dítě s bubínkem a xylofonem

Jak ztlumit dětskou elektronickou hračku

Také vám přijde, že jsou dětské elektronické hračky moc hlučné? Chtěli byste je ztišit, ale nevíte jak na to? V podstavě jsou 2 způsoby. První možností, jak ztlumit dětskou elektronickou hračku, je mechanické „zacpání“ reproduktoru. Variantou druhou je jednoduchý zásah do elektroniky hračky.

Jak mechanicky ztlumit dětskou hračku?

Mechanické ztlumení je to nejsnadnější, co můžeme udělat. Manželka tomu doma říká „na holčičí způsob“. Jednoduše vezmeme průhlednou lepenku a reproduktor přelepíme. Někdy se stane, že je hračka stále stejně hlasitá a ještě k tomu vydává zvuk chrčící lepenky. To pak nalepíme další a další vrstvu. Občas to ale nefunguje. Zvlášť, když je kryt reproduktoru tvarovaný a lepenka se odlepuje. To přichází na řadu další „holčičí technologie“, jakou je nacpání vaty do mřížky reproduktoru. Vata celkem spolehlivě tlumí zvuk. Nejtěžším „holčičím kalibrem“ je zalepení mřížky reproduktoru pomocí tavné pistole. Sice to není estetické, ale docela to funguje.

Reproduktor dětského pianka, zalepený tavnou pistolí

Ono to teď vypadá, že si z mechanického tlumení dělám srandu, ale je dobré ho použít, pokud je hračka slepená (nerozebíratelná). Tam většinou pokus o rozebrání nadělá více škody. Pokud lze hračku snadno rozebrat – rozšroubovat, myslím si, že je lepší elektronické ztlumení.

Jak elektricky ztlumit dětskou hračku?

Rezistor připájený k reproduktoru

Dovolte mi zjednodušenou a stručnou teorii. Vycházejme z předpokladu, že hračka hraje, protože má baterky (na jako bubínek a xylofon na úvodním obrázku). Reproduktor hraje tím méně, čím menší do něj jde napětí. A napětí snižuje součástka nazývaná rezistor (odpor). Čím větší odpor přidáme, tím menší bude hlasitost. Rozebereme tedy hračku a najdeme reproduktor. Vedou k němu 2 drátky. Jeden z nich stačí přerušit (je jedno který) a mezi drátek a reproduktor vložit rezistor (odpor).

Rezistorů je ale velká spousta druhů (hodnot), jak tedy zvolit ten správný?

Abych měl představu o hlučnosti malého pianka, stáhl jsem si do telefonu Sound Analyzer App – aplikaci, která přes mikrofon telefonu měří intenzitu okolního hluku. Kousek od reproduktoru jsem naměřil 90dB. To je hlasitost, kterou podle tabulek vydává například jedoucí vlak nebo metro. Případně, když už jsem měřil dětské pianko, 90dB vydává symfonický orchestr. Intenzita zvuku 90dB je také někdy označována jako „počátek omezení duševní činnosti“. Tedy hluk, při kterém se již nedokážeme soustředit na nic jiného.

A na kolik tedy chceme reproduktor ztlumit? Na 80dB – motocykl nebo klapání psacího stroje? Na 70dB – ruch na ulici? Nebo na 60dB – normální hovor?

Osobně to dělám takhle:

Rezistor připájený k reproduktoru
  • Pokud má hračka vlastní regulování hlasitosti, omezím jen její maximální hlasitost, aby nešla pouštět více nahlas, než 80db = vložím rezistor 68 ohm.
  • Pokud nemá hračka vlastní regulaci, jsem přísnější a používám rezistor 220 ohm – tím dosáhnu zhruba 70dB.

Nutno dodat, že vše záleží na výkonu zesilovače uvnitř hračky a uvedené decibely jsou orientační. Pokud si nejsme úplně jisti, jak velkou hodnotu rezistoru použít, můžeme koupit trimer s hodnotou 500 ohm. Je to vlastně rezistor, na kterém si můžeme nastavit jak velkou hodnotu odporu má mít.

Teď už stačí jen rezistor nebo trimr zapájet mezi drátek a reproduktor. Pokud nemáte pájku, přestřihněte drátek, odizolujte a přimotejte k rezistoru. Oba spoje i s rezistorem přelepte lepicí páskou. Není to sice úplně ideální řešení (čti je to sice čuňárna), ale je to funkční a pro tento účel dostačující.

1 názor na “Jak ztlumit dětskou elektronickou hračku”

  1. Pingback: Ohlédnutí za zimou 2019/2020 -

Diskuse uzavřena.

Přejít nahoru