi 2 hodiny.

ikona peníze Peníze:

Náklady do 100,- Kč

Postup

  1. Smíchejte dohromady všechny suroviny – voda, kukuřičný sirup, přípravek na mytí nádobí a cukr. Pokud nemáte kukuřičný sirup, můžete použít 2 lžíce škrobu, ale špatně se rozpouští.
  2. Hotovou směs dejte vychladit do mrazáku. Optimální čas chlazení by měl být 30 minut. Dejte pozor, ať vám směs nezmrzne. Po té směs znovu promíchejte.
  3. Najděte studený povrch, na kterém budete bubliny vytvářet. Položte na povrch brčko a opatrně začněte nafukovat bublinu. Buďte trpěliví, není to tak snadné.
  4. Pozorujte nebo fotografujte vznik ledových krystalů a užijte si zmrzlé bubliny.

ikona návod Co se děje během pokusu

Srozumitelně pro děti – bubliny z bublifuku jsou stejné jako bubliny ve vaně. Je to mýdlo a voda. Když je venku velká zima, přestává být voda tekutá – říká se, že venku mrzne. Jakým způsobem voda mrzne, je krásně vidět na bublinách. Stejným způsobem vznikají sněhové vločky nebo ty krásné tvary na namrzlých studených oknech.

Technické vysvětlení – každá bublina je tvořena třemi samostatnými tenkými vrstvami. Vrstva mýdla, vrstva vody a opět vrstva mýdla. Vypadá to, že mrzne celý povrch bubliny, ale ve skutečnosti mrzne pouze tenká vrstva vody uvnitř. Jak se celá bublina ochlazuje, začne docházet k postupné krystalizaci molekul vody. Krystalická mřížka v kapalině může nabývat nejrůznějšího vnitřního uspořádání. Díky tomu je každý vzniklý obrazec unikátní.

ikona mechanika Použitý materiál a vybavení

  • Miska, lžíce, odměrka
  • 200 mililitrů teplé vody (ta bude mrznout a vytvářet ledové krystaly)
  • 35 ml kukuřičného sirupu (pro tloušťku stěny)
  • 35 ml přípravku na mytí na nádobí (pro vznik bubliny)
  • 2 lžíce cukru (pro krystalizaci)
  • plastové brčko pro vyfukování bublin
  • Sklenička nebo kelímek (ve kterém hotový roztok ponesete ven)

ikona video Video

Bubbles Freezing in Slow Motion by Adrian Ybarra

ikona návod Tipy

  • Pokud se chcete někde pochlubit hezkými fotografiemi, budete potřebovat dobré světlo a fotoaparát, který umožňuje fotit makro.
  • Pokud vezmete fotoaparát z tepla do venkovního mrazivého prostředí, nemusí to z počátku dobře snášet. Nechte přístroj chvíli aklimatizovat, fotografie budou o malý kousek lepší.
  • Běžná letní směs do bublifuku praská, jakmile se něčeho dotkne. Pokud ale vyfouknutou bublinu chytíte zpět na bublifuk, dokáže tam také zmrznout.
  • Pokud máte bublinový roztok předem připravený, nechte ho venku (nebo v mrazáku) vychladit.
  • Snažte se vyfouknout co největší bublinu, protože bude mít hodně tenkou stěnu. Tenké stěny během mrznutí vytvářejí krásnější efekty. Například se v nich točí malinké vločky.
  • Nafoukejte moc silně, foukejte lehce. Chce to chvilku cviku.
  • Zkuste si z pevnější lahvičky vyrobit „pumpičku“, kterou budete bubliny nafukovat. Pokud bubliny vytváříte vaším dechem, ohříváte je tak.
  • Čím větší mráz, tím lepší výsledky. Důležité je, aby nefoukal vítr.

1 názor na “Jak vytvořit zmrzlé bubliny”

  1. Pingback: Ohlédnutí za zimou 2019/2020 -

Diskuse uzavřena.

Přejít nahoru