Bezpečnostní bity

Bezpečnostní bity – velký průvodce

Výrobci vymýšlejí nové a nové typy hlav šroubů, aby tak ochránili svá zařízení před zručnými opraváři, kteří by mohli častokrát banální závady odstranit. To je pro vás vlastně i dobrá zpráva, protože je to další vhodný dárek pro každého opraváře, kutila nebo geeka. Při opravách se často objevují nestandardní hlavy šroubů, tak je dobré mít po ruce ty správné bezpečnostní bity.

Bity jsou ty malé, kovové, výměnné nástavce šroubováku. Jejich největší výhodou je, že jdou snadno měnit, zvláště v elektrickém šroubováku. Mezi nevýhody patří jejich délka. Jsou tak krátké, že se s nimi většinou nedostanete na zapuštěné šrouby. Ale vyrábí se i prodloužené varianty, kde šroubovací nástroj nezačíná hned za upevňovacím šestihranem.

Cenové rozpětí: samostatné bity seženete v řádu desítek korun. Sady různých typů a velikostí se pohybují v rozmezí 200,- až 1000,- v závislosti na množství, kvalitě a značce výrobce.

Vhodné pro: opraváři, domácí kutilové a všichni, co pracují kolem domu.

Bezpečnostní bity

V některých případech má použití bezpečnostních šroubů svůj skutečný význam. Například hlava bloku motoru u automobilu musí být přišroubována stanoveným utahovacím momentem, jinak dochází ke ztrátě kompresních tlaků. Šrouby na hlavě motoru jsou snadno přístupné a laik zde může, v domnění, že povoluje něco jiného, napáchat velké škody. Proto jsou zde často použity bezpečnostní šrouby.

Některé typy hlav šroubů sice vypadají jako bezpečností, ve skutečnosti se ale jedná o úplně běžné hlavy šroubů. Jen pocházejí z jiné části světa. Například pro nás naprosto nezvyklý čtyřhranný otvor byl v Americe patentován před více než 100 lety. V současné době se nejvíce používá v dřevozpracujícím průmyslu a všeobecně ve stavebnictví.

Samostatnou kategorií jsou bezpečnostní šrouby na kola aut. To však nejsou bity s šestihranným upevněním, ale se čtyřhranným upevněním. V tomto článku se bezpečnostním šroubům na kola aut nevěnuji.

Běžně používané hlavy šroubů

Plochý nástavec (slot) Plochý (anglicky slot)

Nejstarší typ hlavy šroubu, vyráběl se proříznutím pilkou. Při větší utahovací síle šroubovák snadno přeskočí, velmi často dochází k poškození vodících hran a šroub nelze povolit nebo našroubovat.

coin_slot nástavec Plochý pro otvírání mincí (anglicky Coin-slot)

Nejedná se o úplně běžné šrouby, ale většinou jde o uzávěry předmětů, u nichž uživatel pravděpodobně nebude mít po ruce šroubovák. Typicky to jsou krytky přes baterie. Zde žádný šroubovák nepotřebujete.

Phillips nástavec Křížový Phillips – PH

Konstrukce řeší automatické vystředění šroubováku do osy šroubu. Hlava Phillips je často kritizována za svou tendenci k vyklouznutí. Objevují se však názory, že se jedná o konstrukční záměr, který zajistil, že šrouby nebyly až moc utažené.

Pozidriv nástavec Křížový Pozidriv – PZ

Je vylepšená verze hlavy Phillips. Byl navržen tak, aby umožňoval větší utažení šroubů než Phillips. Šrouby Pozidriv poznáte podle čtyř malých drážek v hlavě šroubu. Díky velmi malým rozdílům, jsou Pozidriv a Phillips velmi často zaměňovány.

Torx nástavec Torx

Torx (někdy označovaný jako hvězdička), byl navržen pro zvýšení utahovací síly a snížení opotřebení utahovacího nástroje. Byl vyvinut v roce 1967 a je velmi populární v automobilovém a elektronickém průmyslu.

Imbus nástavec Imbus

Imbus (ve světě pod názvem Inbus, HEX nebo Allen) je patent německé společnost Bauer & Schaurte z roku 1936. Název Inbus je zkratka Innensechskant Bauer undSchaurte (Vnitřní šestihran firmy Bauer & Schaurte)

cross nástavec Křížový (Cross)

Křížový (Cross) nebo také dvoudrážkový je klasická plochá drážka, ale na hlavě šroubu je dvakrát. Výhoda spočívá v tom, že pokud se jedna drážka poškodí, máte k dispozici stále ještě jednu.

Robertson nástavec Robertson

Robertson – SQ – čtvercová hlava šroubu v Evropě vypadá jako bezpečnostní. Ve skutečnosti se jedná o americký standard a patent z roku 1911. Nejčastěji se s ním můžete setkat při otevírání elektrických rozvaděčů. Dále pak na šroubech u truhlářů a dřevostaveb.

quare nástavec Čtyřhranný (Square)

Čtyřhranný (Square) se hojně využíval v 19. a na začátku 20. století. Lze povolit standartními šestihrannými nebo nastavitelnými klíči.

hex nástavec Šestihranný (Hex)

Šestihranný (Hex) šroub je asi nejrozšířenější typ hlavy šroubu.

Bezpečnostní hlavy šroubů a bezpečnostní bity

Pentalobe nástavec Pentalobe

Pentalobe hlavy šroubů jsou „pětilisté kytičky“ vytvořené společností Apple, jako bezpečnostní šrouby pro jejich produkty. Prvně byly použity v polovině roku 2009 k zajištění baterie v MacBook Pro. Běžně používané velikosti jsou PL1 (0,8 mm), PL4 (1,2 mm) a PL5 (1,5 mm).

Tri-point bezpečnostní bit Tri-point (trojcípý šroubovák nebo také „profil typu Y“)

Šroub s hlavou tri-point pro trojcípý šroubovák
Šroub s hlavou tri-point

Tri-point je podobný jako klasický křížový, jen má místo čtyř ploch jen plochy tři. Většinou se používají u elektroniky jako bezpečnostní šrouby. Tri-point šrouby najdete třeba na Nintendo, digitálních fotoaparátech Fuji, chytrých hodinkých Samsug Gear 3 Frontier. Jsou i na produktech Apple jako MacBook Pro, hodinkách Apple Watch nebo iPhone 7 a iPhone X.

Trojcípý šroubovák je vyráběn v několika velikostech. Velikosti šroubováků jsou značeny Y1 (1,6mm), Y0 (1,2mm), Y00, Y000 (0,6mm). Čím menší číslo (případně více nul), tím je trojcípý šroubovák menší.

Torx plus security Torx Plus Tamper-Resistant

Torx Plus Tamper-Resistant, někdy označovaný jako Torx Plus Security, je používán jako bezpečnostní šroub, protože pěticípé varianty Torx nejsou tolik rozšířené.

Oval nástavec Ovál (Oval)

Ovál (Oval) používá výrobce kávovarů Jura, aby odradil běžné uživatele od oprav zakoupených strojů.

bezpečnostní bit plochý Bezpečnostní plochý

Bezpečnostní plochý je běžná modifikace klasické hlavy pro plochý šroubovák. Střed drážky je přerušen a proto nelze nasadit běžný plochý šroubovák.

Security imbus nástavec Bezpečnostní Imbus (anglicky Security Hex)

Bezpečnostní Imbus (Security Hex) je běžná modifikace klasické hlavy Imbus. Do středu šroubu je vložen čep, který brání použití klasického Imbus nástavce. Zároveň čep brání povolování pomocí plochého šroubováku.

Security torx nástavec Bezpečnostní Torx (anglicky Security Torx)

Bezpečnostní Torx (Security Torx) je běžná modifikace klasické hlavy Torx. Do středu šroubu je vložen čep, který brání použití klasického Torx nástavce. Zároveň čep brání povolování pomocí plochého šroubováku.

TriPoint3 bezpečnostní bit TP3 (TriPoint 3)

TP3 (TriPoint 3) je ve tvaru Reuleauxova trojúhelníku, čímž je zajištěno, že nejde snadno povolit plochým šroubovákem, ani imbus klíčem.

TriAngle bezpečnostní bit TA (TriAngle)

TA (TriAngle) lze snadno povolit a znovu utáhnout pomocí imbusových klíčů. Vyrábí se ve velikostech TA14, TA18, TA20, TA23 a TA27. Strany trojúhelníku jsou rovné, na rozdíl od TriPoint 3. Tyto šrouby se často vyskytují ve vysavačích, ventilátorech, výtazích.

TriGroove bezpečnostní bit Tri-groove

Tri-groove hlavy šroubů mají tři drážky zařízlé do obvodu hlavy šroubu.

Spanner head bezpečnostní bit Spanner head / pig nose / Snake-Eyes / twin hole

Spanner head / pig nose / Snake-Eyes / twin hole (někdy i drilled head, i když pod tímto názvem spíše naleznete šrouby s otvorem pro provlečení plomby). Tento bezpečnostní šroub se často vyskytuje ve výtazích a toaletách ve Spojených státech nebo ve vozech metra. Jsou také použity u některých zbraní americké armády, kde jsou jimi zajištěny místa mimo běžný servis zbraně.

TriWing bezpečnostní bit Tri-wing

Tri-wing, na rozdíl od Tri-point drážky nezačínají ve středu hlavy šroubu, ale jsou mírně posunuté ke straně.

penta nástavec Pětistranné (Pentagon / Penta)

Pětistranné (Pentagon / Penta) šrouby jsou navrženy tak, aby byl nekompatibilní s mnoha nástroji. S šestihrannými nebo dvanáctihrannými klíči nejdou povolit. Jsou používány na městských a požárních hydrantech, vodoměrech nebo ventilech na zemní plyn.

Sada bezpečnostních bitů
Sada bezpečnostních bitů

Dále existuje velké množství hlav šroubů, vyráběných jako zákaznické řešení. Pravděpodobně se s nimi nikdy nesetkáte a jako dárek tyto bezpečnostní bity opravdu kupovat nemusíte. Pokud jste se právě rozhodli, že se stanete sběrateli různých druhů šroubů nebo bitů, podívejte se na Slot-Lok, Ultra-Lok, Ultra-Lok II, Ultra-Lok S7, Quad-Lok. Další do sbírky by mohly být šrouby Key-Rex, které se používají do bankovních trezorů.

Pokud váháte, jaké konkrétní bezpečnostní bity jako dárek zvolit, většinu nejpoužívanějších bezpečnostních bitů naleznete v běžně prodávaných sadách. Pokud se vám doma vyskytuje vybavení Apple, kupte bity Pentalobe a Tri-Point.

Vícenásobně překryté otvory v hlavě šroubu

Double square nástavec Double-square

Double-square jsou dva Robertson čtverce přes sebe pootočené o 45 °. Pro šroubování lze použít Robertson nástavec.

xzn nástavec Triple-square (XZN)

Triple-square (XZN) jsou tři Robertson čtverce přes sebe pootočené o 30 °. Pro šroubování lze použít Robertson nástavec. Nejčastěji se používají v automobilovém průmyslu.

Double hex nástavec Double-hex

Double hex jsou dva imbus otvory přesazené přes sebe. Pro šroubování lze použít klasický imbus nástavec.

12 point nástavec Dvanáctibodový (12-Point)

Dvanáctibodový (12-Point) je stejný jako klasický šestiúhelníkový, jen jsou použity dva překrývající se šestiúhelníkové tvary, otočené o 30 °. Dvanáctibodové hlavy šroubů se moc často nevyskytují a pasují k nim standardní 12-bodové šestihranné nástavce a klíče.

pozisquaze nástavec Pozisquare, Phillips / square nebo Quadrex

Pozisquare, Phillips / square nebo Quadrex je kombinací hlav Phillips a Robertson. Ke šroubování můžete použít jak Philips, tak Robertson nástavec, ale vyrábí se i speciální nástroj, který umožňuje dotahování větší silou.

Další typy hlav šroubů a bitů

torx plus nástavec Torx Plus

Torx Plus je vylepšená verze Torx, která prodlužuje životnost nástroje a umožňuje větší sílu dotažení.

bristol nástavec Bristol

Bristol (Bristol spline) má čtyři nebo šest hranatých výstupků. Hlavní výhoda této hlavy šroubu spočívá v tom, že téměř veškerá síla při utahování je předávána v pravém úhlu, což snižuje možnost sklouznutí. Často se používá v měkkých kovech. Tyto šrouby se běžně používají ve vybavení letadel, v komunikačních zařízeních vyšší třídy, kamerách nebo zemědělských, astronomických a vojenských zařízeních.

Polydrive nástavec Polydrive

Polydrive, známý také jako RIBE je podobný šroubům Torx. Má šest plochých zubů ve stejných rozestupech. Velikost zubů se mění podle velikosti šroubu. Jeho hlavní výhodou oproti starším šroubovým pohonům je to, že odolává vybočení. Používá se především v automobilovém průmyslu v místech, kde je potřeba šrouby hodně dotáhnout (brzdy, hnací hřídele, komponenty motoru).

External Torx nástavec Vnější Torx (External Torx)

Vnější Torx (External Torx) šrouby se nejčastěji vyskytují v automobilovém průmyslu.

12-spline nástavec 12-spline

12-spline je složen z dvanácti rovnoměrně rozmístěných výstupků. Jedná se vlastně o 4 rovnostranné trojúhelníků, navzájem pootočené o 30 °. Jedná se o původní USA standard, zrušený v roce 2011.

aster nástavec ASTER

ASTER hlavy šroubů jsou používány v leteckém průmyslu.

coin_slot nástavec Hi-Torque

Hi-Torque Jedná se o plochou drážku se zakřivenými stěnami, stejně jako typ hlavy pro otevírání mincí. Zde však slouží k dotahování šroubů velmi vysokým točivým momentem. Hlava šroubu umožňuje šroub bez poškození opakovaně dotahovat a povolovat.

supadriv nástavec Supadriv

Křížový Supadriv je ve funkci a vzhledu velmi podobný jako Pozidriv. Má sice vlastní šroubovák, ale v praxi jsou zaměnitelné. Šrouby s hlavou Supadriv poznáte podle dvou malých drážek v hlavě šroubu.

Phillips II nástacev Phillips II

Phillips II je málo rozšířená inovace, která má zvýšit odolnost proti vybočení šroubováku.

Frearson nástavec Frearson

Křížový Frearson (někdy nazývaný podle výrobce Reed & Prince) je podobný křížovému Phillips, ale Frearson má ostrý hrot a větší úhel ve tvaru písmene V. Jednou výhodou oproti ostatním křížovým je, že lze jeden šroubovák nebo bit použít pro všechny velikosti šroubů. Byl vyvinut anglickým vynálezcem jménem Frearson v 19. století a vyráběn od konce 30. let do poloviny 70. let.

French nástavec French

French je šroubová hlava s odstupňovaným zkosením. V hraně jsou vytvořené 2 schody, které zamezují vybočení šroubováku.

JIS nástavec JIS

JIS (Japanese Industrial Standard) jsou v Japonsku běžně používané šrouby. Vypadají to jako Phillips, ale při použití šroubováku Phillips jsou šrouby často poškozeny. Poznáte je podle malé tečky nebo křížku na hlavě šroubu.

Mortorq nástavec Mortorq

Mortorq je hlava šroubu vyvinutá pro automobilový a letecký průmysl. Je navržena jako lehká, nízkoprofilová a vysoce pevná. To snižuje riziko přeskočení během šroubování.

LOX nástavec LOX-Recess

LOX-Recess je navržen tak, aby zvýšil točivý moment, snížil opotřebení nástroje a zabránil vybočení. Šrouby s hlavou LOX-Recess používají například Hitachi, Dietrick Metal Framing a Grabber.

torq-set nástavec Torq-set

Torq-set je podobný křížovému šroubováku, ale jednotlivé drážky jsou mírně posunuté ke straně. Používá se ve vojenském a leteckém průmyslu.

Clutch A nástavec Clutch Typ A

Clutch Typ A používala firma GM v automobilech, kamionech a autobusech během čtyřicátých a padesátých let.

 Clutch Typ G nástavec Clutch Typ G

Clutch Typ G je používán v USA při výrobě mobilních domů nebo karavanů.

one-way Jednosměrný (One-way)

Jednosměrné šrouby (One-way) jsou udělány tak, aby je šlo pouze zašroubovat, ale při povolování šroubovák sklouzává. Lze je zašroubovat pomocí standardního plochého šroubováku, ale na vyšroubování žádný speciální nástroj neexistuje. Šrouby se musí odvrtat nebo povolit kleštěmi.

Pro získání dalších nápadů navštivte náš článek Tipy na vánoční dárky podle abecedy.

1 názor na “Bezpečnostní bity – velký průvodce”

  1. Pingback: Tipy na vánoční dárky podle abecedy - dárky pro muže, kluky a geeky

Diskuse uzavřena.

Přejít nahoru