Arduino

Arduino

Máte doma geeka, který se zajímá o elektroniku a programování? Zkuste mu nahlédnout do toho nepořádku, co má na pracovním stole a podívejte se, jestli tam má Arduino. Našli jste? Ať už je vaše odpověď ano, či ne, určitě bude dobrý nápad mu jedno koupit. Buď už bude vědět, co s ním dělat nebo se to teprve naučí.

Cenové rozpětí: 100,- až 250,- Kč za moduly koupené na eBay nebo 150,- až 500,- Kč za moduly koupené bez čekání na českých e-shopech. Od 1000,- do 3000,- za stavebnice nebo sety.

Vhodné pro: nadšenci do elektroniky a programování

Co je Arduino?

Adruino je základ obrovské elektronické stavebnice. Připojují se k němu vstupy, které sledují dění v okolí. A také výstupy, kterými můžete okolí měnit. Může tedy sledovat okolní teplotu, intenzitu osvětlení, měřit vzdálenost nebo poslouchat okolní hluk, ale také připojit kameru či bluetooth, zaznamenávat GPS pozici, měřit zrychlení a snímat spoustu dalších věcí. Na základě těchto zjištěných údajů lze ovládat motory, světla a spínače nebo zjištěné informace ukládat do internetu.

Proč geekovi koupit Arduino?

  • Jednoduchost obsluhy – za 5 minut stihne dárek vybalit z krabice, zprovoznit a rozsvítit na něm LED diodu.
  • Jednoduchý programovací jazyk i prostředí – vše je pochopitelné i pro lidi, kteří nikdy neprogramovali. Neznamená to však, že není vhodný pro pokročilé uživatele.
  • Když nebude vědět, má se kde zeptat – okolo Arduina je obrovská komunita lidí, kteří poradí.
  • Spousta návodů, příkladů a projektů – ať ho napadne cokoliv, určitě to už někdo stavěl. A určitě na to už zveřejnil návod. Takže nemusí vymýšlet již vymyšlené, ale jen si to přizpůsobí.

Jaký typ Arduina vybrat?

Arduino UNO
Arduino UNO

Arduino UNO – je nejpoužívanější. Její koupí rozhodně chybu neuděláte. Má 14 kontaktů, které lze použít jako digitální vstup nebo výstup a 8 kontaktů, které slouží jen jako analogový vstup. Počet senzorů nebo připojených ovládaných zařízení je tedy dostačující na všechny začátečnické projekty.

Arduino NANO
Arduino NANO

Arduino Nano – má stejný počet vstupů a výstupů jako UNO, jen má asi poloviční velikost. Pokud váš Geek doma má Arduino Uno, kupte mu tohoto menšího brášku.

Arduino MEGA
Arduino MEGA

Arduino Mega2560 – se hodí pro rozsáhlé projekty, jako jsou například roboti, kde nabízených 54 digitálních vstupů / výstupů a 16 analogových vstupů mnohdy nemusí stačit. Je však výkonnější a vhodné například pro ovládání velkých displejů.

Nutno dodat, že samotné Arduino bez dalších modulů, senzorů nebo shieldů není až taková zábava. Pokud nevíte, jaké další příslušenství a senzory by vašeho geeka mohly zajímat, poohlédněte se po nějakém setu.

Arduino stavebnice (Starter kit)

ELDUINO – Naučte se programovat Arduino!

I když stavebnice vypadá na první pohled zajímavě, pokud se váš Geek zajímá o elektroniku, bude to pro něj nuda a stejně všechny součástky z této stavebnice už bude mít doma. Stavebnice by mohla být vhodná tak pro žáky základní školy a pro úplné začátečníky.


Arduino Starter kit Senzory

Jedna krabice, která obsahuje 37 různých senzorů. Pokud nevíte, která oblast by vašeho Geeka zajímala, z této sady si určitě vybere.


Robot mBot v1.1

Pojízdný robot, který umí sledovat čáru, vyhýbat se překážkám nebo plnit rozkazy. Prodávají se 2 varianty. Varianta s bluetooth se dá ovládat mobilním telefonem, varianta s 2.4G se ovládá z počítače. Mechanické prvky jsou kompatibilní s Lego, takže dostatek různých dílů je zaručen.


Stavebnice robota Velleman ALLBOT VR204

Chodící robot, kterého si sám sestaví, naprogramuje a ovládá pomocí aplikace.

Tento článek není placená reklama. Odkazy směřující na další weby jsou jen ilustrativní. V článku jsou uvedeny věci, které buď již vlastním a mám z nich radost, anebo bych si je skutečně k Vánocům přál. Čokoláda nebo lahev šampaňského jsou sice fajn, ale největší radost mám z praktických dárků. Z takových, které mohu používat opakovaně každý den.

Pro získání dalších nápadů navštivte náš článek Tipy na vánoční dárky podle abecedy.

4 názory na “Arduino”

  1. Pingback: Tipy na vánoční dárky podle abecedy -

  2. Pingback: Nepájivé pole - Tip na vánoční dárek pro geeka podle abecedy

  3. Pingback: Raspberry Pi -

  4. Pingback: Elektronika -

Diskuse uzavřena.

Přejít nahoru