Bezpečnost práce a bezpečnostní vybavení

Bezpečnost práce je většinou brána jako něco, co nás zdržuje nebo obtěžuje a myslí na ni asi jen ti, kterým už se něco vážnějšího stalo. Bezpečností vybavení je většinou opomíjeno, a tak zde máte poměrně velký prostor na nákup dárků.

Cenové rozpětí: 100,- až 200,- Kč za pracovní rukavice, 400,- za ochranné brýle nebo 1000,- za aktivní elektronická sluchátka.

Vhodné pro: domácí kutilové a všichni, co pracují kolem domu.

Ochranné rukavice

Kožené rukavice VOC011
Kožené rukavice VOC011

Možná to vypadá jako divný dárek, ale když jsem dostal několik druhů ochranných rukavic, byl jsem opravdu rád. Existuje spousta druhů a každý druh se hodí na něco jiného. V naprosté většině případů používám celokožené rukavice VOC011. Jsou mnohem lepší než ty levné, barevné, sešité z různých kousků látek. Dále používám pogumované protiskluzové. A pak občas používám jemné bílé.

Ochranné brýle

Ochranné brýle UVEX Super OTG
Ochranné brýle UVEX Super OTG

Znám jednoho člověka, ten si ochranné brýle bere i když jde střihat stromky na zahradu. Já brýle považuji za nutnost u všech elektrických strojů, co se trochu rychleji točí.

Když budete ochranné brýle kupovat jako dárek, zaměřte se na délku postranice, šířku vykrojení na nos – nastavitelný nosní můstek pomůže pohodlnějšímu nošení. Vyrábějí se i ochranné brýle, které jdou nasadit přes dioptrické brýle. Tam je důležité, aby se dioptrické brýle vešly do těch ochranných. U většiny těch, o kterých výrobci prohlašují, že jsou určené přes dioptrické brýle, se brýle dovnitř nevejdou. Osobně používám Ochranné brýle UVEX Super OTG, které lze opravdu nasadit přes dioptrické brýle.

Ochranný štít

Ty levné ochranné štíty, kterých je všude plno jsou opravdu k ničemu. Nikoho nebaví je používat. Špatně drží na hlavě, plexi se sklápí a nedrží v poloze, co má. Když je používáte v zimě, tak se mlží. Plexisklo má malou výdrž a poškrabe se. Ochranný štít jsem používal jen při práci s kyselinou, jinak byl k zlosti.

Sluchátka

Pracovní sluchátka
Pracovní sluchátka

Když se podívám na stavební dělníky nebo pracovníky se sbíječkou nebo řezačkou asfaltu, vždycky mě zarazí, že nepoužívají sluchátka. Možná mají špunty v uších, ale ti, které jsem viděl z blízka, je neměli. Já osobně ochranu sluchu používám ze všech bezpečnostních prvků nejčastěji (pokud nepočítám rukavice).

Když vynecháme všechny možné ucpávky uší, můžeme sluchátka rozdělit do čtyř základních typů.

  • Klasická ochranná sluchátka vycpaná molitanem.
  • Aktivní elektronická ochranná sluchátka. Sluchátka zesilují okolní zvuky, ale okamžitě automaticky zatlumí zvuky nad 85 dB. Často jsou používána na střelnicích.
  • Ochranná sluchátka s FM rádiem nejen že tlumí okolní hluk, ale také umožňují poslech rádia. Jsou vhodné pro dlouhodobé nošení při práci v hlučném prostředí.
  • Ochranná sluchátka s bluetooth komunikátorem umožnující telefonování nebo dorozumívání několika pracovníků na pracovišti.

Respirátor (polomaska, celomaska)

Obličejová polomaska 3M
Polomaska 3M

Co si budeme nalhávat, každý si říkáme: „fuj, to zase smrdí“, výstražné informace na obalech raději ani nečteme a respirátor si ještě nikdo sám od sebe nekoupil. Když pracuji v prašném prostředí, nos mám ucpaný černým prachem, ale vždycky si říkám, to je jen chvilku, to bude dobré…

Ano, v respirátoru se špatně dýchá. A ano, když je dražší, je výrazně lépe použitelný. Ti, co respirátor používají každý den, doporučují výrobky firmy 3M. Určitě vyberte masku s vyměnitelnými filtry. Často jsou doporučovány masky řady 6000, které lze vyměnitelnými filtry nastavit na požadovanou jemnost.

Proti prachu z broušení dřeva jsou doporučeny částicové filtry v kategorii P2. Po zanesení filtru se jen vyměňují filtry a ne celá maska. Respirátorů je velké množství a pro pohodlné používání musí dobře padnout. Pokud budete respirátor kupovat jako dárek, asi bude nejlepší zkusit v obchodě domluvit případnou výměnu.

K masce je vhodné koupit sadu čistících ubrousků, kterými se občas maska utře. Udrží to pružnost masky a odstraňuje pot, takže maska nebude způsobovat podráždění kůže na tváři.

Trochu více konkrétní tipy na speciální vybavení jsou například:

Protiřezné / protipořezové kalhoty

Pokud často pracuji s motorovou pilou, možná by se mi hodily protipořezové kalhoty. Jen je dost pravděpodobné, že si je budu potřebovat vyzkoušet. Výztuhy mi nesmí překážet ve volném pohybu, jako například hluboký předklon, sednutí na bobek a chůze. V případě kalhot s laclem to je i natažení a zkřížení rukou nebo otáčení trupem. A také mě zajímá dosah, rozmístění a uzavírání kapes. V kapse nosím telefon a nechci ho mít plný pilin.

Testy protipořezových kalhot naleznete na https://www.kwf-online.de/fpalist/ , hledejte výraz „Schnittschutzhosen“ 

Samozatmavovací svářecí kukla

Mám doma svářečku a používám jí často? Vyrábí se svářecí kukly, které mají samozatmavovací sklo. Když něco svařuji a mám na hlavě klasickou kuklu, tak přes tmavé sklo nevidím. Proto kuklu nadzvedávám. Samozatmavovací sklo je průhledné a při vyšší intenzitě osvětlení se ztmaví, takže záblesk při svařování nepoškozuje oči.

Tento článek není placená reklama. Odkazy směřující na další weby jsou jen ilustrativní. V článku jsou uvedeny věci, které buď již vlastním a mám z nich radost, anebo bych si je skutečně k Vánocům přál. Čokoláda nebo lahev šampaňského jsou sice fajn, ale největší radost mám z praktických dárků. Z takových, které mohu používat opakovaně každý den.

Pro získání dalších nápadů navštivte náš článek Tipy na vánoční dárky podle abecedy.

1 názor na “Bezpečnost práce a bezpečnostní vybavení”

  1. Pingback: Tipy na vánoční dárky podle abecedy -

Diskuse uzavřena.

Přejít nahoru