Výroba domečku pro ježka

Domeček pro ježka –

Kromě návodu, jak vytvořit domeček pro ježka, se dozvíte i spoustu zajímavostí o ježcích, co jedí, jak jim pomáhat a jak nalákat na zahradu. Víte jak velký domeček ježek potřebuje? Jak rychle umí ježek běhat nebo kolik denně nachodí kilometrů? To vše se dozvíte v tomto ježčím speciálu.

Přehled

ikona obtížnost Obtížnost:

Projekt je vhodný pro začátečníky. Mechanické zpracování nevyžaduje velkou přesnost.

ikona nástroje Vybavení:

Ke stavbě nepotřebujete speciální nářadí, postačí běžně vybavená kutilská dílna. Spoustu nářadí lze nahradit jiným, stačí improvizovat.

ikona čas Čas:

Stavbu stihnete za 1 den.

ikona peníze Peníze:

Pokud použijete staré dřevo, například z jednorázové palety, náklady na projekt jsou do 100,- Kč.

I když v současné době ježkům vyhubení přímo nehrozí, jejich populace se postupně snižuje a na některých místech již zcela vymizeli. Sčítání ježků ve Velké Británii ukázalo, že se jejich populace od roku 2000 snížila o více než polovinu. Pokud se podíváte ještě více do historie, zjistíte, že populace ježků ve Velké Británii od padesátých let poklesla o neuvěřitelných 95 %. Protože sčítání nočních, volně žijících malých zvířat je problematické, vychází se z dřívějších odhadů vědců, že ve Velké Británii v padesátých letech žilo 30 milionů ježků. V České republice podobné sčítání ježků nikdy neproběhlo. Úbytek ježků se však dá předpokládat celosvětově.

Zimní spánek

Jen pro pořádek bych chtěl zmínit, že ježek nemá zimní spánek, ale hibernuje. To znamená, že nespí, ale sníží teplotu těla, aby odpovídala teplotě jeho okolí. To mu umožní ušetřit spoustu energie, ale zároveň tím zpomalí všechny ostatní tělesné funkce, což znemožňuje normální činnost. Během hibernace ztratí ježek asi třetinu své váhy, proto se na podzim ježci snaží získat co nejvíce tělesného tuku. 

Ježek bude během zimy většinou neaktivní, zvláště když teploty klesají velmi nízko. V mírnějších dnech je však běžné, že se ježci probudí a hledají něco k snědku. Výzkumy také ukazují, že se ježci během období hibernace každých pár týdnů pohybují mezi hnízdy. Někdy dokonce používají hnízda postavená jinými ježky.

Ježkům není nutné v průběhu zimy připravovat jídlo, zbytečně ho to bude vyrušovat z hibernace. Stačí, když mu někam přichystáte vodu. Když už ježkům postavíte domeček, dále je nerušte při hnízdění a spánku. Dejte pozor i při úklidu zahrady, pod hromádkami listů nebo dřeva, mohou spát ježci.

Vzhledem k tomu, že je tu téměř zima, ježci začnou přemýšlet o hibernaci. Někteří už možná začali!

Fakta a zajímavosti o ježcích

  • Dospělý ježek má 5 až 7 tisíc bodlin. Bodliny jsou dlouhé 2,5 cm. Každá bodlina vypadne přibližně po roce a místo ní vyroste nová.
  • Ježci jsou masožravci. Jedí hmyz, jako jsou brouci, housenky, slimáci a červi.
  • Ježci spí třeba i 18 hodin denně. Za potravou vyráží v noci.
  • Jejich dlouhý čenich jim pomáhá v nalezení potravy.
  • Spoléhají se na svůj čich a sluch, protože velmi špatně vidí.
  • Ježci umí překvapivě rychle běhat, pohybují se rychlostí kolem 6 km/h.
  • Ježek ujde během jedné noci 6,5 km. To je vzhledem k jeho velikosti asi 75 000 kroků. Některá sledování ukazují, že pro ježka není problém ujít 20 km.
ježek ukazuje zuby
Ježek
  • Ježci žijí 2-5 let.
  • Ježek je dobrý plavec.
  • Ježci chodí svoje oblíbené okruhy a během noci navštěvují několik zahrad v oblasti, kde bydlí. To znamená, že „váš ježek“, kterého na zahradě potkáváte, může být řada různých jednotlivců, kteří k vám přicházejí v různé časy.
  • Ježek má malý ocásek, který však zakrývají bodliny, takže o něm málokdo ví.
  • Ježci mají intoleranci laktózy, proto jim prosím nedávejte mléko.
  • Ježci mají 3-6 mláďat, která jsou samostatná za 30-40 dní.
  • Hlavní hrozbou pro ježky jsou křovinořezy, sekačky na trávu, frekventované silnice, uzavřené zahrady a psi. Ve volné přírodě jsou ježci kořistí pro lišky a jezevce.

Co jí ježek – strava a přikrmování ježků

Ježek je masožravec, největší součástí jeho jídelníčku je hmyz. Za posledních 25 let se množství hmyzu snížilo o tři čtvrtiny. To má určitě vliv i na ježky. Představte si, že byste přišli o tři jídla ze čtyř.

Přikrmování má smysl pouze u slabých jedinců nebo mláďat. Ježek může mít svá mláďata až koncem roku a tito mladí už nebudou mít čas na vytvoření dostatečných tukových zásob. Aby ježek přežil zimu, potřebuje minimální hmotnost 600–700 g. Pokud ježek koncem října váží méně než 400 g, je vhodné přikrmování. Pokud v listopadu váží méně než 600 g, je vhodné se spojit s místní záchrannou stanicí živočichů. Podívejte se na ježčí kalendář na konci článku, kde se dozvíte více informací, v jakém případě ježkům hledat pomoc.

ježek v misce s jídlem
Krmení ježka

Je důležité si uvědomit, že ježka nekrmíte jako domácího mazlíčka, ale nabízíte mu doplněk k jeho přirozené stravě. Ujistěte se tedy, že poskytujete vhodnou směs jídla, aby z ní ježci získali všechny potřebné živiny. V obchodech se dají sehnat granulované směsi krmení přímo pro ježky. Ježek si také pochutná na psí nebo kočičí konzervě s masem. Ty mají vysoký obsah bílkovin, které ježci potřebují.

Pokud se rozhodnete dávat ježkům na zahradu jídlo, počítejte s tím, že rozdávání jakéhokoli jídla přitahuje nejen ježky, ale všechny druhy volně žijících živočichů, včetně dravců.
Aby nedocházelo k tomu, že vámi připravené jídlo snědí třeba kočky, můžete vytvořit krmnou stanici, do které se nevejde nic většího než ježek. Postavte například přístřešek z cihel a dlažebních kamenů nebo hledejte inspiraci na internetu.

I když ježek jí žížaly, slimáky nebo šneky, nedoporučuje se jimi ježky krmit. Většinou totiž obsahují parazity, kterými by se ježci mohli nakazit.

Nezapomeňte, že většinu jídla si ježek obstará sám. Vámi poskytované jídlo je pouze doplňkové! Naproti tomu zajistěte, aby měl ježek vždy přístup k misce s vodou. Zejména v letních měsících nebo za extrémních povětrnostních podmínek.

Jak pomáhat ježkům

  • Nejlepší způsob, jak pomáhat ježkům, je pomoci jim vyhnout se ohrožení člověkem (křovinořez, pálení hromad dřeva a listí, přejetí na silnici, psi atd.) a poskytnout jim vhodná místa k hnízdění.
  • Granule proti slimákům jsou jedovaté a neměly by se používat. Pokud potřebujete granule použít, umístěte je na místa nepřístupná pro ježky. Například je zakryjte krabičkou nebo placatým kamenem. Mrtvé slimáky denně odstraňujte.
  • Při uklízení zahrady dávejte pozor, při přemísťování hromádek listí nebo ořezaných větví. Hromady listí či větví ponechte na zahradě buď přes zimu, nebo je brzy ukliďte. Jsou to ideální místa, která lákají ježky k vytvoření jejich hnízd. Pokud budete chtít hromadu spálit, raději vytvořte oheň vedle a postupně přikládejte. Ježek sice běhá rychle, ale z hořící hromady se mu nepodaří uniknout. On se totiž v případě nebezpečí stáčí do klubíčka.
  • Pokud není možné z hromady listí nebo větví postupně přikládat a potřebujete hromadu podpálit celou, alespoň ji nadzvedněte klackem nebo násadou zahradního náčiní. Pozor, k nadzvedávání nepoužívejte vidle.
  • Zahradní jezírka nebo nádrže mohou být pro malá zvířata pastí. Vždy zajistěte, aby kolem okraje vody bylo několik mírných svahů. Zvířata, která spadnou dovnitř, po nich mohou vylézt.
Ježek na terase
  • Na každou noc zakryjte bazén. Nejen, že vám to pomůže udržet vodu teplejší, ale hlavně do něj nespadne žádný ježek.
  • Dejte na zahradu snadno přístupnou, nízkou mističku s vodou. Ježka pak nebude lákat voda v jezírku nebo v bazénu.
  • Ježci jsou zvědaví a budou se snažit ochutnat téměř cokoli. Nenechávejte nikde odpadky. Již byli nalezeni ježci, kteří uvízli v plechovkách, kelímcích nebo se zamotali do sítí. Bodliny jdou snadno dovnitř, ale při couvání se zaseknou.
  • Nenechávejte pytle s odpadky ležet na zemi. Tím zabráníte tomu, aby se do nich ježci dostali a roztrhali je nebo v nich zůstali uvězněni.
  • Na noc zavírejte kolny, skleníky a garáže. Ježky nebude lákat v nich vytvořit svoje hnízda a nezůstanou tam uvězněni, až dveře jednou zavřete.
  • V zimě by už měli všichni ježci spát. Na sněhu nebo v mrazu nalezení ježci potřebují vaši pomoc bez rozdílů váhy. Spojte se s nejbližší záchrannou stanicí živočichů.
  • Vyrobte si nebo kupte budku pro ježky. Bude sloužit jako místo pro hibernaci, jako úkryt před predátory nebo jako hnízdící box pro matku a mláďata v teplejších měsících.
  • Pokud na zahradě používáte sítě pro popínavé rostliny jako hrášek, fazole nebo okurky, nechte pod sítí mezeru 20–30 cm. Zajistíte tak ježkům volný průchod a oni se nezamotají do sítě.

Jak nalákat ježka na zahradu

Pokud chcete přilákat volně žijící zvířata do zahrady, umožněte jim do ní snadný přístup. V současné době oblíbené betonové ploty jsou nepropustnou bariérou nejen pro kolemjdoucí, ale i pro ježky. Udělejte mezeru mezi dřevěnými plaňkami, malý tunel pod nebo přímo v zídce. Do drátěného plotu vystřihněte díru. Všemi těmito způsoby umožníte ježkům volný průchod. Otvor by měl mít velikost alespoň 13×13 cm.

Zřiďte si na zahradě divoké oblasti a vyhýbejte se „přílišnému uklízení“. V koutku zahrady nebo pod jedním stromem nechte neposekaný trávník, hromádku listí nebo větví. Ježci se tam mohou schovávat, a to nejen v zimním období.

Pokud máte na zahradě psa, velmi pravděpodobně se nebude s ježkem kamarádit. Ježek schoulený do klubíčka vydrží čekat několik hodin, než nebezpečí pomine. To mu zabrání pokračovat v jeho noční obchůzce a pravděpodobně nestihne nasbírat dostatek potravy.

ikona návod Postavte si domeček pro ježka

Skica domečku pro ježka

Nejlepším způsobem, jak poskytnout ježkům střechu nad hlavou, je vytvoření přirozeného prostředí. Ježci rádi hnízdí pod věcmi. Nejlepší zimoviště pro ježka jsou hromady větví nebo naskládané špalky dřeva, protože tato místa obývají i různí brouci, kteří ježkům slouží jako potrava. Ježci mohou zalézat do živých plotů nebo i pod podlahy přístřešků na dřevo.

Pokud můžete v rohu vaší zahrady udělat hromadu dřeva a nechat ji jen tak ležet a hnít, je to ideální zimoviště pro ježka. Jak dřevo hnije, občas nějaké doplňte. Nebo ježkovi vyrobte dřevěný domeček, tak jako my.

ikona návod Domek pro ježka – rozměry

Výrobu jsem začal nakreslením 3D skicy v programu SketchUp. A následným rozkreslením dílů. Na tomto odkazu si můžete stahnout 3D model pro program SketchUp.

Skica domečku pro ježka
domeček pro ježka - víko - nákres
domeček pro ježka – víko – nákres
domeček pro ježka - podlaha - nákres
domeček pro ježka – podlaha – nákres
domeček pro ježka - boční stěny - nákres
domeček pro ježka – boční stěny – nákres
domeček pro ježka - zadní stěna - nákres
domeček pro ježka – zadní stěna – nákres
domeček pro ježka - přední stěna - nákres
domeček pro ježka – přední stěna – nákres
domeček pro ježka - vstupní chodba - nákres
domeček pro ježka – vstupní chodba – nákres

Jedna věc jsou plány a nákresy a druhá věc je samotná stavba. Během stavby jsem konstrukci trochu předělal a rozměry uvedené v seznamu mechanických dílů jsou konečné platné. Skicu už jsem nepředělával, rozměry jsou také použitelné.

Některé věci, které je třeba mít na paměti:

  • Při umísťování domečku vyberte stinnou a klidnou část vaší zahrady.
  • Udělejte vstupní tunel nebo použijte vnitřní dělicí zeď, která zabrání dravcům, jako jsou jezevci nebo lišky, dostat se tlapkou na ježka. V zahradě uprostřed města tunel pravděpodobně nemá význam, ale i tak jeho použití všichni doporučují.
  • Na stavbu domečku pro ježky použijte neošetřené dřevo. Například modřín má vynikající odolnost vůči povětrnostním vlivům i bez nátěrů.
  • Zvažte umístění kamery pro sledování, abyste mohli pozorovat, jestli je domeček obydlený. My to letošní rok nestihli, ale určitě ji chceme doplnit.
  • Nezapomeňte, bez přístupu do vaší zahrady ježek nikdy nenajde připravený domeček, bez ohledu na to, kolik práce jste si s ním dali. 

ikona nástroje Použité vybavení

  • Hoblovka, pásová bruska nebo rozbrušovačka s lamelovým kotoučem na očištění starého dřeva
  • Pokosová pila
  • Kladívko
  • Vrtačka a vrtáky
  • Šroubovák
  • Metr, tužka

ikona mechanika Seznam mechanických dílů úkrytu pro ježka

  • Dřevěná prkýnka
    • 12ks 40x10cm na podlahu, víko, přední a zadní stěnu
    • 8ks 30×7,4cm na vstupní chodbu
    • 6ks 25x10cm na boční stěny
    • 4ks 10x10cm na nožičky
  • Laťky na spojení
  • Panty na víko
  • Hřebíky 20mm
  • Hřebíky 50mm
  • Vruty na přišroubování pantů
  • Kousek zahradní hadice nebo chránící trubky na kabely k vytvoření větracího otvoru
  • Sítko na ochránění větracího potrubí před zacpáním
  • Drátek na přivázání sítka

Našli jsme ježka aneb ježčí kalendář

Možná si říkáte: „našli jsme ježka, co teď dělat?“. Pokud se neblíží zima nebo ježkovi nehrozí nějaké nebezpečí, nemusíte dělat nic. Pokud se blíží konec roku, prozkoumejte informace v ježčím kalendáři.

Každý rok se záchranné stanice živočichů plní ježky, kteří pomoc nepotřebují. Nesbírejte ježky zbytečně.

Přejít nahoru