Nepájivé pole

Nepájivé pole

Nepájivé pole je ideální dárek pro všechny, kteří si hrají s elektronikou, zvláště pak se stavebnicemi Arduino. Jedná se o plastovou destičku posetou malinkými otvory. Tyto otvory jsou spolu navzájem propojené v řadách a zapichují se do nich elektronické součástky. Nepájivé pole tak propojí součástky bez nutnosti jejich zapájení. Nezbytnou součástí nepájivého pole jsou také propojovací drátky, díky kterým lze realizovat složitější zapojení. 

Cenové rozpětí: 50,- až 700,- Kč v závislosti na velikosti nepájivého pole.

Vhodné pro: nadšenci do elektroniky

Nepájivé pole
Nepájivé pole

Anglický název pro nepájivé pole je breadboard, protože první verze nepájivých polí byly vytvořeny ze dřeva nebo i proto, že nepájivé pole má v sobě malinké dírky, jako chleba.

Kromě nepájivých polí jsou také používány prototypové plošné spoje (stripboard nebo veroboard). Ty jsou však vhodné pro trvalejší více odolné zapojení. V prototypových plošných spojích jsou součástky připájené a obvod nelze tak snadno rozebrat nebo změnit.

Nepájivá pole se vyrábí v různých velikostech a barvách. Některé druhy nepájivých polí mají na stranách drážky, díky kterým lze pole spojovat a vytvářet tak plochy velké přesně podle velikosti projektu.

V článku jsou uvedeny věci, které buď již vlastním a mám z nich radost, anebo bych si je skutečně k Vánocům přál. Čokoláda nebo lahev šampaňského jsou sice fajn, ale největší radost mám z praktických dárků. Z takových, které mohu používat opakovaně každý den.

Pro získání dalších nápadů navštivte náš článek Tipy na vánoční dárky podle abecedy.

1 názor na “Nepájivé pole”

  1. Pingback: Tipy na vánoční dárky podle abecedy - dárky pro muže, kluky a geeky

Diskuse uzavřena.

Přejít nahoru