Vrtáky

Vrtáky

Každý domácí kutil, bastlíř nebo geek někdy potřeboval vyvrtat díru. V závislosti na vrtaném materiálu je nutné použít i správný druh vrtáku. S jiným druhem vrtáku, díru sice také vyvrtáme, ale často je nepřesná, na jiném místě, má jiný rozměr nebo je otrhaný materiál okolo. V následujícím článku vysvětlím, k čemu který druh vrtáku je a jak se označují. Zjednoduší Vám to výběr ve specializovaném e-shopu. Sami se pak můžete rozhodnout, jaký druh vrtáku bude vhodný dárek.

Cenové rozpětí: v řádu desítek korun za obyčejné vrtáky až po několik tisíc za velké sady profi vrtáků.

Vhodné pro: nadšenci do elektroniky určitě ocení mikrovrtáky. Domácí kutily, opraváře nebo bastlíře potěší sada HSS-G stříbrných vrtáků.

Vrtáky do kovu

Vrtáky do kovu jsou označovány zkratkou HSS – High Speed Steel (rychlořezná ocel). Za pomlčkou je pak určen druh vrtáku. Vrtáky používané pro ruční a strojní vrtačky se vyrábí ve 3 základních typech.

HSS-R vrták HSS-R – „černé vrtáky“

Jsou vhodné pro měkčí kovy, jako například železo, hliník, měď, mosaz, litinu nebo pro vrtání tvrdých plastů. Jsou vhodné pro veškeré hobby činnosti a řemeslné práce. Vyrábí se v průměrech 0,3 – 20 mm. Větší průměry lze zakoupit s redukovanou stopkou, která zajistí bezproblémové upnutí do v rozsahu sklíčidla. Jsou odolné proti zlomení, protože se mohou při vrtání „nakřivo“ lehce ohnout.

HSS-G vrták HSS-G – „stříbrné vrtáky“

Jsou vhodné pro vrtání oceli, ocelolitiny, niklové mosazi a dalších tvrdších materiálů. Jsou to přesné nástroje, většinou pro profesionální použití. Kromě základní délky se vyrábí i prodloužené nebo naopak zkrácené verze. Oproti černým vrtákům vydrží déle ostré.

HSS-Co vrták HSS-Co nebo HSS-E – „kobaltové vrtáky“

Jsou určené pro vrtání hodně tvrdých kovových materiálů, jako například nerezová ocel, šedá litina a bronz. Jsou dražší než černé nebo stříbrné vrtáky, ale nedochází u nich k tak rychlému opotřebení.

stupňovitý vrták Stupňovité a kuželové vrtáky

Stupňovité a kuželové vrtáky jsou vhodné pro vrtání plechů nebo plastových desek. Zajistí vyvrtání otvoru je bez otřepů a prohnutí vrtaného materiálu. Nehodí se pro vrtání hlubších děr, protože by se vyvrtaný otvor postupně zmenšoval.

vrták na odrvtání bodových svarů Vrták na odvrtávání bodových svarů

Bodové spoje se používají na karoseriích automobilů. Pokud je potřeba vyměnit zrezivělý nebo nabouraný plech, odvrtají se jednotlivé body a díl se bez násilí a poškození okolí sundá. Malá středící špička vrtáku se nasadí na střed bodového svaru a tak vrták během vrtání nikam neuhne a odvrtá horní přibodovaný plech. 

mikrovrták se zesílenou stopkou Mikrovrtáky se zesílenou stopkou

Mikrovrtáky lze použít pro vrtání velmi malých otvorů do oceli, hliníku, bronzu, mosazi, ale i do dřeva nebo plastu. Mají zesílenou stopku, aby šly pevně upnout do sklíčidla vrtačky. Mikrovrtáky využije každý modelář nebo elektronik. 

Vrtáky do dřeva

spirálový vrták na dřevo Spirálové vrtáky do dřeva

Spirálové vrtáky určené pro vrtání dřeva poznáte podle dlouhé středící špičky a dvou bočních břitů, které během vrtání odřezávají vlákna dřeva. 

hadovitý vrták Hadovité vrtáky

Hadovité vrtáky mají na středící špičce udělaný závit, který slouží k zatahování vrtáku do vrtaného materiálu. Díky tomu je vrtání snadnější a přesnější. Hadovité vrtáky jsou vhodné pro vrtání děr o velkém průměru, protože široká mezera mezi závity vrtáku snadno odvádí vyvrtané třísky.

plochý vrták na dřevo Ploché vrtáky

Plochý vrták souží k vrtání velkých děr do měkkého i tvrdého dřeva. Oproti hadovitému vrtáku je jednodušší na technologii výroby, a proto je také levnější. Ploché frézovací vrtáky se vyrábí i ve variantě s nastavitelným průměrem. Zde je obzvláště důležité vybrat kvalitní výrobek, aby se nastavitelné části během vrtání neuvolnily a nepoškodily vrtaný materiál.

Vrták sukovník Sukovníky (Forstnerův vrták)

Forstnerův vrták, častokrát nazývaný sukovník, je vhodný pro vrtání velkých děr do měkkého i tvrdého dřeva, pro vrtání dřevotřísky i lamina. Vyvrtaná otvor má ostrou hranu v místě vyvrtaného otvoru, hladkou stěnu a ploché dno se středícím důlkem uprostřed. Nejčastěji se používá pro vrtání otvorů pro uchycení pantů (například kuchyňských dvířek) nebo pro odvrtání vypadlého suku. Vyvrtaná díra se následně zalepí dřevěným kolečkem (vyspravovací suk).

vrták do betonu Vrtáky do betonu

Vrtáky do betonu mají na svojí špičce vsazené a zapájené destičky ze slinutého karbidu. Ten je tvrdý a otěruvzdorný, takže snadno razí cestu při vrtání do zdiva nebo betonu. Vrtá se s příklepovou vrtačkou nebo s vrtacím kladivem, které kromě otáčení, s vrtákem také pohybují dopředu a dozadu. Tím celé vrtání usnadňují a urychlují.

korunkový vrták Korunkové vrtáky

Korunkové vrtáky slouží k vrtání děr o velkém průměru. V závislosti na materiálu hrany vrtací misky s nimi lze vrtat jak do kovu, tak do dřeva, tak do kamene, betonu nebo zdiva. Korunkový vrták je složen ze stopky korunkového vrtáku a samotné vrtací korunky. Vrtací korunky má na hraně buď pilku, břity z tvrdokovu nebo diamantový prášek.

Vrtáky podle typu upínání

Vrtáky s kulatou stopkou jsou nejběžnějším a nejstarším způsobem upevnění vrtáků. Ve vrtačce se upínají do sklíčidla, což jsou 3 čelisti dosedající na stopku vrtáku.

BIT vrták Bit vrtáky s šestihrannou stopkou

Bit vrtáky slouží k rychlému, pevnému a pohodlnému upnutí do aku-nářadí. Vyrábějí se ve variantách do kovu, do dřeva i do zdi / kamene / betonu.

SDS uchycení vrtáku SDS rychloupínací systém

Rychloupínání SDS-Plus „Steck-Dreh-Sitz“ (Vložit – Otočit – Držet) používají malá vrtací kladiva a bourací kladiva. Výhodou je rychlost výměny nástrojů, nevýhodou pak mírná vůle upnutého nástroje. Používá se pro upnutí vrtáků do zdi / kamene / betonu nebo pro upnutí různých bouracích sekáčů.

Dále existuje SDS-Max, které se používá pro velkých, profesionálních bouracích kladiv, které mají velkou sílu úderu. Kromě toho se v minulosti používal i systém SDS-Top, který byl velikostně mezi PLUS a MAX.

Tento článek není placená reklama. Odkazy směřující na další weby jsou jen ilustrativní. V článku jsou uvedeny věci, které buď již vlastním a mám z nich radost, anebo bych si je skutečně k Vánocům přál. Čokoláda nebo lahev šampaňského jsou sice fajn, ale největší radost mám z praktických dárků. Z takových, které mohu používat opakovaně každý den.

Pro získání dalších nápadů navštivte náš článek Tipy na vánoční dárky podle abecedy.

Přejít nahoru